torstaina, maaliskuuta 14, 2024

Ruoan rasvojen yhteydet epilepsiariskiin koirilla

KoiraExpossa saimme kuulla Liisa Uusitaloa, joka on tehnyt Helsingin ylipostolla epidemiologista tutkimusta. Nimihirviö epidemiologia tutkii altisteiden (kuten tupakan) yhteyksiä sairauksiin väestössä. Kyseessä on havainnoiva tutkimus, jossa ei voida todeta varmaa syy-seuraus-suhdetta eikä kaikkien tekijöiden vaikutusta pystytä kontrolloimaan. Hyvänä puolena on kuitenkin se, että tutkimus liittyy läheisesti todellisiin olosuhteisiin, sen helposti sovellettavaa ja käytännönläheistä ja ennen kaikkea relevanttia tietoa. 

Epilepsiaa on esitelty erillisessä artikkelissa, mutta mainittakoon sen verran, että se on neurologinen sairaus, johon 0,5–5 % koirista sairastuu elämänsä aikana ja siihen vaikuttaa geneettinen alttius, mutta sairauden syyt tunnetaan huonosti. Koirat sairastuvat yleensä 1–5 vuoden iässä eikä lääkehoito yleensä täysin tehoa. Epilepsiaa ilmenee myös ihmisillä.

Vaihteleeko sairastusriski ruokinnasta riippuen?

Tässä tutkimuksessa tutkimuskysymys kuului: vaihteleeko koiran riski sairastua sen ruokinnan mukaan? Taustalla oli ajatus siitä, että ihmisten epilepsiaa on hoidettu erilaisilla runsasrasvaisilla ruokavalioilla. Monityydyttymättömät rasvahapot (tosin injektiona ja suurina määrinä) ovat vähentäneet koe-eläinten epilepsiakohtausten määrää. Kalojen rasvahappoja on tutkittu aiemminkin, mutta näissä tutkimuksissa ei ole saatu selkeitä tuloksia. Nyt aineistona on DogRisk-tutkimuksen yli 10 000 ruokintaa ja koiran terveydentilaa koskevaa vastausta. Aineistoon olikin ilmoitettu 108 epileptikkoa, mutta diagnoosi varmistettiin vielä lisäkyselyllä. Mukaan tutkimukseen tuli koiria 65 eri rodusta ja lisäksi monirotuisia. Jokaista sairasta koiraa kohti valittiin 1–4 verrokkikoiraa, jotka olivat samaa tai läheistä rotua, samaa sukupuolta ja saman ikäisiä. 

Tutkimuksessa verrattiin kunkin epilepsiasairaan ja sen yksilöllisten verrokkien ruokintaa eri ikävaiheissa (pentuna eli alle 6 kk, nuorena 6-18 kk ja aikuisena yli 18 kk). Vaikka tällaisia tutkimuksia tulisi tulkita varovasti, tuli silti kaikissa ryhmissä selkeät erot ryhmien välillä ja oli vahvoja viitteitä siitä, että koirat, jotka olivat nuorena saaneet vähintään kerran viikossa kalaa, omasivat pienemmän epilepsiariskin. Viitteitä löytyi myös aikuisten ryhmästä, mutta tulokset niiden kohdalla saattavat selittyä myös sattumalla. Vastaavasti pentuna kalaöljyä saaneilla koirilla oli pienempi riski sairastua epilepsiaan. 
Tämä oli kuitenkin ensimmäinen tutkimus laatuaan ja tulokset voivat selittyä osaltaan myös sattuman tai erilaisten taustatekijöiden vaikutuksilla ja nämä tulokset tulisikin varmistaa muissa tutkimuksissa. Jatkossa onkin tarkoitus tehdä seurantatutkimusta ja tutkia ravinnon vaikutusta kohtausfrekvenssiin eli ilmenemistiheyteen. Voitaneen kuitenkin sanoa, ettei kalan syöttämisestä vähintään kerran viikon ole ainakaan haittaa, kun ihmisillä kalaa suositellaan syötävän vähintään 2-3 kertaa viikossa. 

Julkaistu Springeri-lehdessä 1/2017



Ei kommentteja: