sunnuntaina, maaliskuuta 31, 2024

Terveystuloksia

 Olen itse ollut pari viikkoa flunssassa ja hirveässä yskässä ja jaksaminen sekä yöunet ovat koetuksella. Päivitellään nyt pääsiäisen kunniaksi muutama viime viikkojen terveystulos:

Bruno eli Jangas Q-ppa Punaisena kävi selkäkuvissa kivoin tuloksin: LTV0, SP0 ja VA0 eli puhtaat kuvat. Bruno oli pentueensa viides kuvattu ja yhtä LTV1-tulosta lukuunottamatta kaikilla on ollut kiva nollarivi. 

Brunon serkuista, Aimon eli Jangas Legend of Chiman pennuista (emä Don´s Whoops-A-Daisy) kaksi on käynyt luustokuvissa:

Vivamind´s Frapino Coffee Mocca lonkat A, LTV0, SP1, VA0

Vivamind´s Silky Milky Espresso lonkat A, LTV0, VA0 

Nala eli Jangas Raya and the Dragon oli tarkoitus astuttaa tulevasta juoksusta: se on kivaluonteinen, toimelias tyyppi, jolla on luustokuvat priimaa, MH ja taippari suoritettu, harrastaa agilityä ja rallya ja näyttelytuloskin saatu. Se tarvitsi käyttää uusintasilmätarkisssa ennen astutusta ja koska puolisisaruksilla on todettu glaukoomaa, halusin varmuuden vuoksi myös rodulla ihan vapaaehtoisen gonioskopiatuloksen sille. Valitettavasti gonioskopiassa todettiin vakavat muutokset ja niin jalostuskäyttö Nalan osalta jää. Gonioskopiassa tutkitaan silmän virtauskulmia, jotka kertovat kohonneesta riskistä sairastua glaukomaan (eli silmänapainetautiin), joka on waleseilla huomattavasti tavallisempaa kuin monella muulla rodulla. Valitettavasti vain gonioskopiatutkimuksilla ei käsittääkseni ole juurikaan merkitystä, jos ne tehdään alle 3-vuotiaille koirille ja siksi itselläkin vain osa kasvateista tulee tutkittua ennen jalostuskäyttöä. 

Välillä olisi niin paljon helpompi turvautua tuohon sanontaan: "Kukaan ei ole niin sokea kuin se, joka ei halua nähdä" ja jättää tutkimatta. Jotenkaan ei vaan pysty. Eikä voi mitään, kyllä sydän vuotaa verta jättää Nala jalostuskäytöstä, vaikka halusinkin mieluummin tietää kuin olla tietämättä. 

Pikaisella katsauksella KoiraNetistä löytyi vain 75 gonioskopiatutkittua koiraa (kun laskin vielä pävittämättä olevan Nalan mukaan) ja niistä 12 % vakavat muutokset, 9 % kohtalaiset muutokset, 3 % lievät muutokset, neljä  sairasta (joista kahdella tulokset: occlusio ja laminae) 3 % ja lopuilla ei muutoksia. Tosin näistä kahdella eka gonioskopiatulos oli "ei muutoksia" (1 v ja 4 v), 1-vuotiaana tutkitulla todettiin 3-vuotiaana glaukoma ja toisella 7-vuotiaana kohtalaiset muutokset ja 12-vuotiaana lopetus glaukoman takia.

Ruotsissa on kolmen viime vuoden aikana tutkittu (jos laskin oikein, kun sieltä en osaa ottaa valmista tilastoa ulos) 147 koiraa gonioskopian avulla: niistä 16 % (24) lievät muutokset, 9 % (13) kohtalaiset muutokset ja 10 % (15) vakavat muutokset, joista yhdellä diagnoosina myös glaukoma. Näiden lisäksi vielä yksi koira, jolla diagnoosina vain glaukoma, ei gonioskopiatulosta.



Ei kommentteja: