tiistaina, marraskuuta 09, 2010

9 viikon ikäisten pentukoulu

Sosiaalistaminen on hyvin tärkeää edelleen. Eli olisi hyvin tärkeätä käydä kaupungilla, rautatieasemalla tai jossain koiratapahtumassa pennun kanssa tutustumassa. Lisäksi metsälenkit ja julkisilla kulkuvälineillä liikkuminen tekevät hyvää. Vierailu paikassa, jossa on muita eläimiä (kissoja, kaneja, hevosia tms) olisi erittäin toivottavaa. Muistattehan tutustuttaa pentua mahdollisimman paljon myös erilaisiin ihmisiiin ja muihin ystävällisiin ja mahdollisimman erirotuisiin ja erinäköisiin koiriin. Nämä seikkailut myös väsyttävät pentua mukavasti ja sen kanssa elo on huomattavasti mukavampaa ja miellyttävämpää. Taluttimeen totuttaminen on edellytys monille näistä mukavista seikkailuista, muuten pentua kannattaa pitää mahdollisimman paljon vapaana. 

Kontakti ja yhteistyö

Tähän mennessä pentujen kanssa on harjoiteltu katsekontaktia ohjaajan ollessa kyykyssä pennun edessä sekä omaehtoisesti että käskystä. Videot ja ohjeet tähän löytyvät runsaan viikon takaa nimikkeellä "kahdeksanviikkoisten pentukoulu". Nyt vaikeutetaan vaatimustasoa.

Pennun tulisi osata pitää katsekontaktia ohjaajaan myös ollessaan (usein pentu luonnostaan istahtaa) seisovan ohjaajan edessä. Taas pentua palkataan namilla onnistuneesta katsekontaktista. Harjoitusta voi vaikeuttaa pitämällä namikättä sivulla ja osottamalla, että pentu silti katsoo ohjaajaa silmiin. Vielä vaikeampi harjoitus olisi se, että ohjaaja liikuttaa kättä, mutta pennun pitäisi silti katsella ohjaajaa silmiin.
Katsekontakti ohjaajan edessä (Lotte)

TOKOa ajatellen katsekontaktin ottaminen perusasennossa on tosi tärkeä taito. Pennun istuessa perusasennossa voidaan pyytää sitä katsomaan silmiin ja taas palkka paikallaan istumisesta silmiin katsoen. Jos pohjatyöt sekä perusasentoon tulemisen, paikallaolon että katsekontaktin suhteen on tehty hyvin, on tämä lasten leikkiä :)
Katsekontakti perusasennossa (Lotte)

Vielä vaikeampi harjoitus on ottaa katsekontakti ohjaajan kävellessä. Tässä ohjaaja liikuu eteenpäin ja houkuttelee pennun mukaansa. Kun pentu seuraa kivasti sanotaan "katso" ja palkataan pentu sen katsoessa ohjaajaa silmiin. Tätä kannattaa harjoitella myös lenkillä.
Katsekontakti-harjoitus ohjaajan liikkuessa (Lotte)

Kontaktiharjoitukssista ja pennun koulutuksesta löytyy hyvä linkki Tending-bordercollieden sivustolta: Yleistä ja kontakti (Brian McGovern, suomentanut Nina Keski-Korpela)

Täytyisi myös muistaa alkaa harjoitella noita viime viikon asioita entistä vaikeammissa paikoissa, missä on häiriöitä. Esimerkiksi kadulla, koulutuskentällä tai puistossa pitäisi pennun osata ottaa katsekontakti ohjaajan ollessa kyykyssä sen edessä. Lisäksi pennun osaamista helpoista asioita voidaan välillä palkita vain kehuilla, eikä sille tarvitse enää joka kerta antaa namia tai leikittää lelulla.

Luoksetulo-harjoituksiakin voi alkaa vaikeuttaa, kun pentu tulee vauhdilla seisovan ohjaajan luo vasempaan käteen ja osaa tulla oikein perusasentoon. Nyt vaan yhdistetään nämä kaksi liikettä ja saadaan melkein valmis luoksetulo. Muistattehan vielä auttaa pentua vasemman jalan kanssa oikeanlaiseen perusasentoon.
Luoksetulo perusasentoon (Lotte)


Noutamisharjoituksia tulisi myös jatkaa viime viikon tapaan. Noutamisen tulisi olla aina leikkiä ja pentua tulisi kehua aina, kun se tuo aarteitaan näytille omistajaperheelle, oli aarre sitten keppi tai kenkä.


Malttaminen ja odottaminen

Edelleen on syytä jatkaa päivittäin pennun kanssa rentoutumis- ja käsittelyharjoituksia. Niistä löytyy ohjeet viikon takaisesta pentukoulusta. Rentoutumisharjoituksia voi alkaa tehdä jo yhteisillä retkilläkin ja hiljalleen opettaa pentua rauhoittumaan myös erilaisissa paikoissa.

Pennun tullessa ruokakupille sen pitäisi jo paitsi osata käskystä istahtaa, pysyä istumassa niin kauan kunnes kuppi on laskettu maahan ja pentu on pyytänyt luvan ruokailuun katsahtamalla silmiin. Tätä harjoitusta voidaan vielä avittaa pitämällä pennusta kevyesti kiinni, jottei se pääse kiiruhtamaan ruokakupille ennen luvan saamista. Samalla tavoin istuminen ja katsekontakti ennen ovesta ulos pääsemistä.

Pentu tulisi totuttaa myös tutkimiseen. Eli aloitetaan hampaista ja lopetetaan hännänpäähän. Lisäksi pennun tulisi tottua seisomaan näyttelyasennossa.

Paikallaolo on myös tärkeä taito. Tätä harjoitusta aloitellaan pennun istuessa perusasennossa. Ekassa treenissä ohjaaja vain heiluttaa hieman oikeata jalkaa ja pentu palkataan rauhallisesti paikallaolemisesta. Jos pentu kuitenkin nousee, palautetaan se rauhallisesti paikalleen ja tehdään sama harjoitus hieman entistä helpompana uudestaan.
Video: paikallaolo (Pipsa)

Aktivointi

Vilkkaan pennun kanssa on hyvä järjestää sille myös aivojumppaa. Pennulle voi piilottaa nameja kotiin tai esimerkiksi maitopurkkiin tai vessapaperirullan hylsyyn, jotka se saa sitten repiä ja askarrella auki. Kaupoista saa ostaa myös erilaisia aktivointileluja ja esimerkiksi ns. molekyylipalloja, joiden sisään voi piilottaa nameja. 
Hertta (Jangas Forget-me-Not) keskittyneenä aktivointilelun kimpussa (kuva: Riina Vasko)
Muita hyviä aktivointiharjoituksia ovat kaikenlaiset etsimisjutut. Pennulle on helppo tehdä puolen metrin tai metrin mittainen laahausjälki esimerkiksi kananpalalla:
jäljen tekeminen kivetykselle

Ja sitten pentu tuodaan jäljen alkuun, kehotetaan sitä etsimään ja ollaan hiljaa, kunnes herkkupala löytyy. Sitten kehutaan taitavaa naperoa. Tässä Pipsa jäljestää ensi kertaa.
Pipsa jäljestää ensimmäistä kertaa

Jos on mahdollista käyttää linnun pakastettuja siipiä, hirven sorkkaa tms, niin sillä voi tehdä vastaavalla tavalla lyhyen laahausjäljen pennulle. Muistattehan iloiset kehut aina harjoituksen päätteeksi.
Maahanmenoa voidaan harjoitella niin, että pentu saa itse hoksata jutun jujun. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta välillä pennun harmaille aivosoluille kannattaa antaa vähän töitä: homma toimisi vielä tehokkaammin naksuttimen kanssa. Ideana on siis se, että ohjaaja pitää kättä alhaalla maan tasossa ja pentu saa ihanitse keksiä, mitä sen pitäisi tehdä saadakseen nyrkissä olevan namin. Aluksi hoksaaminen kestää kauan, mutta jutun jujun selvittyä pentu tarjoaa toimintaa nopeasti. Kun pentu osaa mennä käden perässä maahan, voidaan harjoitukseen lisätä myös käskysana. Ei kannata kuitenkaan harjoitella samanaikaisesti sekä katsekontaktia että maahanmenoa, vaan mieluummin ensin katsekontakti kuntoon ja sen jälkeen treenataan maahan menemistä.
Video: maahanmenon harjoittelua => vielä tarttee miettiä mitä tarttis tehdä (Enttententten)
Video: maahanmenon harjoittelua => nyt juju on jo hoksattu (Enttententten)

Ei kommentteja: