maanantaina, huhtikuuta 03, 2017

Rallytoko: perusasennot istumis-kylteillä

Rally-tokossa on aika väljää, miten koira saa seurata ja istuuko se suorassa ja oikeassa paikassa perusasennoissa, mutta ohjaajan käytökselle ja askeleille on puolestaan todella tarkat säännöt. Perusasennot kannattaa kuitenkin opettaa alusta alkaen tarkasti ja oikein, koska muuten jatkossa seuraa paljon ongelmai, jos koiralle perusasennon suorituspaikka ei ole ihan selvillä ja sen pitäisikin alkaa kääntyä perusasennosta seuraavaan perusasentoon.

Seuraamisesta perusasentoon pysähtyvistä kylteistä otan käsittelyyn tällä kertaa kaksi eli kyltit
26: "ISTU" ja
24: "ISTU - 1 askel - ISTU - 2 askelta - ISTU -3 askelta - ISTU".

Kyltit näyttävät tältä ja ne suoritetaan ihan normaalissa suoirtuspaikassa eli ohjaaja tai koira noin puolen metrin päässä 45 asteen kulmassa kyltistä:


Kyltti 26 sisältää pelkän istumisen ja on varmasti alokasluokan helpoimpia kylttejä, kyltti 24 sen sijaan sisältää niin monta osaa, että se tekee sen hieman hankalaksi. Ohjaajan tulee muistaa monta asiaa ja ottaa tarpeeksi pitkiä askeleita, koska jokaisen askeleen tulisi olla vähintään jalkapohjan mitta ja mielellään tasapitkiä.

Alkuopetuksessa aloitetaan tietysti ihan perusteista eli perusasennosta askeleen tai kahden seuraamisen kautta perusasentoon. Alle luovutusikäisetkin pennut oppivat tämän helposti houkuttelemalla, jos ohjaaja osaa asian. Ohjaajan puolestaan tulee muistaa:
- pitää pentu tarpeeksi lähellä ihan vasemman jalan tuntumassa
- pennun pää tai lapa on ohjaajan jalan kohdalla
- palkkaa aina vasemmasta kädestä ulkokauttaa, jolloin se tukee pennun suorassa istumista
-muistaa antaa seuraa-käsky liikkeelle lähtiessä ja näytä namilla, että olette menossa eteenpäin
- Lähde aina liikkeelle taropeeksi hitaasti ja pysähdy hidastaen, jotta pentu tai aikuinen koira ehtii mukaan.
- Itse yhdistän näihin aina katsekontakti-harjoituksen, jotta pentu oppisi perusasennossa aktiivisesti seuraamaan ohjaajaan.
- samaa voi harjoitella myös operantisti kosketuskepin kanssa, itselleni namin perässä ns. imuttaminen tuntuu vain helpoimmalta.


Namista luopumusharjoituksia: Hiljalleen namin seuraamisesta pitäisi päästä eroon. Se voidaan tehdä nostamalla hetkeksi kättä ylöspäin kainaloa kohti tai säilyttämällä nami oikeassa kädessä ja sujauttamalla sieltä huomaamatta takaisin oikeaan käteen. Ennen perusasentoon pysähtymistä kannattaa kuitenkin nami ottaa vielä tueksi ohjaamaan pentua istumaan.
Koko ajan matkaa ilman namia pidennetään, mutta aika kauan kannattaa vielä tukea kädellä istumista. Muista kuitenkin vaihtelevuus harjoituksissa: eka kerralla ehkä sekunti ilman namia - sitten 2 s, 3 s, 1 s, 4 s, 2 s ja niin edelleen. Vaihtele harjoituksen pituutta niin, ettei koira opi tekenmään asiaa vain tietyn pituista aikaa. Pidä takaraivossa totuus, että hiljalleen muutamasta sekunnissa pidennetään aina kisamaisen suorituksen kylttisuoritusten kanssa noin 2-3 minuuttiin.

Kädellä imuttamisesta: Itse asiassa rally-tokossa alemmissa luokissa kädellä auttaminen ei ole virhe ja ylemmissäkin sitä saa huomaamattomasti käyttää, mutta tokihan siitä kannattaa pyrkiä eroon ja etenkin tokoon halajavien tulisi tuo työ tehdäkin mahdollisimman pikaisesti.

Kun koira osaa seurata ilman nenän edessä olevaa namia, tulisi harjoitella tekemään sama suoritus myös kyltin luona eli:
perusasento - seuraaminen - perusasento kyltillä - katsekontakti peruasennossa (ja seuraaminen seuraavaa kylttiä kohti).
Kun liikesarja on ohjaajalla ja koiralla selkäytimessä, tulee harjoitella tehdä sama liikesarja oikeassa kohdassa kyltin luona ilman, että koira (tai etenkään ohjaaja) ottaa häiriötä kyltistä.


Koko suoritus kyltillä 26: Siitä päästäänkin sujuvasti seuraavaan harjoitukseen eli lisätään samaan suoritukseen useita askeleita, ohjaajan ottaessa istumisten välissä pitkät askeleet. Kannattaa ensin harjoitella itse ottamaan askeleet ohjeiden mukaisesti niin, että askel alkaa jalat rinnakkain, askel kummallakin jalalla ja päättyy jalat rinnakkain. Kuulostaa itsestään selvältä ohjeelta, mutta eipäs se olekaan niin helppoa, jos aloittaa heti harjoittelun koiran kanssa. Monesti mukaan tulee tahaton "apuaskel", joka kisoissa vie -10 pistettä saman tien. Kannattaa testata peilin edessä!

Videoilla näkyy hyvin alussa, etteivät ohjaajan jalat jää aivan tasaan ensimmäisen askeleen jälkeen. Se ei haittaa, mutta jalkojen korjaaminen vierekkäin maksaisi -10 pistettä...




Itse harjoittelin ensin kylttiä 26 ottaen yhden askeleen kunkin istumisen välissä, sen jälkeen yhdistin vasta itselleni askeleiden laskemisen ja koiralle eri matkat samaan suoritukseen. Alussa palkkasin vaihtelevasti: joskus ekasta, toisinaan toisesta ja silloin tällöin vain kolmannesta istumisesta. Palkkasin aina erityisen hyvin onnistuneen asennon, vaikka ajatuksissa oli jo alun alkaen jättää jokin tai jotkut istumiset palkkaamatta. Lopulta koko suoritus sujuu hyvin ilman namien tai lelun näyttämistä eikä koira odota jokaiselta askeleelta tai kyltiltä palkkaa.

Ketjuttaminen: Ketjuttaminen tarkoittaa sitä, että koiran tulee tehdä usea osasuoritus ilman namilla imuttamista tai palkkaamista. Kisoissa ketjutetaan jo toistakymmentä kylttiä ja yhteensä monesti yli 50 osasuoritusta yhdeksi ainoaksi kisasuoritukseksi. Ei kuitenkaan kannata aloittaa näin suurista vaan esimerkiksi seuraavasti:

LÄHTÖ - 26: ISTU - MAALI.

Ennen harjoitusta koiraa leikitetään, palkitaan nameilla tai muuten viritellään iloiseen ja aktiiviseen mielentilaan. Lähtö-kyltillä koira otetaan perusasentoon, ohjaajalle kunnon ryhti ja sitten odotetaan kuvitteellisen tuomarin kysymystä, vastataan "valmis" ja lähdetään seuraamiseen. Istu-kyltillä pysähdys jota valmistellaan muutamalla hieman hidastuvalla askeleella. Maali-kyltin jälkeen jatketaan vielä muutama askel, pyydetään koira hypähtämään vasten, istumaan tai mitä sitten halutaankaan, kunhan ajatus on se, että koira on maalissa helppo kytkeä korkeammissa luokissa. Loppuun sitten "kehän" ulkopuolella superpalkka - olkoon se sitten leikkiä, lelun repimistä, heittämistä tai erittäin herkullista ruokaa.

Samat harjoitukset oikealla puolen: Koiran osatessa seurata vasemmalla pysähdyttäessä automaattisesti istahtaen tulisi sama harjoitella oikealla puolella seuraten. Tämä kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun ohjaaja ja koira tuntevat helpoksi ja osaavat seuraamisen vasemmalla. Alkeisharjoitukset tehdään samalla tavoin riippumatta seuraamispuolesta, mutta  kannattaa käyttää eri käskyä esim. "seuraa" ja "sivu".

Ei kommentteja: