keskiviikkona, lokakuuta 10, 2007

Agility- ja TOKO-treenejä

Tämän päivän olen flunssaisena kotona, joten on hyvää aikaa kirjoitella viime päivien treeneistä. Muuten treenaaminen onkin aika onnetonta, kun minusta ei juuri ääntä lähdekään...

Eilen tulivat Pekka Korri ja Riitta Jantunen-Korri springeriryhmää kouluttamaan. Pekan ryhmään meni suuri osa kisaavista, koska heillä on ensi kerralla kisatilannetreeni. Raisa ja siskot Tico ja Vinka (puolisisko) jäivät Riitan ryhmään, myös siitä syystä, että Raisa ja Vinka ovat olleet Riitan ohjauksessa jo aiemminkin. Tico ja Sari saivat ohjeita seuraamiseen ja liikkeestä seisomiseen. Ticoliini on ihanan innokas siskonsa tavoin ja helposti palkattavissa nameilla ja lelun repimisellä. Heitettävät lelut eivät kuitenkaan ole Ticon mielestä äärettömän kivoja. Seuraavaksi Sarin pitäisi opettaa Tico seuraamaan yhtä kauniisti kuin namin perässä ilman, että herkkupalaa kuljetetaan sen nenän edessä.

Raisan kanssa kävimme läpi kolme liikettä:

Noutaminen on liikkeenä jo valmis, mutta paikallaoloa alussa pitää vielä hioa ja luoksetulovauhti saisi olla nopeampi. Kentällä oli hurjasti häiriöitä, mutta Raisa ei kiinnittänyt niihin mitään huomiota. Nyt pitää aloittaa noutokapulan kanssa kuuri, että heittelen kapulaa neidin eteen ja sen sijaan että se pääsisi noutamaan kierränkin Raisun ympäri ja palkkaan sen tai haen kapulan itse. Raisa tulee luokse kapula suussa suoraviivaiseti, mutta ravaten. Siis ei mikään paha virhe, mutta miksi antaa hyvän koiran tehdä vähän sinnepäin, kun sen voi opettaa loistavaksi? Sain tähän ohjeeksi käyttää lelua apuna. Kun Raisa on ottanut noutokapulan suuhunsa otan repimislelun esiin, heiluttelen sitä, kuljen takaperin ja kehun neitiä laukan nostamisesta. Raisa kuljetti kapulan perille perusasentoon asti lelusta huolimatta. Lopuksi palkka repimällä. Seuraavaksi alamme vähentämään apuja (ääni, liike, lelu) ja toivottavasti Raisa oppii tulemaan täyttä vauhtia luo myös kapula suussaan. Lisäksi voin koittaa auttaako pitkä noutomatka vauhtiin. Itse asiassa lelun esille otettaesa ei olisi sinänsä haitannut, vaikka Raisa olisi pudottanut noutoesineen, mutta se on selvästi sisäistänyt nouto-opit ja pitää kapulan tiukasti suussa. Jos nämä ohjeet eivät auta vauhdin lisäämiseen, niin täytyy aloittaa palkkaaminen taakse namikipolle. Mutta koitetaan nyt ensin tätä, ainakin se vaikutti ihan lupaavalta.

Pysähtyminen luoksetulosta on myös näitä avoimen luokan liikkeitä, joiden alkeita on jo kovasti harjoiteltu. Raisa tulee suoran luoksetulon täyttä vauhtia kauniiseen perusasentoon ilman ylimääräisiä apuja. Lisäksi olemme harjoitelleet lyhtypylvään kiertämistä läheisessä puistossa. Se lähtee kiertämään "kierrä"-käskyllä pylvästä jopa noin 10-20 metrin päästä täyttä laukkaa niin mennen kuin tullenkin. Tämän yhteydessä olemme harjoitelleet pysäyttämistä käsimerkistä lelun heittämisen avulla. Koska lelun heittäminen on Riesalle suuri palkkaa se pysähtyy yleensä kuin seinään. Nyt se osaa suorittaa liikkeen jo pelkästä käsimerkistä ja saa palkan (ts. lelun heiton) muutaman sekunnin viiveellä toisesta kädestä. Nyt pitäisi harjoitella malttamista seisten niin, että välillä käynkin palkkaamassa seisovan Raisan kädestä namilla. Tällä kertaa koitimme ensimmäistä kertaa yhdistää näitä kahta asiaa: luoksetuloa ja pysäyttämistä. Matkaa oli ehkä noin 7 metriä, Riepu lähti täyttä laukkaa luokse, pysähtyi kuin seinään käsimerkistä ja sai pienellä viivellä lelun taakseen heitettynä. Eli nyt teemme seuraavanlaisia harjoituksia:
- alokasluokan luoksetulo perusasentoon
- pylvään kiertäminen ja pysäytys (palkkaa viiveellä lelulla tai kädestä nami), jos pysähdys on (hidasteleva tai) pomppiva, niin uusi kierto ja siitä vasta onnistuneesta pysäytyksestä palkka
- avoimen luokan luoksetulo, josta pysäytyksestä palkka ja vapautus
- avoimen luokan luoksetulo alusta loppuun

Kauko-ohjaus on jostain syystä mennyt viime aikoina vain takapakkia. Raisa saattaa tehdä kahdenlaisia virheitä: joka se nousee istumiseen ja menee maahan saman tien kun lopetan istu-käsimerkin antamisen (ts. lasken käden taas lepotilaan) tai pidemmältä matkalta se saattaa nousta ylös nostaen pepun maasta. Nyt pitäis harjoitella istumista niin, että kiellän neitoa menemästä heti uudestaan istumaan ja palkkaan istumisesta. Pepun maasta nostaminen onkin suurempi mysteeri, koska tein mielestä alkutyön hyvin. Sitten muutaman kerran käytin ajattelematta luoksetulon seisomisessa käyttämääni käsimerkkiä ohjaten istumiseen ja silloin neiti nousi ensin seisomaan ja istahti sitten istu-sanan voimasta. Hoh hoijaa. Oppivainen napero on ilmeisesti muutamasta toistosta oppinut välillä väärän toiminnan. Edelleen siis perusharjoituksia 2-3 metrin päästä ja välillä namikipon kanssa.

Omalla ajalla harjoittelimme myös muutamaa muuta liikettä:

Ruutu mentiin kahdesti noin 10 metrin päästä. Eka kertaa niin, että Sari laittoi ruutuun lelun Raisan näkemättä. Raisa meni täyttä laukkaa ruutuun ja toi lelun minulle, jotta saisi repimiskaverin... Toisella kertaa lähetin Raisun tyhjään ruutuun ja se meni sinne vauhdikkaasti. Sen ollessa ruudun keskellä huusin "hyvä", otin muutaman askeleen naperon suuntaan ja heitin lelun sen yli.

Estehyppy sujui tosi hienosti, tosin kerran hiukkasen ennakoiden. En enää oikein ymmärrä, miksi se epäonnistuu kokeessa. Yritänkö liikaa varmistella ettei tyttö varasta?


AGILITYN ALKEITA 8.10

jatkettiin taas Nuotion Outin johdolla. Tosi kiva kurssi ja ollaan saatu estevarmuus jo varsin hyväksi.

Ennen kurssin alkua ja odotellessa harjoittelimme kujakeppejä ja puomin alastulokontakteja.

Kujakepit laitoin entistä kapeammaksi kujaksi, olisikohan ollut noin 15-20 cm. Eka kerralla otin varmuuden vuoksi luoksetulona ja koska se ei tuottanut mitään ongelmia, harjoittelimme kujaa myös lähtiessäni eri paikoista ja lopulta Raisan viereltä. Vikat harjoitukset maanantaina olivat jo sellaisia, joissa lähetin Raisun vierestäni ja harjoittelimme jopa erilaisia kulmia. Tavoite on saada kujakepit suoraksi ennen talvea, jotta voisimme kevättalvella hallissa treenata suorilla kepeillä.

Puomin alastulokontakti sujui ongelmitta ja voin juosta parin metrin päähän kontaktipinnasta Raisan jäädessä odottamaan paikalleen etutassut maassa, takatassut kontaktilla. Ensi kerralla on vuorossa puomin ylösmenokontakti ja A-esteen kontaktit.

Ohjausharjoituksissa aloitimme kuviosta, jossa oli rengas alussa, mutkaputki ja lopuksi putken jälkeen este. Nyt en ole ihan varma oliko renkaan ja putken välillä vielä aita. Rengas meni hienosti kutsuttuna koira vasemmalla puolen, vauhdilla putkeen ja suunnitelman mukaisesti ehdin juoksemaan viimeisen esteen toisella puolen kutsumaan luokse.

Estekorkeudet olivat tänään noin 45 cm.

Seuraavassa harjoituksessa ohjasin oikealla puolen olevaa Raisulia. Rengas lähetyksenä, putkeen neiti sujahti vauhdilla, joten takaaleikkaus onnistui mainiosta ja viimeinen este vielä tyylipuhtaasti.

Seuraavaksi koottin rata, jossa oli kolme hyppyä ja U-putki neliön sivuina. Ensin harjoiteltiin putkeen ohjaamista vinoissa kulmissa: hyppy ja kutsu vinossa kulmassa olevaan putkeen. Erityisesti kiinnitettiin huomiota ohjaajan sijoittumiseen. Eka kerralla jätin Raisan selkäni taakse, joten se sujahti putkeen väärästä päästä. Toisella kertaa sain tsempattua ja saimme oikean suorituksen, joka loppui vielä suoraan putken edessä olevan hypyn suorittamiseen.

Seuraavaksi oli aiheena vinot hyppykulmat ja haltuunotot. Kaksi hyppyä vinosti ja sen jälkeen putkeen ja vielä vika este vinossa kulmassa. Kahden hypyn jälkeen Raisuli juoksi pitkälle sen sijaan, että se olisi kääntynyt tiiviisti käteeni. Harjoittelimme sitä siis "Tässä"-"hyppy"-käskyjen avulla eli haltuunotto ennen estettä. Uskomatonta kyllä tämä ei haitannut itse hyppyä, vaan saimme suoritettua sen kunnialla, vaikka kaarros edelleen jäi turhan pitkäksi. Palkka kuitenkin hieman parantuneesta suorituksesta. Taas yön yli nukkuminen teki tehtävänsä ja seuraavana päivänä käännökset olivat napakat ja täsmälliset. Toisella kertaa palkkasin Raisan myös putkesta käteen tulessa kääntäessäni sen vikalle esteelle.

Into ja vauhtia riitti taas sekä Raisassa että samat harjoitukset myöhemmin tehneessä Ticossa. Sisarukset edistyvät ihan samaa tahtia ja kummallakin on into piukassa.

Ei kommentteja: