Jatketaanpa samaa sarjaa Springeri-lehdessä julkaistuista artikkeleista. Saimme kuulla vuoden 2017 KoiraExpossa staffordshirenbullterriereillä
tehdystä ruokinta- ja atopiatutkimuksesta. Tutkimusta esitteli Johanna Anturaniemi,
joka väittelee vuoden kuluessa tohtoriksi maa- ja
metsätaloustieteellisestä tiedekunnasta Helsingin yliopistolla. Anna
Hielm-Björkman valotti taustaa kertomalla ruokintakyselyn perusteella saatuja
aiempia tuloksia atopiasta.
------------------------------------
Ensin muutaman termin määrittely:
Geenitoiminta on
prosessi, joka johtaa geenistä tuotteeseen eli DNA:sta RNA:ksi ja siitä
edelleen proteiinin valmistukseen.
Epigenetiikka
tutkii kuinka ympäristö vaikuttaa geeneihin niiden metylaation kautta. Itse
geeneissä ei tapahdu muutoksia, vaan geenien ohjautuvuus muuttuu: eri geenit
aktivoituvat tai hiljenevät. Nämä muutokset siirtyvät myös jälkeläisille.
Nutrigenomiikka
tutkii kuinka kaksi eri ruokavaliota vaikuttaa joko samaan yksilöön tai kahteen
hyvin samantapaiseen yksilöön. Tässä tutkitaan ruoan vaikutusta koko genomin
toimintaan.
Nutrigenetiikka
tutkii, kuinka sama ruokavalio vaikuttaa kahteen erilaiseen (esimerkiksi eri
rotuiseen) koiraan. Tällöin tutkitaan miten erilainen geenitoiminta vaikuttaa
esimerkiksi erilaisten ruoka-aineiden tai vitamiinien imeytymiseen.
Metabolomiikka
tutkii tietyssä näytteessä esiintyvien aineenvaihduntatuotteiden määrää.
--------------------------------------
Ennen kuin uutta tutkimusta aletaan tehdä, kokoaa
tutkimusryhmä yhteen aiempia tietoja ja tutkimustuloksia. Vasta sen jälkeen
lyödään lukkoon tutkimuskysymys, joka määrittelee mitä tutkitaan ja millä
keinoin. Kerrotaanpa tässäkin hieman taustoja tälle tutkimukselle. Tiedetään,
että ruoasta saadut ravintoaineet vaikuttavat geenitoimintaan joko suoraan
(kuten sinkki), aineenvaihdunnan kautta (D-vitamiini) tai vaikuttaen viestinvälitykseen
(rauta). Esimerkiksi D-vitamiini vaikuttaa tutkitusti yli tuhannen geenin
toimintaan.
Mitä on atopia?
Atopia tarkoittaa taipumusta herkistyä tavallisille
ympäristössä oleville allergeeneille. Atoopikon iho on rakenteeltaan poikkeava:
ihon pintasolukko laskee helposti toisaalta kosteuden karkuun ja toisaalta
monet ärsykkeet ihoon. Myös ihon rasvakoostumus on poikkeava. (lähde:
Allergialiitto)
Atopiaan todennäköisyyttä lisäävät tutkitusti mm. valkoinen väritys
(yli 50 % valkoista väriä altistaa atopialle), liian hygieeninen ympäristö,
mikäli kyseessä on talouden ainoa koira ja jos emä on atoopikko (kyseessä oli
olla joko geeni tai nutrigenomiikka). Tutkimusten valossa iho-ongelmiin
vaikuttaa osaltaan perimä, mutta suurta vaikutusta on myös sillä, että koira
saa altistua erilaisille mikrobeille. Tähän auttaa se, että koira saa ulkoilla
paljon pihalla, kodissa on muita koiria ja se saa tavata ulkonakin muita
lajitovereita. Ruokintakyselyn perusteella atopia on kummallekin
springerirodulle tavallista: englanninspringerit olivat prosentuaalisesti 9.
kaikista roduista (30,8 % vastanneista atooppisia) ja walesinspringeri 11.
(28,9 %). Ruokintakyselyn tutkimukseen oli otettu mukaan vain rodut, joista oli
tullut vähintään 40 vastausta.
Monikin seikka tekee tämän ongelman tutkimisen hankalaksi.
On tutkittu, että atopiaa on monen tyyppistä kuten ruokinnasta riippuvaa,
ruokinnasta riippumatonta, perinnöllistä jne. Ruotsissa vuonna 2007 tehdyssä
tutkimuksessa raakaruokaa imetysaikana syövillä emillä oli vähemmän atooppisia
pentuja ja yli 20 % raakaruokaa pentuna ja nuorina syöneillä koirilla oli
vähemmän atopiaa. Myös eri asuinpaikoilla (taajamissa enemmän kuin maaseudulla)
ja syntymän vuodenajalla (syksyllä/talvella syntyneillä oli enemmän atopiaa)
oli merkitystä. Moni kokee raakaruoan auttaneen koiransa ongelmiin (eritoten
vatsa- ja iho-ongelmiin) ja esimerkiksi raakaruokaa valmistavan MUSH:n
vapaamuotoisessa asiakkailleen tekemässään kyselyssä suurin osa vastanneista koki
ruoan helpottaneen koiransa aiempia ongelmia. Raakaruoka näyttää jossain määrin
suojaavan korva- ja varvasvälitulehduksilta.
Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan raakaruokaa imetysaikana syövillä emillä oli vähemmän atooppisia pentuja. |
Raakaruokaa vai kuivamuonaa?
Atopia on tavallinen ongelma staffeilla ja niinpä sitä
haluttiinkin tutkia tarkemmin ruokintaa ja geenitutkimusta yhdistäen.
Tutkimukseen osallistui 46 koiraa, joissa oli sekä atooppisia että terveitä.
Puolet koirista sai syödä raakaruokaa ja toinen puoli kuivaruokaa noin viiden
kuukauden ajan. Ruoissa oli havaittavissa muun muassa seuraavia eroja:
raakaruoka sisälsi tuskin lainkaan hiilihydraattia (5 %), jota oli puolet
kuivaruoassa sekä raakaruoan käsittely rajoittuu pilkkomiseen, sekoittamiseen
ja pakastamiseen, kun kuivaruoka oli lisäksi kypsennetty ja säilytetty
pidempiä aikoja huoneenlämmössä. Myös ruokien rasvakoostumuksissa oli hieman
eroa.
Koirista tutkittiin laajasti niin veri-, iho-, virtsa- kuin
ulostenäytteitä sekä ennen että jälkeen tutkimuksen. Kahdeksan koiraa valittiin
ruokintakokeilun lopussa RNA-sekventointiin koko genomin laajuisesti. Näistä
puolet oli syönyt raakaruokaa ja puolet kuivaruokaa. Tutkittaessa kahdella eri
ohjelmalla raakaruoka- ja kuivaruokaryhmää löydettiin useita eri lailla
toimivia geenejä, joista seitsemän geeniä löytyi kummallakin ohjelmalla. Näistä
tärkeimpiä olivat seuraavat geenit:
PIGR Tämä geeni
säätelee tulehdusta välittäviä aineita: IgA auttaa suolen immuunipuolustusta,
jolloin ihon suojakuorikin pääsee toimimaan paremmin eikä tulehdus pääse niin
helposti läpi ihosta. Tämän geenin toiminta oli korkeampi raakaruokaa syöneellä
ryhmällä. Tulos oli sikäli looginen, että proteiinin aliravitsemuksen on jo
aiemmissa tutkimuksissa todettu laskevan tämän geenin toimintaa. Raakaruokaa
syömisellä oli siis tulehdusta estävä vaikutus tämän geenin avulla.
CBS Myös tämän
geenin toiminta vähentää tulehdusta ja geeni toimi tehokkaammin raakaruokaa
syövillä koirilla.
ASS1 vaikuttaa
arginiini-aminohappoon, joka puolestaan vaikuttaa typpioksidin tuotantoon.
Vaikutusta oli myös sikäli, että raakaruoka paransi geenin
(NO) toimintaa, joka auttaa ihosoluja erilaistumaan eikä ihosolujen määrä
lisäänny liian nopeasti, jolloin tulehdustilat vähenevät.
MRRF (mitochondrial
ribosome recycling factor) on elintärkeä mitokondrioiden toiminnalle, jotta ne pystyvät
tuottamaan energiaa (ATP) soluille. Myös tämän geenin toiminta oli lisääntynyt
raakaruokaa syövässä ryhmässä.
Ruokinta vaikuttaa monin tavoin geenitoimintaan
Geenitoimintaa yleisesti tutkittaessa voitiin todeta, että
kuivaruokaa syöneillä oli 856 eri lailla toimivaa geeniä, kun
raakaruokaryhmässä niitä oli vain 80 kappaletta. Funktionaalisissa analyyseissa
raakaruokaa syöneillä atoopikoilla tulokset yhdistettiin toimivaan
linoliinihapon aineenvaihduntareittiin, tehokkaampaan tulehdusvasteeseen ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan.
Useamman geenin toimintaan voitiin yhdistää positiivisiin vaikutuksiin kuten
leukotrieenin tuottamisen estyminen (estää tulehdusta) ja prostaglandiini E1,
joka estää tulehdusta estäessään veden haihtumista iholta. Kuivamuonaa
syöneille atoopikoilla aktiiviset geenit voitiin yhdistää reumaan,
suolistosairauksiin, syöpään, allergiaan, karvojen ja ihon kehityksen
toimintaan ja rasva-aineenvaihduntaan.
Nämä sairaudet on aiemminkin yhdistetty atooppisiin koiriin. Kuivamuonaa
syöneillä koirilla veren kolestroli nousi estäen pitkäketjuisten rasvahappojen
kuljetusta iholle, jolloin ihosta jää puuttumaan veden haihtumista estävä
kerros. Tämä johtaa taas kerran tulehduksiin.
Raakaruokaa syöneillä kolestroli oli puolestaan aavistuksen laskenut,
mutta se ei ollut tilastollisesti merkittävä muutos.
Raakaruoka aktivoi ihon immuunipuolustusta usealla tavalla. Pentuina ja nuorina raakaruokaa syöneillä koirilla on todettu olevan vähemmän atopiaa. |
Metabolomiikka-tutkimuksissa otettiin näytteet 20 staffista
ja niissä todettiin kuivaruokaa syöneille suurempi määrä homokysteiiniä ja
raakaruokaa syöneillä puolestaan enemmän aineita, jotka vaikuttavat tulehduksia
estävästi ja DNA:n metylaatioon positiivisesti vaikuttaen. Metylaatio vaikuttaa
geenin toimintaan epigenetiikan mekanismein säätäen geenin vaikutusta
pienemmäksi tai suuremmaksi ja voi osaltaan myös korjata mutaatioita. Kohonneet
homokysteiiniarvot veressä on yhdistetty muun muassa krooniseen
munuaissairauteen, Alzheimerin tautiin ja verisuonitauteihin ihmisillä.
Ruokavaliolla on mahdollista vaikuttaa geenien toimintaan ja sitä kautta myös koiran terveyteen. |
Hyvä suolistofloora
Hyvä suolistofloora on tärkeä niin ruoansulatuksen,
immuniteetin kehityksen, suoliston epiteelisolujen kasvun ja erilaistumisen
kuin ruoan fermentaation eli käymisen ja pilkkomisen takia. Runsas ja
laajakirjoinen suolistofloora on terveen koiran merkki. Raakaruokaa syöneillä
bakteerifloora oli laajakirjoisempi ja niillä oli tasaisemmin erityyppisiä
bakteereja kuin kuivaruokaa syöneillä (enemmän firmicutes- ja vähemmän
bacteroides- ja fusobakteereja). Eri raaka- tai kuivaruokaa syöneillä koirien
mahan bakteerisisältö vaihteli jonkin verran. Atopia ei muuta suolistoflooraa,
mutta ruokinta muuttaa.
-------------------------------------------------------------
Ruokavalio
- -
vaikuttaa geenitoimintaan koko elimistössä!
- -
vaikuttaa eri tavalla fysiologisesta tilasta
riippuen.
- -
vaikuttaa eri tavalla erilaiseen perimään.
Ruokavaliolla on mahdollista vaikuttaa geenien toimintaan ja
sitä kautta myös koiran terveyteen. Tiineysaika on todennäköisesti erittäin
tärkeä ajankohta.
Raakaruoka aktivoi
ihon immuunipuolustusta usealla tavalla ja aktivoi ihon vasta-aineenvaihduntaa
atooppisilla koirilla.
------------------------------------------------------------------
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti