lauantaina, marraskuuta 11, 2017

Lara läpäisi Nose Workin hajutestin :)

Erkku laittoi tänään viestiä, että he olivat osallistuneet hajutestiin läpäisten sen heti ensi yrittämällä pikku-Laran kanssa. Ihan mahtavaa! Tässä Erkun kertomus hajutestin kulusta:



"Jangas Lara Croft läpäisi tänään 11.11.17 Nose Workin 1-luokan hajutestin. Hajutesti on portti kokeisiin, joten nyt vain lisää treeniä kokeisiin tähdäten! Hajutestin tarkoitus on testata, että koira reagoi etsittävään hajuun, osaa ilmaista sen ilman, että rikkoo esineitä ja että koiran ohjaaja osaa lukea ilmaisun. Ilmaisun ei tarvitse olla mikään näyttävä temppu eikä aina samanlainen. Tärkeintä on, että ohjaaja ja koira kommunikoivat hyvin keskenään. Hajutestissä on aina 12 laatikkoa, joko yhdessä tai kahdessa rivissä ja haju on vain yhdessä laatikossa. Laatikot voivat olla pahvia tai muovia mutta aina identtisiä. Aikaa on 3 minuuttia joka on yllättävän pitkä aika! Suoritusajalla ei ole hajutestissä väliä, kokeissa se on yksi koirakoiden sijoitukseen vaikuttava tekijä.  Laralla aikaa meni noin minuutti.  Se oli kovin innoissaan päästessään Lohjan koirakeskuksen keinonurmea haistelemaan, eikä malttanut oikein odottaa, että etsintävaljaat puetaan päälle. Hädin tuskin se malttoi etsiä lupaa ja lähti heti korvat hulmuten haistelemaan. Se haisteli alueen läpi pariin kertaan eikä juuri reagoinut laatikoiden hajuihin. Sitten kun muutaman höyryjen päästö-kierroksen jälkeen alettiin olemaan oikean laatikon kohdalla se hidasti ja valpastui. Siitä tunnistaa hyvin kun se on löytänyt eukalyptuksen, häntä alkaa heilua ja haistelu kiihtyy.  Kun se oli varmistunut oikeasta laatikosta, se katsoi minua sillä tyypillisellä iloisella ilmeellä ”hei mamma, mä löysin sen kivan hajun!!” ja istua pyllähti. Istumisen se on ihan itse ottanut mukaan! Sitä on helppo lukea. Muutaman kerran se on kokeillut ilmasta väärää laatikkoa ja ilmeestä puuttuu kokonaan tuo sen ilahtuminen, se on enemmänkin mietteliäs. Nose Work on siis pitkälti yhteistyötä ja  koiran lukemista sekä ennen kaikkea ihan huippulaji näille nenäkoirille! Kiitos Tiinalle ihan upeasta harrastuskaverista, jonka kanssa ei koskaan tule tylsää!"


Lara toimii myös hyötykoirana sienimetsällä.

Lara ehti vilahtaa myös ShowHaun Nose work-esittelyssä emäntänsä Erkun kanssa (noin 16 minuutin kohdalla). On se vaan aika pätevä pikkuneiti :)

Ei kommentteja: