lauantaina, joulukuuta 30, 2017

Geenit kertovat

Genoscoperilta tulivat näin "vanhan vuoden" lopuksi jo viiden muunkin MyDogDna-testatun tulokset. Jokainen koiria kasvattava joutuu monesti miettimään ja tekemään kompromisseja ja pohtimaan, mikä on omassa kasvatustyössä tärkeintä. Itse koen tärkeimmäksi terveyden ja luonteen, jonka koen tietysti liittyvän kiinteästi käyttöominaisuuksiin. Ja joka kerta urosta etsiessä huomaan miettiväni samoja kysymyksiä: mistä löydän terveen, mieluummin iäkkäämmän tervepäisen uroksen?  Lisäksi haluaisin käyyttää urosta, jolla ei ole huomattavaa määrää pentuja. Uskoisin, että tällaisia uroksia kyllä on, mutta valitettavasti niin harvoja terveystarkastetaan, tuodaan näyttelyihin ja kokeisiin ja luonnekuvauksiin. Niinpä monesti päädyn käyttämään MH-luonnekuvauksessa tai muissa kokeissa/näyttelyissä näkemiäni mukavia uroksia, jotka ovat perusterveitä. Tai metsästämään niitä KoiraNetistä ja kyselemään omistajalta virallisten tulosten lisäksi...  Sukusiitosasteet koitan pitää mahdollisimman pieninä, mutta aina sukusiitosasteen mataluus ja geneettinen erisukuisuus eivät myöskään täysin kohtaa.

Mutta palataanpa siis itse asiaan eli kasvattieni ja Kevinin geenitestituloksiin. Aika hyvin tunnun onnistuneeni omissa kasvateissani mitä tulee perimän monimuotoisuuteen ja terveyteen ainakin geenejä tarkastellessa. Toki täytyy aina muistaa rodun antamat kehykset eli kaikki on suhteellista ja monimuotoisuus verrattuna muihin rotuihin tai sekarotuisiin ei kaikissa tapauksissa ole niinkään erinomaista, mutta walesinspringereihin suhteutettuna tuntuvat kasvattini olevan yleensä keskitasoa parempia tai vähintään keskitasoa monimuotoisuudeltaan.

Femman eli Doniol High Five To Jangas tulokset tulivat jo aiemmin ja niistä kirjoitin blogiin muutama viikko sitten: https://jangas-kennel.blogspot.fi/2017/12/femman-mydogdna-passi.html
Samalla koitin hieman avata Genoscoperin kuvausten avulla, mitä mitkäkin osa-alueet kartoittavat.

Tällä kertaa tulee vain pitkä lista kasvattieni tuloksista. Aloitetaan siis tuosta GHI eli geneettisestä terveysindeksistä. Olen laittanut tummenetulla noiden viiden juuri tulleen tulokset:

Jangas Gone with the Wind 104
tyttärensä:
Jangas Kajsa Kavat 104
Jangas Kate Reddy 102

Jangas Enttententten 100
jälkeläiset:
Jangas Hissun Kissun 97
Jangas Jack-A-Dandy 95
Jangas Jack of All Trades  92
Jangas Huller om Buller 100
-  tyttärensä: Jangas Miss Behaving 100

Jangas Forget-Me-Not 90
tytär Jangas In Blossom 100
tyttärentytär Jangas Lightning 101
veli Jangas Field Fennel 88
veljentytär Doniol High Five To Jangas 103

Llon Helygen 96

Monimuotoisuus annetaan prosenttilukuna, jonka mediaani walesinspringereillä on 31,8 %, puhdasrotuisilla koirilla 33,8 % ja sekarotuisilla 43,3 %. Kyse ei siis ole rotujen keskiarvosta vaan todellakin mediaanista eli yleisimmästä arvosta. Keskiarvot näyttäisivät silmämääräisesti jäävän hieman alemmaksi.

Jangas Gone with the Wind 35,3 %
tyttärensä:
Jangas Kajsa Kavat 33,7 %
Jangas Kate Reddy 32,3 %

Jangas Enttententten 34,0 %
jälkeläiset:
Jangas Hissun Kissun 32,4 %
Jangas Jack-A-Dandy 31,2 %
Jangas Jack of All Trades  29,4 %
Jangas Huller om Buller 32,9 %
-  tyttärensä: Jangas Miss Behaving 31,4 %

Jangas Forget-Me-Not 32,9 %
tytär Jangas In Blossom 34,1 %
tyttärentytär Jangas Lightning 33,2 %
veli Jangas Field Fennel 31,8 %
veljentytär Doniol High Five To Jangas 32,9 %

Llon Helygen 28,7 %


Lyylillä (J. Kajsa Kavat) monimuotoisuus on samaa luokkaa kuin kaikkien rotujen mediaani. 

Perinnöllisien sairauksien suhteen rodulla on löydetty kaksi resessiivisesti perityvää sairautta: FN eli munuaisten vajaatoiminta ja tekijä VII puutos eli lievä verenvuototauti.

Kasvateistani FN-munuaissairautta kantavat:
Jangas Forget-Me-Not ja Jangas Field Fennel.

Tekijä VII puutoksen kantajia ovat:
Jangas Enttententten, Jangas Hissun Kissun, Jangas Jack-A-Dandy, Jangas Jack of All Trades, Jangas In Blossom ja Jangas Lightning.

Muut eivät kanna kumpaakaan näistä sairauksista tai muista testatuista sairauksista tai lääkeherkkyyksistä.

Katsottaessa perinnöllisiä eroavaisuuksia on suurin osa kasvateistani joko omassa haarassaan tai isommassa ryppäässä lähinnä tätä niin kutsuttua "haaraa". Näistä uusista tutkituista vain Pipsa eli Jangas Miss Behaving erottui selvästi muista tutkituista walesinspringereistä.
Perinnölliset eroavaisuudet-kaaviossa Pipsa (Jangas Miss Behaving) erottuu muista waleseista. Ympyrät ovat kasvattejani (ja Kevin). 

Ihan mielenkiintoista siis ja jatkojalostuksen kannalta aika huoletonta. Salmalle olisi hyvä käyttää MydogDna-tutkittua urosta lievän verenvuoto-ominaisuuden takia, mutta muille voi aika huoletta valita haluamansa.

Tässä vielä linkit koirien tuloksiin:
Doniol High Five To Jangas
Jangas Kajsa Kavat
Jangas Kate Reddy
Jangas Lightning
Jangas Miss Behaving
Llon Helygen

Ei kommentteja: