Hufvudstadbladetissä oli keskiviikkona 26.2. Tua Rannisen ja Niklas Sandströmin kirjoittama erittäin mielenkiintoinen artikkeli ruoan vaikutuksesta koirien terveyteen (Vi har sjukdomarna - och dieten - gemensam). Siinä todettiin laajojen yli 11 600 vastausta sisältävien ruokintakyselyjen
näyttävän hyvin selvästi, että monet sairaudet (erityisesti allergiat
ja atopiat, mutta myös mahdollisesti epilepsia, syöpä, suoliongelmat,
diabetes, tulehdukset, lonkkadysplasiat, kilpirauhasen vajaatoiminta
jne) BARFia(/kotiruokaa) syövillä koirilla ovat selvästi harvinaisempia
kuin pelkästään teollista koiranruokaa popsivilla eli tieteellisin
termein niillä on negatiivinen korrelaatioa. Tutkimus on edelleen käynnissä ja toivottavasti lähivuosina saadaan laajat tuloksetkin nähtäville.
Ruotsissa tehty tutkimus raportoi, että puolet pennuista, joiden emä
imetysaikana sai edes puolet kotiruokaa kärsi 50 % vähemmän
atopiaongelmista kuin muut. Suomalainen tutkimus näyttää, että jo 25 %
raakaruokaa viikoittain vaikuttaa positiivisesti koiran terveyteen. Sekä
ihmisillä että koirilla monet sairaudet ovat viime aikona lisääntyneet
ja kroonistuneet ja yhteistä kummallekin lajille on se, että kissojen lisäksi mikään muu maapallon 700 000 eläinlajista saatika muista 80 miljoonasta lajista ei syö lämmitettyä ruokaa. Ruokintakysely on edelleen käynnissä ja siihen kaivataan edelleen vastauksia, etenkin yllä mainittuja sairauksia sairastavista koirista:
http://www.ruokintakysely.fi/
Uskon kyllä itsekin ruoan vaikuttavan paljon (koiran) terveyteen.
Kemian opettaja-äiti on aikanaan saanut tyttärensä aivopestyä
mahdollisimman puhtaan ravinnon puolesta ja täytyy sanoa, että kemian
opettajana olen itsekin tullut entistä tarkemmaksi oman poikamme myötä.
Ihmisilläkin on tuloksia myös siitä, että antibioottikuurit ja pitkälle
käsitelty ruoka lisäävät autismin riskiä ja vaikuttavat mm.
ylilihavuuteen. Näihin mielipiteisiin on varmasti vaikuttanut myös
naturopaatti Lamminmäen Taina, jonka avulla saimme vain ravintolisien,
homeopaattisten lääkkeiden ja kotiruoan keinoin rakkaalle Kati-mummolle
toista vuotta lisää hyvää elinaikaa.
1 kommentti:
Mä oon monesti miettinyt sitä, että kun meillä Romeolla ja Sanilla oli molemmilla rasvapatteja, mutta Remulla ja Tipillä ei yhtään, että johtuuko se ruokavaliosta vai onko vain sattumaa. Remukin toki söi 4-vuotiaaksi asti osan ruuasta nappulaa, mutta Tip ei ole syönyt nappulaa ollenkaan. Ehkä tähänkin kysymykseen joskus löytyy jostain tutkimuksesta vastaus :)
Mutta kyllä nyt kun on 3 vuotta syöttänyt vain raakaruokaa, niin olisi aika iso kynnys siirtyä takaisin nappulaan, vaikkei raakaruokintakaan ongelmatonta ole. Ja Tiphän ei edes suostu syömään nappuloita ;)
Lähetä kommentti