KoiraExpossa saimme kuulla Liisa Uusitaloa, joka on tehnyt
Helsingin ylipostolla epidemiologista tutkimusta. Nimihirviö epidemiologia
tutkii altisteiden (kuten tupakan) yhteyksiä sairauksiin väestössä. Kyseessä on
havainnoiva tutkimus, jossa ei voida todeta varmaa syy-seuraus-suhdetta eikä
kaikkien tekijöiden vaikutusta pystytä kontrolloimaan. Hyvänä puolena on
kuitenkin se, että tutkimus liittyy läheisesti todellisiin olosuhteisiin, sen
helposti sovellettavaa ja käytännönläheistä ja ennen kaikkea relevanttia
tietoa.
Epilepsiaa on esitelty erillisessä artikkelissa, mutta
mainittakoon sen verran, että se on neurologinen sairaus, johon 0,5–5 %
koirista sairastuu elämänsä aikana ja siihen vaikuttaa geneettinen alttius,
mutta sairauden syyt tunnetaan huonosti. Koirat sairastuvat yleensä 1–5 vuoden
iässä eikä lääkehoito yleensä täysin tehoa. Epilepsiaa ilmenee myös ihmisillä.
Vaihteleeko sairastusriski ruokinnasta riippuen?
Tässä tutkimuksessa tutkimuskysymys kuului: vaihteleeko
koiran riski sairastua sen ruokinnan mukaan? Taustalla oli ajatus siitä, että
ihmisten epilepsiaa on hoidettu erilaisilla runsasrasvaisilla ruokavalioilla.
Monityydyttymättömät rasvahapot (tosin injektiona ja suurina määrinä) ovat
vähentäneet koe-eläinten epilepsiakohtausten määrää. Kalojen rasvahappoja on
tutkittu aiemminkin, mutta näissä tutkimuksissa ei ole saatu selkeitä tuloksia.
Nyt aineistona on DogRisk-tutkimuksen yli 10 000 ruokintaa ja koiran terveydentilaa
koskevaa vastausta. Aineistoon olikin ilmoitettu 108 epileptikkoa, mutta
diagnoosi varmistettiin vielä lisäkyselyllä. Mukaan tutkimukseen tuli koiria 65
eri rodusta ja lisäksi monirotuisia. Jokaista sairasta koiraa kohti valittiin
1–4 verrokkikoiraa, jotka olivat samaa tai läheistä rotua, samaa sukupuolta ja
saman ikäisiä.
Tutkimuksessa verrattiin kunkin epilepsiasairaan ja sen
yksilöllisten verrokkien ruokintaa eri ikävaiheissa (pentuna eli alle 6 kk,
nuorena 6-18 kk ja aikuisena yli 18 kk). Vaikka tällaisia tutkimuksia tulisi
tulkita varovasti, tuli silti kaikissa ryhmissä selkeät erot ryhmien välillä ja
oli vahvoja viitteitä siitä, että koirat, jotka olivat nuorena saaneet
vähintään kerran viikossa kalaa, omasivat pienemmän epilepsiariskin. Viitteitä
löytyi myös aikuisten ryhmästä, mutta tulokset niiden kohdalla saattavat
selittyä myös sattumalla. Vastaavasti pentuna kalaöljyä saaneilla koirilla oli
pienempi riski sairastua epilepsiaan.
Tämä oli kuitenkin ensimmäinen tutkimus laatuaan ja tulokset
voivat selittyä osaltaan myös sattuman tai erilaisten taustatekijöiden
vaikutuksilla ja nämä tulokset tulisikin varmistaa muissa tutkimuksissa.
Jatkossa onkin tarkoitus tehdä seurantatutkimusta ja tutkia ravinnon vaikutusta
kohtausfrekvenssiin eli ilmenemistiheyteen. Voitaneen kuitenkin sanoa, ettei
kalan syöttämisestä vähintään kerran viikon ole ainakaan haittaa, kun ihmisillä
kalaa suositellaan syötävän vähintään 2-3 kertaa viikossa.
Julkaistu Springeri-lehdessä 1/2017
Uusi artikkeli aiheesta: https://www.helsinki.fi/fi/elainlaaketieteellinen-tiedekunta/ajankohtaista/koirien-epilepsia-saattaa-osaltaan-liittya-ravintoaineiden-saantiin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti