sunnuntaina, elokuuta 29, 2010

Agilitykisaamista, treenaamista ja odottelua

Eilen järjestettiin HSKH:n agilitykisat, joissa kisasin sekä Rommin että Raisan kanssa. Rommi eli Toivosen Lauran McTwister's Red Onion on tällä hetkellä hyvän vauhtinen kisakaveri minulle. Rommi on sellainen hieman rauhallisempi ja vanhempi 6-vuotias herttainen walesiherra, joka on jo Lauran kanssa kisatessaan päässyt maksi2-luokkaan. Rommi ja Laura olivat aiemmin omassa koulutusryhmässäni, joten se on tuttu poika minulle jo vuosien takaa. Eilen tulokset olivat kerrassaan uskomattoman hienoja: hyvä Rommi! Ekalta Ritva Herralan radalta tuli 0 vp ja sijoitus 2. eli se oli ensimmäinen kolmesta LUVA-tuloksesta kohti korkeinta 3-luokkaa! Toiselta eli Marjo heinon hyppyradalta saimme myös nollatuloksen, mutta sijoitus jäi vaatimattomaksi 7. ja sillä ei enää LUVAa saadakaan kakkosista. Mutta yhtä kaikki hienosti tuplanolla tulokseksi (tosin tuplanolla ei merkkaa mitään kakkosissa, mutta kivalta se tuntuu silti!). Olen kisannut Rommin kanssa vasta muutamia kertoja emmekä ole käyneet treenaamassa kuin muistaakseni yhden kerran kesän alussa.

Raisan kanssa kisat eivät mennetkään yhtä hyvin putkeen (tai siis menivät putken väärään päähään tai A:lle putken sijaan). Seli seli, olin jo tietty väsynyt Rommin kanssa juoksemisesta ja kasvava vauvamaha alkoi jo hidastaa vauhtia verrattuna pieneen pyörremyrskyyni. Virheet tulivat oikean U-putken pään löytämisessä, kun en ennakoinut tilanteita tarpeeksi, olin siis Raisaan nähden hieman jäljessä ja ansaan mentiin. Raisu kun on tosi nopee ja estehakuinen. Ekalla radalla sama kohta oli myös kakkosissa ja Rommin kanssa se selvitettiin hienosti ;) Toisella radalla kyseessä oli viidenneksi vika este, siihen asti tehtiin puhdasta rataa...

Myös kolmas walesilainen osallistui kisoihin: Tessa ja Matti Siirtola saivat peräti tuplanollan! Hienoa :)

Mites sitten Nupulle kuuluu? Tänään on 62. tiineysvuorokausi eli huomenna olisi laskettu päivä. Maha on iso ja pentujen liikkeet tuntuvat, vyötärönympärys oli 60. vrk 70 cm eli Raisan vastaavaan mittaan (77 cm) verrattuna selvästi pienempi. Todennäköisesti tulossa on hyvänkokoinen pentue, muttei kuitenkaan ihan 8-9 pentua. Nupun lämmöt ovat olleet 37,8 C ja 38,4 C välillä, eilen aamulla olivat laskeneet 37,4 C noustakseen taas illaksi. Eli tänään ei ole vielä mitään tapahtumassa. Tosin jos Nuppu seurailee mummunsa ja äitinsä ja siskonsa jalanjäljillä pennut syntyvätkin vasta 63.-66. tiineysvuorokausi ja keskellä päivää. Nuppu jaksaa edelleen hyvin lenkkeillä muutaman kilometrin päivässä, mutta yöllä ja päivällä yksin olleessa tulee helposti pissat sisälle kohdun painaessa virtsarakkoa. Niinpä meillä pidetään tätä nykyä sanomalehtiä eteisessä.

Keskiviikkona kävimme Raisan kanssa syksyn viimeisellä kerralla Riitan TOKO-treeneissä. Kuukauden (laiskan) treenauksen jälkeen Raisu alkaa olla taas kisakunnossa, joten tarttisi katsoa syksyksi kisoja, jotta pääsisimme taas askeleen lähemmäksi tavoitettamme eli tottelevaisuusvalion arvoa. Vielä pitäisi harjoitella seuraavia asioita:
Paikallaolo: eri paikoissa, eri koirien kanssa, eripituisia aikoja, eri piiloja ja erimittaisia matkoja piiloon mennessä
Seuraaminen ja kehääntulo: etenkin kehääntulossa minua jännittää ja Raisan pää pyörii ihmeissään. Seuraamisen aloittaminen saattaa mennä turhankin vauhdikkaasti ja edistäen, mutta Raisa parantaa selkeästi loppua kohti. Vielä toisinaan hiomista täyskäännöksiin (palkka pallolla) ja sivuaskeleissa Raisa saattaa tulla hieman eteen.
Liikkeestä istuminen: sujuu yleisesti ottaen hyvin, mutta istuminen voisi olla vielä nopeampi.
Luoksetulo: alkaa taas sujua hyvin, mutta välillä ilmenee hieman ennakointi seisomisen pysähdyksessä.
Ruutu: Raisa jäi välillä ihan ruudun etureunaan. Nyt ruutuunmeno on parantunut odottamisellani ja näyttöruuduilla. Lopun paikallaoloa ja luoksetuloa tarttee edelleen hioa, vaikka se ihan hyvältä näyttääkin. Lisäksi olemme aloittaneet merkin kautti ruutuun menon harjoittelun.
Hyppynouto: vinot heitot ja hyppy takaisin on työn alla. Suoraan heitetyn kapulan nouto yleensä onnistuu, ellei pienet laipat ja vanha kieltäminen ala kummitella pienen spanielin mielessä.
Metalliesineen nouto: välillä ihmeellistä rauhoittelua kapulalla, muuten hyvin. Raisa saattaa toisinaan pureskella jopa metallikapulaa suussaan. Kapulanpito-harjoituksia kotosalla kaikilla eri kapuloilla.
Tunnistusnouto: alkaa taas sujua hyvin. Raisalla on tarkka nenä ja oikea kapula on löytynyt joka kerta tämän vuoden treeneissä. Kapulan tuomisessa valitettavasti purkeskelua, joten olen palkannut ja vapauttanut Raisaa jo sen tuodessa kapulaa minulle. Harjoittelemme luovutusta ja kapulan pitämistä erikseen.
Kauko-ohjaus: kaipaa vielä pientä hiomista. Seisomisesta istumisen tekniikka on heikko eli sitä aletaan harjoitella peruuttamisen kautta kotosalla. Pieniä huolimattomuusmokia ja sivuttain kääntymistä takapalkalle välillä, mutta hyvä ilme.

Summa summarum: Raisa on pätevä, mutta kaipaa toki treeniä (ja emäntä eritoten!). Nyt alamme katsastaa kisoja mahdollisesti joku yksittäinen syyskuulle ja muutama marraskuulle. Agilityssäkin tavoitteena on kisata vielä syyskuun ajan. Lokakuu vietetään mitä ilmeisimmin aika tiiviisti pentujen hoidon parissa.

Ei kommentteja: