sunnuntaina, helmikuuta 18, 2024

Geenitutkimustuloksia

 Pitkästä aikaa tilasin geenitestipaketit suurelle osalle sijoitusnartuista ja lisäksi Arja otti Lakille. Aiemmin MyDogDna-nimellä kulkenut monipuolinen testipaketti on kutistunut perinnöllisen monimuotoisuuden kannalta aika turhaksi eikä siitä ole jalostukselle kovastikaan apua, kun rotuja ei voi verrata keskenään, omaa koiraa ei voi verrata rodun muihin yksilöihin eikä aiempaa mahdollisuutta uroksen ja nartun "testiparituksen" monimuotoisuusvertailuun enää ole. 

Syynä testien ottoon oli uutena testipakettiin tullut CDDY-retrogeeni, joka on USA:ssa löydetty käsittääkseni (lähes) kaikilta testatuilta walesinspringereiltä homotsygoottina ja niin oli myös omien kasvattieni suhteen. Tämä geenimuoto lisää riskiä välilevytyriin ja vaikuttaa olevan pitkälti fiksoitunut niin walesinspringerspanieleihin kuin cockerspanieleihinkin. Niin ollen rodun sisäisellä jalostuksella tätä ei voi muuttaa, vaan tarvittaisiin roturisteytyksiä.

 Mukana on entuudestaan lievää verenvuotosairautta aiheuttava Factor VII Deficiancy, mutta yksikään nyt testatuista ei kantanut sitä.Tarkemmin katsoen (vai oliko se juuri lisätty, kun listassa luki "New") mukana oli taas FN eli munuaisen vajaatoiminta ei yksikään kantanut sitä. Walesinspringereillä FN-munuaisen vajaatoimintaan sairastuneet koirat kuolevat viimeistään vuoden-kahden iässä.

  Monimuotoisuudesta ilmoitettiin, että se on walesinspringereillä yleensä 29-34 %. Mitä korkeampi prosenttiluku on, sitä monimutoisempi perimä. Suurin osa testauista osui juuri keskiarvoon:

Nuoli eli Jangas Opportunity 31 % 

Tosca eli Jangas Vilda Milda Matilda 32 %

Rilla eli Jangas Villi Kortti 32 %

Ilo eli Jangas Uusi Lempi 32 %

Hulda eli Jangas Usvaa Putkeen 32 %

Laki eli Jangas Q-lemma Komia 33 % 

Nala eli Jangas Raya And the Dragon 34 %

Pikkuinen Selma eli Jangas Voice of Wind oli monimuotoisuudeltaan keskiarvoa parempi eli 35 %, samoin kuin aikanaan testattu isomummunsa Viima eli Jangas Gone with the Wind. Kummatkin hyvän kevyitä ja simpsakoita tyttöjä. . 


 

Testipakettiin on tullut koko ajan enemmän ja enemmän ihan turhia ominaisuuksia tärkeiden hävitessä sieltä. Kuriositeettina mainittakoon, että Toscalla on tan-merkit (jotka eivät siis ulkonäössä eli fenotyypissä tietenkään näy, kun väri on kauttaaltaan punainen) ja kaikilla, joilla jaksoin tarkistaa on kaksinkertaisena geeni, joka aiheuttaa vähäistä karvanlähtöä. Ehkä fiilis siitä, että spanieleiden karvanlähtö opn huomattavasti vähäisempää kuin noutajilla tai saksanpaimenkoiralla, pitääkin paikkansa ;) Muun muassa Selmalla ja Toscalla oli yksi takakannuksia aiheuttava geeni, ja niillä onkin takakannukset Rilla-siskostaan poiketen. 

Eilen otettiin myös seisotuskuvat siskoksista: 

Rilla eli Jangas Villi Kortti



Rilla


Tosca eli Jangas Vilda Milda Matilda




Rilla-sisko

Ei kommentteja: