perjantaina, helmikuuta 02, 2018

Välimuotoinen lanne-ristinikama



Olemme toimittaneet Springeri-lehteä Marjukan ja Hennan kanssa jo vuodesta 2015 ja sinne on tullut vuosien varrella kirjoitettua paljonkin artkkeleita. Josko olisi aika julkaista osa niistä myös blogissa. Suuri osa käsittelee jalostusta, luonnetta tai terveyttä, koska ne kiinnostavat aiheina ja siitä syystä tulee hakeuduttua monestikin niistä aiheista kertoville luennoille. Tulevakin viikonloppu vietetään taas KoiraExpon merkeissä mielenkiintoisilla luennoilla!

Onko koirasi saanut ”selkämuutos”-lausunnon lonkkakuvien yhteydessä? Kyse on todennäköisesti seuraavasta… 

Välimuotoinen lanne-ristinikama

Voittaja 2014-näyttelyssä jalostusagronomi Lea Mikkola oli luennoimassa lonkkaniveldysplasian ja välimuotoisen lanne-ristinikaman tiimoilta tehdyistä tutkimuksista. Tästä voit lukea luennon pääkohtia koskien välimuotoista lanne-ristinikamaa.
Kyseessä on koiran lantiossa oleva epämuodostuma, jossa lanne- ja ristinikama ovat liittyneet yhteen tai pahimmillaan on syntynyt yksi ylimääräinen nikama. Tätä muutosta on tutkittu vasta hyvin vähän ja vasta viime vuosina on aloitettu laajemmat tutkimukset. Tämä vika altistaa lanne-ristiluuliitosalueen aikaiselle rappeutumiselle, mikä voi aiheuttaa kipuja takaselkään tai pahimmillaan takaraajojen halvausoireita. Vakavana tämä vika on siis koiran rampauttava, hyvin kivulias ja saattaa pahimmillaan johtaa nuoren koiran lopetukseen. Lievimmät poikkeamat eivät vaikuta koiran elämään millään tavoin. Tällä hetkellä tehdään geenitutkimusta eritoten saksanpaimenkoirilla ja geenilöytöjen toivotaan auttavan ymmärtämään myös ihmisten vastaavien sairauksien syntyä.

Perinnöllinen ja synnynnäinen vika

  Välimuotoinen lanne-ristinikama eli lyhennettynä LTV on perinnöllinen ja synnynnäinen vika. Toisin kuin esimerkiksi lonkkaniveldysplasiaan ei tämän vian syntymiseen voi ympäristö, ruokinta tai koiran lihavuus vaikuttaa millään tavoin, vaan synnynnäinen vika näkyy jo syntymättömillä pennuilla. Periaatteessa alle luovutusikäiset pennut voitaisiin jo kuvata ja tämä vika diagnosoida, mutta se ei tietenkään ole järkevää kustannussyistä eikä pennun hyvinvointia ajatellen (rauhoitus on aina riskialtista).
   Suomen Kennelliitossa selkäkuvia on alettu virallisesti lausua 1.6.2013 alkaen ja nämä poikkeamat luokitellaan asteikolla LTV1-LTV4, jolloin 1 on lievin ja 4 vakavin aste. Symmetriset ja epäsymmetriset lanne-ristinikaman muutokset näkyvät yleensä lonkkakuvissa ja niistä tulee tieto omistajille erillisenä paperina, jossa lukee ”selkämuutos”. LTV4 eli vakavin aste ei aina näy lonkkakuvissa, koska koiralla yksi ristiluun nikamista on muotoutunut lannenikamaksi. Koiralla on siis yksi ylimääräinen nikama, joka voidaan todeta vain selkäkuvissa. Näin vakava muutos saattaa johtaa kivuliaaseen välilevytyrään. Reagointi näihin muutoksiin on hyvin yksilöllistä, mutta LTV altistaa mm. lanne-ristiluualueen aikaiselle rappeutumiselle ja on pahimmillaan hyvin kivulias. LTV1 on puolestaan hyvin pieni muutos, joka ei yleensä vaikuta koiran elämään. Ongelmana tämän sairauden suhteen on se, että näitä on tutkittu vasta vähän aikaa eikä kunnon tutkimustuloksia vielä ole. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että lonkkaniveldysplasia ei olisi suorassa yhteydessä tähän muutokseen. Toki niillä vaikuttaisi olevan sellainen yhteys, että LTV aiheuttaa vinoa lantiota ja se saattaa rasittaa toista lonkkaa enemmän ja lonkkien epätasainen rasitus saattaa puolestaan aiheuttaa ongelmia toisessa lonkassa.
Kyseessä on ainakin kohtalaisen periytyvä vika, ensimmäisissä tutkimuksissa on todettu heritabiliteetiksi eli periytymisasteeksi ainakin 0,3. Saksanpaimenkoirilla jopa 30 % kuvatusta Suomen populaatiosta omaa jonkin asteisen välimuotoisen lanne-ristinikaman, joista suurin osa on tosin lievintä laatua ja noin 5 % on vakavampia LTV2-4. Jalostuksessa suositellaan ainoastaan vaikeampiasteisten koirien karsimista jalostuksesta.

 Mantelilla todettiin vuoden ikäisenä lonkkakuvien yhteydessä vakavampi LTV. Lähes 11-vuotiaana syöpään kuollut koira kärsi elämänsä aikana kahteen kertaan useamman viikon kivuista, mutta oikealla liikunnalla ja hoidolla Manteli pystyi elämään muuten normaalia koiran elämää. 

Geenitutkimus menossa

Geneettistä taustaa ei ole vielä tutkittu juurikaan ja tällä hetkellä tutkimus on meneillään Helsingin yliopistossa. Siellä tutkitaan LTV:n geneettistä taustaa koko perimän laajuisen assosiaatioanalyysin avulla. Näytteiden keruu on aloitettu alkuvuodesta 2014 ja jatkuu edelleen. Tällä hetkellä on saatu muutama kymmeniä koiria, joilla on LTV2-4. Tutkimusta tehdään erityisesti saksanpaimenkoirilla, mutta kaiken rotuisten koirien verinäytteitä kaivataan. Keväällä 2015 on alkamassa tutkimus, jossa kerätään lisää tietoa sairauden rakenteesta ja LTV:n mahdollisesta yhteyksistä muihin lanne-ristiluunalueen ongelmiin ja kerätään tietoa sairauden geneettisen taustan tutkimuksiin. Oireilevien koirien verinäytteiden luovuttamisesta voi olla yhteydessä Hannes Lohen geenitutkimusryhmään: http://www.koirangeenit.fi/

Terveyskyselyvastauksia springerspanieleista kaivataan

 Kaipaisimme terveyskyselyn vastauksia eritoten koirista, joilla on todettu välimuotoinen lanne-ristinikama tai ne ovat saaneet ”selkämuutos”-lausunnon lonkkakuvien yhteydessä. Olisi tärkeä saada kartoitettua, kuinka moni koirista oireilee ja kuinka moni elää oireettomana (lievemmän) muutoksen kanssa.  Ainoastaan koiran omistajien avulla voimme kartoittaa tilannetta ja jakaa sitten tietoa edelleen kasvattajille ja koiran omistajille. Terveyskyselyn voi täyttää Internetissä osoitteessa:




Julkaistu Springeri-lehdessä 1/2015.

Ei kommentteja: