tiistaina, lokakuuta 17, 2006

Pennut ovat syntyneet

Tänään Täplä viimein synnytti. Uuden äidin hellässä hoivassa tuhisee kolme urosta ja neljä narttua. Pennut ovat pirteitä ja kohtuullisen tasakokoisia (300-400 g). Kuvia tulee lähipäivinä, kunhan saamme ensin hieman hengähdettyä.

Tässä kuva Täplästä muutamaa tuntia ennen synnytyksen alkamista. Oli vähän tukalat oltavat...



Tässä vielä kertomus synnytyksestä (parempi myöhään kuin ei milloikaan, päivitetty blogiin 2010):

Edellisenä aamuna Täplän lämmöt alkoivat laskea, samoin maha putosi entisestään alemmas. Aamun 37,5 C lämmöt putosivat päivän aikana hiljalleen 36,6 asteeseen. Seuraavana aamuna sikiövesi tuli 6.57 ja supistuksen alkoivat ensin pieninä 10.16 ja muuttuivat voimakkaammiksi ja selvemmiksi 10.40. Tästä alkoi pitkältä tuntuva odotus. Vihdoin klo 12.50 ensimmäinen pentu näki päivänvalon. Pentu ei meinannut mahtua ulos, vaan jouduin Täplän supistusten tahdissa vetämään sitä ulos Marjukan ohjeiden mukaan. Vihdoin pää saatiin pihalle, mutta siinä vaiheessa pentu huusi ja Täplää sattui niin, että se yritti purra minua tai pentua tai peräpäätään, kunhan vain kipu lakkaisi. "Pilkku"-lempinimen saanut narttupentu (myöhemmin Nuppu eli J. Dolce Vita) painoi 380 grammaa ja sillä oli takakannukset. Täplä oli selvästi kummisssaan tuosta satuttavasta oliosta ja jouduin itse auttamaan kalvojen ja napanuoran katkaisun kanssa. Istukka seurasi pentua. Täplän jouduin ystävällisesti ohjaamaan pentulaatikkoon esikoistaan hoitamaan.

Myös seuraavan pennun syntymä oli vielä hankala "Raita" kun oli aikamoisen iso 400-grammainen pojan jötikka (myöhemmin Remu eli J. Direct Action). Pentu syntyi 13.31, sillä oli yksi takakannus ja se tuli perä edellä maailmaan. Istukkakin tuli mukana ja Täplä söi sen. Tässä vaiheessa Täplän väliliha repesi ja kahden pennun jälkeenTäplä oli selvästi kipeä, mutta rauhoituttuaan pentulaatikkoon tämän jälkeen synnytys sujui helposti loppuun asti. Valitettavasti Täplä on kipuherkkä ja se näkyikin synnytyksen alussa.

Vajaan tunnin päästä päivänvalon näki klo 14.18 "Neiti Nokinenä (Tico, J. Dirty Dancing), joka pianoi 360 grammaa, syntyi perä edellä ja istukan kera. Tällä tytöllä ei ollut takakannuksia muista poiketen.

Heti perään seurasi seuraava narttupentu klo 14.31. Manttelilla varustettu tumma tyttö sai lempinimen "Manteli", joka sille jäikin käyttöön virallisen nimen J. Dimples oheen. Mantelillekin oli painoa kerääntynyt 360 g, se tuli maailmaan pää edellä ja istukan kanssa. Myös Mantelilla oli takakannukset.

Tässä vaiheessa ilmeisesti kohdun sarvi vaihtui ja Täplä rauhoittui hoitamaan jälkikasvuaan. Iltapäivästä lähdin pissattaamaan tyttöä ulos pyyhkeellä varustautuneena - onneksi! "Ruoto"-kuvion kyljessään omaava poika (Paavo eli J. Dirty Harry) kun syntyi kepeästi ulos ja sain juuri napattua sen pää edellä pyyhkeeseen ja tulimme pikaisesti Täplän kanssa sisään. Samalla kertaa saimme pienkerrostalon raput täyteen veriläkkiä... Paavolla painoa oli 300 grammaa ja syntymäaika oli 15.47. Myös istukka syntyi ongelmitta ja tälläkin pojalla oli yksi takakannus.

Vielä saatoin tuntea pentuja kohdussa ja klo 16.32 syntyikin pieni "Blondiini" (Raisa eli J. Duck Soup), vaalean kerman värinen 375 grammaa painava narttupentu pää edellä kohti uutta elämää. Takakannukset löytyivät tältäkin tytöltä ja se tuli aikanaan jäämään kotiin kasvamaan.

Viimeisenä päivänvalon nöki klo 17.26 pitkän päivän jälkeen pikku-"Repe" (Tarmo eli J. Da Vinci Code) 320 grammaa. Myös Tramo syntyi pää edellä istukan seuratessa perässä. Ihmetyksekseni tällä pojalla oli kaksoiskannukset takajaloissa.

Kaikkien pentujen synnyttyä Täplä rauhoittui pentulaatikkoon hoitamaan jälkikasvuaan väsyneen, mutta tyytyväisen oloisena.Tässä uusi äiti on vastasyntyneen jälkikasvunsa kanssa:

Ei kommentteja: