perjantaina, maaliskuuta 22, 2024

Miksi luonnollista, raakaa ruokaa koirille?

 Uskon ihan aidosti, että mahdollisimman luonnonmukainen ja käsittelemätön ruoka on hyväksi niin meille ihmisille kuin parhaimmalle ystävällemmekin. Viime vuosina on tullut paljon uutta tutkimustietoa marjojen superfood-ominaisuuksista, ultraprosessoidun ruoan haitoista ja koirien raakaruokien tutkimustuloksia. 

Raakaruokaa syöttäessäkin tulisi toki muistaa monipuolinen ruokavalio ja itse suosin vapaana liikkuvien eläinten lihaa ja luita (peruaa ja poroa) sekä naapuritilan luomunaudan ja karitsan sisäelimiä, kun saan ihastella koko kesän laiduntavia eläimiä niityllä. Lisäksi annan kalaöljyä, järvikalaa ja toisinaan silakkaa, syksyisin oman pihan aronia-marjasurvosta ja toki koirien ruokavaliota tulee täydennettyä muillakin kauppojen tuotteilla. 

Mitä tutkimustulokset kertovat raakaruoasta? 

Raakaruokaa syövillä koirilla esiintyi selvästi vähemmän useita sairauksia: ihotulehduksia, korvatulehduksia, kohtutulehduksia, virtsatietulehduksia, kilpirauhasen vajaatoimintaa sekä syöpää verrattuna kuivamuonaa syöneisiin koiriin. (Lefebvre et al, 2008).

Raakaruokaa pentuna saaneilla koirilla oli vähemmän korvatulehduksia: "Koiranpennun tai raskaana olevan koiran ruokkiminen kuivaruoalla lisää pentujen korvatulehduksen riskiä, kun ne aikuistuvat. Toisaalta tulehdusriski pienenee merkittävästi, jos koiralla on luonnollinen raakaan lihaan perustuva ruokavalio.":

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009978671.html

https://www.helsinki.fi/fi/elainlaaketieteellinen-tiedekunta/ajankohtaista/koiranpennun-ravinto-ja-elinymparisto-vaikuttavat-riskiin-sairastua-korvatulehdukseen-myohemmin

Aikaisen pentuajan raakaruokinta oli yhteydessä pienempään IBD-riskiin aikuisiässä, kun taas kuivaruoan syöttäminen lisäsi riskiä. Eritoten nahkaluiden syöttmäinen lisäsi riskiä. 

https://www.sttinfo.fi/tiedote/69903653/alle-kuusikuukautisen-koiranpennun-raakaruokinta-saattaa-vahentaa-tulehduksellisen-suolistosairauden-riskia-myohemmin?publisherId=3747

Raakaruokituilla koirilla ihon terveys ja "kokonaisterveyspisteet" olivat paremmat ja koirat olivat laihempia (= harvemmin ylipainoisia) kuin kuivamuonaa syöneet (Hiney et al). tutkimuksessa eläinlääkärit tutkivat sokkotestillä ja pisteyttivät koirat, mukana oli 55 koiraa, jotka olivat syöneet edellisen vuoden joko raakaruokaa tai kuivaruokaa. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8174467/

Knight et al tekemässä tutkimuksessa raakaruokaa syöneillä koirilla oli huomattavasti vähemmän eläinlääkärikäyntejä vuoden aikana (27 % raakaruokituista ei käynyt sairauksien takia eläinlääkärissä, kun kuiva- tai vegaaniruokaa syöneistä koirista näitä oli vain 12 % vs. 16 %). Vastaavasti ryhmään, jossa koirilla oli vähintään neljä eläinlääkärikäyntiä vuoden aikana, raakaruokaa syöneistä kuului vain 8 % ja kuivamuonaa syöneistä 17%. Tutkimuksessa seurattiin 2536 koiraa.

Hammaskiven esiintyminen vähenee

Tutkimuksessa seurattiin beaglejä laboratorio-oloissa ja niiden ruokintaan lisättiin luita, jolloin hammaskiven esiintyminen kahdessa viikossa väheni 65-90 %. (Marx et al, 2018)

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/avj.12394

Vastaavasti eläintarhoissa tiikereille luiden syöttäminen vähintään kahdesti viikossa johti plakin ja hammaskiven vähenemiseen sekä vähensi ientulehdusta ja ientaskujen syventymistä (Haberstoh et al, 1984). On myös todettu, että villinä elävillä kissaeläimillä on paljon paremmat hampaat kuin eläintarhan yksilöillä. 

Raakaruoka sulaa paremmin elimistössä kuin kuivaruoka. Esimerkiksi proteinien sulavuus koiralla oli raakaruoassa 99,2 % ja kuivaruoassa vain 79,9 %. (Birmingham et al, 2017). Tämä näkyy myös siinä, että raakaruokituilla ulosteen määrä on puolet pienempi. 

Suolisto-ongelmat eli suolen seinämän eheys

Jos ohutsuoli on liian läpäisevä pääsee verenkiertoon isoja proteiineja, allergeenejjä ja patogeenejä. Nämä edesauttavat allergian syntyä, heinkentävät vastustuskykyä ja lisäävat ruoka-aineiden yliherkkyysoireita kuten kutina, löysää ulostetta ja ihon punoitusta. 

Suolen läpäisevyys oli selvästi suurempi kuivamuonalla ruokituilla koirilla kuin raakaruokituilla (vähintään 7 kk samalla ruokavaliolla). Tämä viittaa suoliston seinämän yhtenäisyyteen ja suojakerrokseksen paranemiseen raakaruokaa syöneillä koirilla (Iennarella-Servantez, 2017).


Kalsiumoksaaattikiteitä on tutkittu sekä kyselytutkimuksen että kliinisen tutkimuksen avulla ja raakaruokaa syöneillä esiintyi selvästi vähemmän kalsiumia ja oksalaattia virtsassa kuin kuivamuonaa syöneillä (Dijker et al, 2012). Kuivamuonat ja tölkkiruoat, joissa oli korkea hiilihydraattipitoisuus olivat yhteydessä kalsiumoksalaattikiviin koirilla. (Lekcharoensuk et al, 2012). Oireina näissä ovat usein vitrsaaminen, pienet pissat, pahimmillaan veripissaisuus ja lisää riskiä virtsatietulehduksille. 


Ruokinta vaikuttaa geenitoimintaan

Raakaruokaa syöneillä oli vähemmän tulehdusta lisääviä aineenvaihduntatuotteita elimistössään. Tätä on tutkittu Helsingin yliopistossa. Olen aikanaan istunut luennolla ja kirjoittanut lehtiartikkelin luennon pohjalta:

 http://jangas-kennel.blogspot.com/2018/02/ruokinnan-vaikutus-koiran.html

Ja ihan uusi artikkeli samasta aiheesta: 

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/ruokavalio-vaikuttaa-koirien-aineenvaihduntaan


Atopian esiintyminen koirilla 

"Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä kyselytutkimuksessa löydettiin pentuajan ruokintaan liittyviä riskitekijöitä, jotka vaikuttavat atooppisen dermatiitin eli atopian puhkeamiseen aikuisiällä. Jos emän tiineysajan tai pennun kahden ensimmäisen elinkuukauden ruokavalio sisälsi lihapitoista raakaa ruokaa, esiintyi pennuilla huomattavasti vähemmän atopiaa aikuisiällä."

 https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/tutkimus-loysi-uusia-koirien-ihosairauksiin-liittyvia-riskitekijoita

Luento ja artikkeli puolestaan pohjautuvat muun muassa näihin tutkimuksiin: 

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32469869/

Atooppisilla potilailla (myös ihmisillä) tiedetään olevan häiriintynyt linolihapon aineenvaihdunta. Heillä kerääntyy linolihappoa vereen, koska sen muuttaminen gamma-linoleenihapoksi on häiriintynyt. Tutkimuksessa todettiin, että raakaruokaa syöneillä koirilla löytyi suurempi määrä gamma-linoleenihappoa verestä ja siitä aineenvaihduntatuotteena syntyvää Dihomo-gammalinoleenihappoa oli huomattavasti enemmän raakaruokituilla kuin kuivaruokaa syöneillä. Raakaruokinta vaikuttaa siis rasva-aineenvaihduntaan positiivisesti. 


 Raakaruoan on todettu vähentävän lonkkadysplasian todennäköisyyttä

https://tulevaisuudenelain.wordpress.com/tutkimuksia-selkokielella/tutkimus-b/

 https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/135177/licentiate_thesis_Grundstrom_Sari_2014.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 Raakaruoka sisältää bakteereja, mutta tutkimusten mukaan normaali keittiöhygienia näyttäisi estävän ihmisille aiheutuvan vaaran:

 https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/koirille-ja-kissoille-raakaruokaa-syottavat-kotitaloudet-eivat-koe-sita-merkittavana-tartunnan-lahteena

  Näiden lisäksi olen aikanaan kuunnellut luennolla DogRisk-tutkimusryhmän alustavista tuloksista seuraavanlaista tietoa: 

DogRisk-tutkimusryhmän alustavia tutkimustuloksia

KoiraExpossa Anna Hielm-Björkman on esitellyt useana vuonna Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan uusia tutkimuksia, joista osa oli jo valmistumassa ja osa vielä työn alla. Valitettavasti rahoitus näihin tutkimuksiin on kiven alla ja kaikkien koiran omistajien apua tarvittaisiin kipeästi. Myös tutkimusideoita kaivataan säännöllisesti sekä vastauksia koiran ruokinnasta ja näytteitä sekä osallistuvia koiria erilaisiin tutkimuksiin.

 

 Hyvä suolistofloora

Hyvä suolistofloora on tärkeä niin ruoansulatuksen, immuniteetin kehityksen, suoliston epiteelisolujen kasvun ja erilaistumisen kuin ruoan fermentaation eli käymisen ja pilkkomisen takia. Runsas ja laajakirjoinen suolistofloora on terveen koiran merkki. Raakaruokaa syöneillä bakteerifloora oli laajakirjoisempi ja niillä oli tasaisemmin erityyppisiä bakteereja kuin kuivaruokaa syöneillä (enemmän firmicutes- ja vähemmän bacteroides- ja fusobakteereja). Eri raaka- tai kuivaruokaa syöneillä koirien mahan bakteerisisältö vaihteli jonkin verran. Atopia ei muuta suolistoflooraa, mutta ruokinta muuttaa.

 

Teräsvatsaisten koiran ulosteen siirto ripuloivan koiran suolistoon

Yksi yliopiston kliinisistä kokeista keskittyy ulosteensiirtoon. Siinä ajatuksena on tutkia, voiko terveiltä koiralta siirretty uloste vaikuttaa ripuloivan koiran suolistoflooraan sitä parantaen. Tutkimukseen on valittu kroonisesti ripuloivia koiria, jotka eivät enää vastaa tylosiini-antibioottiin. Näiden koirien ulostetta tutkittaessa voitiin todeta, ettei niillä ole lainkaan patogeenejä eli sairauksia aiheuttavia bakteereja, loisia ja viruksia ulosteessaan ja maha on koko ajan kuralla.

Kun alettiin tutkia donoreiden eli luovuttajien, näiden teräsvatsaisten nelijalkaisten bakteeriflooraa, voitiin niiden ulosteesta löytää paljon erilaisia patogeenejä kuten kambylo-, yersinia- ja salmonellabakteereja sekä esimerkiksi giardia-alkueläintä. Taas voitiin huomata, että nisäkkäät ovat terveempiä ollessaan epähygieenisiä. Terveen koiran suolistoflooran toivotaan muuttavan sairaiden yksilöiden mahan toimintaa parempaan suuntaan. Tutkimus on paraikaa käynnissä.

Lisätietoja DogRisk-tutkimusryhmästä: https://www.dogrisk.com/

Ei kommentteja: