torstaina, maaliskuuta 21, 2024

Miksi en halua ruokkia koiriani nappuloilla?

 Ruokinta on ollut mielen päällä tänä keväänä enemmänkin tuon raakaruokaohjaajakurssin tienoilta. Jos jotakuta kiinnostaa tutustua enemmän asiaan niin Malin Ekblomilla on useita kursseja koiran luonnollisesta ruokinnasta: https://www.luonnollinenruokinta.fi/

Nämä pohdinnat ovat omiani, vaikka sainkin niitä muokattua kirjalliseen muotoon kurssin herättämien ajatusten ansioista. 

Muutama fakta ensin: 

Koirilla, kissoilla ja ihmisillä autoimmuunisairaudet, allergiat ja atopiat ovat lisääntyneet lähes räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä. Esimerkiksi ihmisillä 1-tyypin diabetestä on Suomessa nykyisellään yli kaksinkertaisesti verrattuna 1980-luvun alkuun. https://thl.fi/aiheet/kansantaudit/diabetes/diabeteksen-yleisyys

THL:n taulukko, löytyy myös linkistä. 

Suomalaisilla ja Venäjän Karjalan asukkailla on käytännössä sama geeniperimä, mutta Suomessa 1-tyypin diabetestä on moninkertaisesti. Yksi suuri ero on syömämme ruoka ja sitä myöten suoliston mikrobiomi, joka on tutkitusti erilainen. https://www.iltalehti.fi/diabetes/a/2016043021495319

Ultraprosessoitu ruoka on yhteydessä kymmeniin terveyshaittoihin ihmisillä. Ihmiselimistöä ei ole luotu käyttämään hyväksi pitkälle prosessoituja ruokia kuten sipsejä, karkkia, pizzoja ja muita käsiteltyjä eineksiä. https://tekniikanmaailma.fi/pitkalle-prosessoidut-ruoat-ovat-yhteydessa-32-terveyshaittaan-10-miljoonaa-ihmista-kattava-tutkimus-kertoo/

Koirien kuivaruoka on vastaavasti ultraprosessoitua: 1950-luvulta alkaen koirien kuivaruoka on tuotettu suulakepuristimella äärimmäisessä painessa, höyryssä ja korkeassa lämpötilassa, jotta saadaan aikaan pelletejä. Eli esimerkiksi ihmisten ultraprosessoituun ruokaan verratuna vielä äärimmilleen prosessoitua tavaraa. Sen lisäksi myöskään raaka-aineiden ei rehuteollisuudessa tarvitse olla kummoisiakaan.  

Useimmiten koirien kuivaruokien tuoteselostuksia lukiessa voi todeta niiden sisältävän lähinnä hiilihydraatteja eli viljoja, riisiä, perunaa tai muita tärkkelyspitoisia kasviksia. Koira on kuitenkin edelleen genettisesti susi eli lihansyöjä, vaikka osa koirista pystyy sulattamaan aavistuksen hiilihydraatteja (susilla 2 geenimuotoa, koirilla 4-30). Koira ei silti ole sekasyöjä eikä niiden ruoansulatusjärjestelmä ole muuttunut susiin verrattuna.

Koiran suolisto ei ole myöskään sopeutunut käyttämään kasvisproteiineja eli herne, pavut, soija yms eivät ole koirille lajityypillistä ravintoa. Kuumennuksessa myös lihan useat aminohapot eli proteiinin osat tuhoutuvat (denaturoituvat), jolloin koiralle voi muodostua pulaa tarpeellisista aminohapoista. 

Koiralle välttämättömäksi aminohapoksi lasketaan metioniini, josta koira voi valmistaa kysteiinia ja kysteiinista ja metioniinista edelleen tauriinia, jota koira tarvitsee. Metabolomiikkatutkimuksissa on kuitenkin todettu, että kuivaruokaa syövillä koirilla on veressään/virtsassaan metioniinia ja homokysteiiniä (kysteiinin esimuoto) eli tämä prosessi ei toimikaan kuivaruokaa syövillä koirilla. Kuivaruokaa syövillä koirilla on huomattavasti enemmän tulehdusta aiheuttavia aineenvaihduntatuotteita elimistössään. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7653775/

Raaka-aineiden laatu on kyseenalainen, kun katsotaan kuivaruokateollisuutta. Koirien kuivaruokamarkkinoilla on maailmanlaajuisesti vain muutama suuryritys mm. Mars ja Nestlé, joiden tuotemerkkejä useimmat koiranruoat ovat. Niiden tarkoitus on tuottaa voittoa. Voittoa saadaan, kun kustannukset ovat matalat ja hinnat korkeat. Ihan perusmatematiikkaa. 

Lihaluujauhon tuottaminen tapahtuu sekoittamalla esimerkiksi kaikki kanan höyhenet, jalat ja muut ihmisille sopimattomat osat ja kuumentamalla ne 400 asteen lämmösä, paineessa ja höyryssä lihaluujauhoksi. Ultraprosessoitua höyhentä siis! https://www.youtube.com/watch?v=e3L-8Pz7llg

Muita ongelmia ovat ulkomaisen lihan korkea antibioottipitoisuus. Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa antibiootteja käytetään vähiten maailmassa lihakarjalle. https://www.ema.europa.eu/en/documents/report/sales-veterinary-antimicrobial-agents-31-european-countries-2018-trends-2010-2018-tenth-esvac-report_en.pdf (s. 28 eteenpäin selkeät kaaviot löydettävissä)

Pentobarbitaali on mm. eläinten nukutus- ja lopetuslääkkeenä käytetty aine, jota on löytynyt kuivaruoista ja aiheittaanut miljoonien kilojen takaisinvetoja. Syyksi epäillään, että koiranruokiin on päätynyt lopetettuja lemmikkejä (kaneja, koiria, kissoja?). Vuosina 2012-2019 pentobarbitaalien takia on vedetty markkinoilta yli 12 miljoonaa kiloa koiranruokaa. https://www.facebook.com/DogsFirstIreland/photos/a.396088297121219/3998903113506368/

Myös liian suuren D-vitamiinimäärän, melamiinin (muovin), aflatoksiinien ja glykoalkoidien takia on tehty takaisinvetoja. Ruoat saattavat myös sisältää aivan eri proteiinilähteitä kuin on mainittu.   Muistatte varmaan vastikään olleen Smaakin takaisinvedon vihreiden perunoiden glykoalkaloidien takia, koska mitään raja-arvoja näille ei ole ollut  asetettu rehuteollisuudessa. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009994854.html

Kuumennuksessa tuhotaan niin paljon ravintoaineita, että niitä tarvitsee lisätä koiranruokiin. Esimerkiksi kuivaruokien kuparinlähteenä saa käyttää kuparisulfaattia. Haluaisiko lisätä tätä sinistä kristallia omaan ruokaasi?


Pitkät säilyyvyysajat varmistavat, että rasvat härskiintyvät, joten kuivaruoka ei käytännössä sisällä omega-3 rasvahappoja, jotka ovat erittäin tärkeitä koirille. 

Useimmiten atopia- ja allergialuennoilla mainitaan oireiden syyksi pöly- ja varastopunkit. Samaan aikaan tiedetään, että nämä punkit valloittavat koirien avatut ruokasäkit samantien ellei ruokaa pakasteta ja silloinkin niihin saattaa jäädä varastopunkkien ulosteita. Eli koirille syötetään isoja määriä varastopunkkeja - lieneekö ihme, että ne oireilevat syödessään tällaista cocktailia?!

Kliffaa hei! Mainostuksessa on onnistuttu - tämä on "parasta koirallesi".

Loppuun vielä luvan kanssa pätkä Marja-Liisa Kotirannan kirjoittamasta Springeri-lehden 2/2021 artikkelista koskien teollisia koiranruokia. Artikkeli on kirjoitettu Sanna Jönkkärin luennon pohjalta. 

Teollinen ruoka 

Tähän ryhmään kuuluvat kuivaruuat, säilykkeet, makkarat ja muut valmisateriat.

Valmisruokien hyviä puolia on niiden helppokäyttöisyys ja hyvä säilyvyys. Niistä ei myöskään aiheudu käyttäjälle enää valmistuskustannuksia. On joskus myös helppo tapa saada harvinaisempia lihoja esimerkiksi säilykkeiden muodossa.

Valmisruokien tekeminen on suuri bisnes maailmalla. Niinpä näiden ruokien halutaan tuottavan taloudellista voittoa ja ne valmistetaan pääosin mahdollisimman halvoista, heikkolaatuisista raaka-aineista. Kaiken lisäksi suuri osa tehdään samassa tehtaassa suunnilleen samoilla resepteillä. NRC:n (National Reseach Council) tallentama standardi koirien ravitsemustarpeista pohjautuu parillakymmenellä beaglellä tehtyyn tutkimukseen. Valmisruokien ravintosisältö perustuu tähän NRC standardiin eikä niissä ole otettu huomioon koirien yksilöllisiä tarpeita ja siksi useilla valmisruokia syövillä koirilla voidaan todeta puutosoireita.

Valmisruokien, varsinkin kuivaruokien, huonoja puolia on heikko sulavuus. Ne saattavat aiheuttaa vähitellen kehittyvän maha-/suolistokatarrin (oireita ovat mm. vaihteleva ruokahalu, ruokahaluttomuus, toistuva oksentelu/yökkäily, suolisto-oireet, ruohon syöminen jne.). Valmisruokiin joudutaan käyttämään säilöntäaineita (rasvat eivät muuten säily härskiintymättä), joita voidaan lisätä raaka-aineisiin niiden varastointivaiheessa ja ruuan valmistusvaiheessa. Raaka-aineisiin lisättyjä säilöntäaineita ei tarvitse ilmoittaa säkin kyljessä. Ruuan yksipuolisuus altistaa ruuansulatuskanavan suppealle/huonolle mikrobikannalle ja tämä heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

Tuoteselosteet

Raaka-aineluettelossa raaka-aineet on lueteltu määrään perustuvassa järjestyksessä ja ne ovat vertailukelpoisia vain silloin, kun kaikki on ilmoitettu kuiva-aineina. Toisinaan esim. kana on merkitty raakana, ei kuivana ja tällöin sen määrä kokonaismäärään nähden vääristyy.

Jos tuotelistassa lukee kanajauho, se tarkoittaa, että tuotteeseen on käytetty kokonaisista kanoista tai kanojen osista kuumentamalla, puristamalla ja kuivaamalla saatu tuote. Tämä sisältää luut, teurasjätteet, höyhenet yms. Jos siinä lukee kananlihajauho, se on kananlihasta kuumentamalla, puristamalla ja kuivaamalla saatu tuote eli lihaa ja lihaan verrattavia raaka-aineita, mutta niiden laatu voi kuitenkin vaihdella. Jos lukee kananlihaa, se on kananlihaa, jossa on mukana myös lihan sisältämä neste (laatu voi tässäkin vaihdella).

Ravintoainesisältö 

Proteiini-, rasva- ja muut ravintoaineprosentit kertovat ravintoaineiden kokonaismäärän ruuassa, mutta niiden perusteella yksin ei ole mahdollista päätellä hyödynnettävien ravintoaineiden määriä. Koska pakkausmerkinnät jättävät paljon tulkinnanvaraa rehulain salliessa sen, hyödynnettävää määrää voi vain arvioida raaka-aineluettelon perusteella.

Esimerkkejä 

Esimerkki 1:

Erikoisruoka, jota suositellaan

- eliminaatiodieetiksi 3-8 viikon ajaksi

- ruoka-aineallergisille jatkuvaan käyttöön

- tulehduksellisesta suolistosairaudesta kärsiville

 

KOOSTUMUS: maissitärkkelys, molekyylipainoltaan alhainen hydrolysoitu höyhenjauho, (aminohappojen ja oligopeptidien lähde), kopraöljy, soijaöljy, kivennäisaineet, kasvikuidut, sikurikuitu, frukto-oligosakkaridit, kalaöljy, sitruunahapoilla esteröityjen rasvahappojen mono- ja diglyseridit, eläinrasva, isosamettikukkauute (luteiinin lähde).

LISÄAINEET (kg:ssa): Ravitsemukselliset lisäaineet: A-vitamiini: 30600 KY, D3-vitamiini: 800 KY, E1 (rauta): 42 mg, E2 (jodi): 33,7 mg, E4 (kupari): 13 mg, E5 (mangaani): 55 mg, E6(sinkki): 198 mg, E8 (seleeni): 0,1 mg – säilöntäaineet – hapettumisenestoaineet.

RAVINTOAINEET: Raakavalkuainen : 18 % - Raakarasva: 16,5% - Tuhka: 8,8% - Raakakuitu: 2,2,% -Välttämättömät rasvahapot: 41,8 g/kg.

 Havaintoja:

Ruoka ei sisällä lainkaan lihaa tai kalaa (vain höyheniä) ja näin ollen hyödynnettävissä oleva valkuaislähde puuttuu ja sen takia jo muutaman viikon käytön jälkeen seuraa todennäköisesti vakavaa aminohappojen puutosta. Rasvapitoisuus on korkea ja se on peräisin osin kasvirasvoista, jotka lisäävät ravinnon Omega-6 pitoisuuksia. Korkeat rasva- ja kuitupitoisuudet voivat aiheuttaa ruuansulatuskanavan ärsytystä. Hapettumisenestoaineet ovat synteettisiä säilöntäaineita, jotka voivat aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia.

Raaka-aineissa ei ole varsinaisesti yhtään ravintoarvoiltaan arvokasta raaka-ainetta ja sen seurauksena puutosoireiden ilmeneminen on erittäin todennäköistä varsinkin jatkuvassa käytössä. Voidaan siis käyttää ainoastaan lyhytaikaisesti akuutin tilanteen ohimenemiseksi.

 

Esimerkki 2:

 Aikuisille koti- ja harrastuskoirille suunnattu kuivaruoka.

 KOOSTUMUS: 50% ilmakuivattu hirven- ja kauriinliha, 10% ilmakuivattu hirven sydän ja keuhko, 30 %

perunahiutale, 5 porkkana, mustakumina, rypsiöljy, kananmunakuorijauhe.

 RAVINTOAINEET: Proteiini 21,1%, Rasva 10,8%, Raakakuitu 4,7% , Tuhka 7,3%.

 Havaintoja:

Edellä olevaa huomattavasti parempi. Positiivisia asioita ovat: pääraaka-aineena on ilmakuivattu liha, ruuassa on yksinkertainen raaka-ainesisältö, siinä on ravintorikkaat hiilihydraattilähteet ja luonnollinen kivennäislähde. Yleensä mitä pidempi sisältölista ruuassa on, sitä huonompi se on.

 Rypsiöljy lisää Omega-6 määrää ja siten huonontaa Omega-3 ja Omega-6 suhdetta.

 


Ei kommentteja: