maanantaina, kesäkuuta 10, 2019

Lisää TOKO-leirin antia

Viikon loman jälkeen alkaa hiljalleen aivosumu hälvetä, kun opettajan kevät on aina ihan mahdoton ja siihen yhdistettynä Springeri-lehden valmiiksi saaminen, niin aivot käy aivan ylikierroksilla yrittäessä miettiä, mitä kaikkea on unohtunut. Ja paljonhan sitä aina unohtuukin ;)

   TOKO-leirin muista oppeja on kuitenkin hyvä kirjata ennen kuin ne unohtuvat muistista. Lahopää katsokaas mikä lahopää, tarkoittaakohan se että on vähän latvasta laho?! Tiedä häntä...

   Erilaisiin liikkeisiin saatiin hyviä vinkkejä ja ohjeita. Aloitetaanpa kauko-ohjauksen pohjista, joita käytiin läpi Caritan kanssa sunnuntaina, kun Pippikin jaksoi paremmin.

Olemme tehneet Pipin kanssa alustatreenin pohjaa eli kriteeri on ollut hyvin summittainen: kunhan osut/kävelet erilaisten alustojen päälle/läpi, niin kehu (jes!) ja palkkaa tulee. Sitten olen palkannut aina alustalle ja siitä pois ensin vasemmalle pennun eteen, taas käännös alustalle - palkkaa - ja uusi palkkaa oikealle ja näin on jatkettu edestakaisin alustalle osuen ja se ylittäen.  En ole siis erotellut etutassu/takatassu/läpijuoksu alustaa, vaan on tehty vaan alkeita siskoni ohjeiden mukaan oikeastaan näihin kaikkiin. Olemme tehneet erilaisilla alustoilla ja muutamassa eri paikassa.

  Nyt jatkamme alustatreeniä erotellen kolme erilaista alustatyyppiä eli korkeampi taka-alusta (jonne koira siis nostaa takajalat peruuttaen), matala etulalusta (esim. hiirimatto, johon koira oppii lauttamaan etutassunsa) ja sitten jonkinlaista käytävämattoa aikanaan kontakteilla käytettävä juoksarialusta, joka on edellisiä isompi.

Uskoisin että tulemme aikanaan tekemään takaosakaukot eli istu-seiso-maahan-vaihdoissa takapää pysyisi paikallaan etupään liikkuessa. Raisa meni sekatekniikalla ja kymmenessä vuodessa kriteerit ehtivät niin paljon tiukentua, että sen parhaallaakaan suoritukselle ei juuri 7 - 8 olisi voinut saada eli nyt ajattelin tehdä pohjat todellakin kunnolla. Päätöstä ei toki tarvitse vielä tehdä, mutta takapää on joka tapauksessa hyvä löytyä jo pennullakin. Olemme jo hieman miettineet sivuaskeleita jalkojen välissä seuraten ja kyllä takajalatkin seuraa, joskin etujalkojen jälkeen. Takaosajumppaa on tarkoitus tehdä myös vatitreeninä (tai elefanttikävelynä - opin siis sille uuden sanan, meniköhän edes ihan oikein?) eli etuosa korkeamman vadin päällä ja takaosa liikkuu vatia kiertäen.

  Varsinaisia takaosakaukoja ei siis vielä aloiteta, mutta jos käsite on ihan epäselvä niin kymmenen vuoden takaa Loten videosta näkee ideaa siitä, että peppu pysyy koko ajan samassa kohtaa, kun taas etutassut liikkuvat istu-maahan vaihdoissa. Pipin kanssa odotan pidempään ennen varsinaisten asennonvaihtotreenien aloitusta, jotta istumisessa saadaan varmasti etujalat nousemaan kunnolla rinnan alle ja lihakset ovat vahvistuneet. Mutta ei se Loten touhu nyt ihan pöllöltä kuitenkaan näytä näin jälkikäteen.


En näköjään meinaa päästä millään itse asiaan. Aloimme siis katsoa takaosa-alustalle menoa. Alustana Caritalla oli Ikean pienestä pöytälevystä muovimatolla päällystetty  noin 7 cm (?) korkuinen neliö. Carita seisoa toisella puolen ja minä toisella puolen ja aluksi Pippi sai kulkea pari kertaa alustan yli jääden takajalat korkeammalla alsutalle seisomaan ja sai siitä palkan. Sen jälkeen aloin houkytella sitä namin kanssa peruuttamaan ja nostamaan takajalkojaan. Se tuntui toivottoman hankalalta aluksi, mutta neidin ymmärrettyä idean sujui harjoitus jo näppärästi. Kotonakin on testattu ja nopeasti se on alkanut hiffata jutun. Eli nyt vaan jumpataan käden avulla ja sitten kun se alkaa sujua lisätään käsky. Myöhemmin tietysti taas erilaiset paikat, käsiavun häivytys ja pidempi matka mukaan. Tätä voi käyttää aikanaan apuna myös peruutusharjoituksissa.

  Lisäksi on tarkoitus aloittaa painan siirtoa taakse rinnasta kevyesti työntämällä ja siitä palkaten. 

Tämä ehditään harjoitella hyväksi ennen kuin pentu alkaa olla kropaltaan niin kehittynyt, että voidaan jatkaa varsinaiseen kauko-ohjaukseen. Siihenkin sain jo vinkkiä, että sitä voi aloittaa niin, että koiran takaosa on alustalla ja etuosa rappusella, jolloin siitä tulee alussa fyysisesti hieman helpompaa. Myöhemmin voi tehdä niitä takaosa korkeammalla alustalle, joka on taas fyysisesti rankempaa. Mutta tuossa vaiheessa täytyy yrittää päästä Caritan oppiin uudemman kerran...

Etujalka-alusta on tällä hetkellä selvästi helpompi Pipille ja sitäkin aletaan selkeästi opettaa käskyn alle, koska käytännössä nykyisellä alustatreenin alkeilla se tarjoaa eniten etutassujaan alustalle. Sitä voi vaikeuttaa myös sivuaskeliin ja ottaa käyttöön myös kylpyhuoneen kumimaton, jossa koiran saa ottamaan sivuskeleita enemmänkin. Tätä voi käyttää myös korjaustreeniin ruudun ja tyhjään lähetykseen aikanaan.

Tästäpä tuli pitkä selitys. Täytynee ottaa muutamia kuvia ja videopätkä selvennykseksi. Ja taidan jatkaa muita toko-leirin vinkkejä ihan erilliseen juttuunsa. Tämä kun jo paisui kuin pullataikina.





Ei kommentteja: