tiistaina, helmikuuta 20, 2024

Motivoinnin Ranking-lista


Tämä juttu julkaistiin Springeri-lehdessä 4/2018. Jutun alkulaukaus on kuitenkin melkein kahdenkymmenen vuoden takaa Bernoullin (nykyisin Nylund) Emman agilitytreenissä... 
 
Mikä on paras palkka juuri sinun koirallesi?

Tee oma ranking-listasi!

Joskus kannattaa testata, mistä juuri sinun koirasi pitää eniten. Tässä muutama vinkki testaamiseen:

Kerro, kerro koiraseni, ken on palkka parhahin?

Valinta on tehty – namit voittivat!

Kaverille lelu olikin kaikista hauskin palkka 
 
Testitilanteeseen tarvitaan kolme koiralle tuttua avustajaa, joista yhden tehtävä on pitää koiraa taluttimesta kiinni, kun seuraava leikittää koiraa sen lempilelulla, toinen tarjoaa sen lempinameja ja kolmantena ohjaaja siirtyy kauemmaksi. Leluilla leikittävä ja nameja kädessään pitävä avustaja koittavat houkutella koiraa niillä luokseen ja ohjaaja voi mennä kyykkyyn tai olla muuten kutsuvan oloinen sanomatta mitään. Kun koira päästetään vapaaksi, se saa valita mieleisensä.
Vastaavasti voit vaihtaa avustajille erilaiset lelut, jolloin yksi kutsuu saalisleikkiin, toinen vinkulelun luo ja kolmas heittää maahan koiralle mieleisen pehmolelun.

Mitkä namit ovat parhaita?

 Koiran voi antaa valita, mitkä namit se arvottaa parhaiksi. Katso, että koira on suoraan edessäsi nameille tullessaan, ettei se nappaa ensin lähimpiä ja siirry sitten kauemmille nameille.
Nameja voit laittaa paremmuusjärjestykseen ihan omassa keittiössä. Ota kumpaankin käteesi erilaisia nameja ja anna koiran valita, kummassa kädessä on paremmat herkut. Testaa esimerkiksi keitettyä sydäntä, broileripyöryköitä, juustoa, itse tehtyjä nameja ja muita kaupan herkkuja. Anna oman koirasi valita, mistä juuri se pitää eniten. Näin voit valita eri opetusvaiheisiin erilaiset namit. Helppoihin tehtäviin, kun vahvistustiheys on suuri, voi valita hieman vähemmän kiinnostavat. Häiriöharjoituksiin hallille tai kinkkisiin ohitustilanteisiin käytetään ne kaikista herkullisimmat namipalat. Nameja voi käyttää treeneissä myös ikään kuin irtokarkkeina, jolloin sekoitat pussiin erilaisia herkkuja. Näin voit vaihdella treenin aikana erilaisia nameja, jos koirasi kyllästyy tietynlaisiin herkkupaloihin. 
 
On hyvä tiedostaa, mistä koira pitää kaikkein eniten, mutta on yhtä tärkeätä pystyä palkitsemaan koiraa eri tavoin erilaisissa tilanteissa. Vaikka namit motivoisivat koiraasi parhaiten, kannattaa silti palkkaustapoja vaihdella ja opettaa myös saalisleikkiä tai heittää nami namipallossa palkaksi. Ja vastaavasti saalisleikistä innostuvaa koiraa, kannattaa alkuopetuksessa palkita namipaloilla.

Ei kommentteja: