sunnuntai, maaliskuuta 05, 2017

Kontakti on kaiken perusta, myös rally-tokon

Pennulle kaikista tärkein oppi alussa on kontakti ohjaajaan. Jos ohjaajan ja koiran väliltä puuttuu yhteistyö ja kontakti, ei oikein minkään asian opettaminen onnistu. Kontaktia voi harjoitella kovin monella tavalla.

Aloitetaan tällä kertaa opettelu rally-tokon kautta ja käydään läpi erilaisia harjoituksia kyltteihin liittyen. Aloitukseen sopivat hyvin radan aloittava kyltti "Lähtö" ja lopettava kyltti "Maali".

Kokeessa kuljetaan rally-tokoradalla, joka alkaa lähdöstä ja kulkee kaikkien kylttien ohitse aina maaliin saakka. Kullakin kyltillä tehtävät tulee suorittaa ns.  suoritusalueella, joka määritellään säännöissä näin:
"Koirakko suorittaa liikkeet enintään 50 cm päässä kyltistä, noin 45 astetta kyltistä takaviistoon vasemmalle. Suuntaa muuttavat liikkeet suoritetaan kyltin edessä. Liikkeet, joissa on askel oikeaan, suoritetaan heti kyltin jälkeen. Ohjaajan tulee arvioida tehtävän vaatima tila niin, että koira ei koske tai kaada kylttejä tai merkkejä."

Lähtö ja maalikylteillä suoritusalue on juurikin tuossa puolen metrin päässä kyltistä noin 45 astetta vasemmalle. 
Raisa lähtökyltillä. Ohjaaja on korkeintaan puolen metrin päässä kyltistä. Kuva. Elli Pehkonen.
Lähdössä koira otetaan perusasentoon ja siinä tulisi odottaa, kunnes tuomari antaa lähtöluvan. Eli ensin täytyy harjoitella perusteet kuntoon. Näitä ovat kontaktiharjoitukset, jotka tähtäävät myös sopivan viretilan ylläpitoon. 

Perusteina tulisi harjoitella:
1) Perusasentoon tuleminen



2) Erilaisia katsekontaktiharjoituksia
Katsekontaktia voi harjoitella pennun ollessa ohjaajan edessa ohjaajan istuessa tai seistessä, peruasennossa sivulla tai vaikkapa liikkeessä. 




3) Pidempiaikainen kontaktin säilyttäminen
Tässä harjoituksessa tulisi ottaa kymmenen herkullista namia käteen ja yrittää saada pentu ottamaan katsekontakti 10 kertaa 30 sekunnin aikana ja palkka tietysti jokaisesta koatsekontaktista.


4) Perusasennossa kontaktin säilyttäminen
Pennun istuessa perusasennossa ja säilyttäen kontaktin, kannattaa ohjaajan palkata pentua ulkokautta vasemmasta kädestä. Palkan suunta vaikuttaa pennun asentoon ja jos palkka tulee oikeasta kädestä, alkaa pentu liikuttaa peppuaan vinoon ... 

5) Perusasennosta muutaman askeleen seuraaminen uuteen perusasentoon



6) Kontaktin ottaminen "Valmis"-sanasta. 
Helpoin tapa lähtöluvan kanssa on niin, että tuomarin kysyessä "Onko ohjaaja valmis?" vastaa ohjaaja kuuluvalla äänellä "Valmis", jolloin koira tietää että sen on syytä ottaa saman tien katsekontakti ja olla valmiina suoritukseen. Näin säästytään monelta pään vaivalta koesuorituksen suhteen, kun koiralle on kunnolla opetettu myös Lähtö-kyltin suoritus.  

7) Koiran irrottaminen taluttimesta avoimesta luokasta eteenpäin
Avoimessa, voittajassa ja mestari-luokassa koira suorittaa radan ilman talutinta. Silloin ohjaaja kuljettaa koiran taluttimessa lähtö-kyltille, jossa hän irrottaa taluttimen ja laittaa sen taskuun kokonaan piiloon ja ottaa koiran perusasentoon. Vasta sitten tuomari kysyy, mahtaako ohjaaja olla valmis koesuoritukseen. 


8) Maali-kyltin suoritus
Ohjaajan tulisi muistaa Maali-kyltillä, että hän seurauttaa koiraa kokonaan kyltistä ohi ennen kuin palkitsee. Ohjaajan tulee siis kulkea suoritusalueen läpi, mutta siihen ei saa jäädä pysähtelemään. Alokas-luokassa koira on kytkettynä, mutta avoimesta eteenpäin koira kytketään maali-kyltin jälkeen.


 Koitan saada videot viimeisistäkin osioista jossain vaiheessa napattua...

Ei kommentteja: