lauantaina, helmikuuta 25, 2023

SmartDog-testausta

 Väsyneen aamun, pentujen hoidon ja siivouksen jälkeen suuntasin auton nokan kohti Hyvinkäätä katsomaan SmartDog-testejä, jotka Ulla Ruistola piti kasvateilleni ja muutamalle muulle springerille. 

Toffea eli Jangas Tiitiäinen en ehtinyt nähdä eikä kuvaus sen testin alusta sen arastellessa paikkaa ja Ullaa kuulostanut yhtään tuntemaltani koiralta - isäntäkään ei ollut tunnistaa omaansa. Tähän mennessä Toffe on suhtautunut kaikkeen hyvin rohkeasti ja reippaasti, mukaan lukien hallit, laivat ja matkustelu. Kaikesta huolimatta Toffe oli saatu testattua. Kuulin vain yhteenvedon tuloksista, joten ei nyt välttämättä mene kaikki ihan oikein. Itsehillintä/impulsiivisuus-osiossa eli sylinteritestissä se oli ilmeisesti kiinnittänyt enemmän huomiota Ullaan kuin sylinteriin ja koheltanut niin, että vain 40 % oli oikein (vai oliko se sittenkin 60 %?). Eleistä taisi olla oikein noin 65 % eli huomattavasti sisaruksiaan heikompi tulos (muilla 80-100 % oikein). 

Tauon jälkeen Toffe oli kuitenkin näyttänyt osaamistaan. V-aita suoritettiin käsittääkseni nopeasti, mahdoton tehtävä omistajaa haukkumalla komentaen ja 25 % haistelua yms muuta. Loogisen päättelyn viisi ensimmäistä oikein ja kuudennessa Toffe oli kuulemma parkkeerannut isännän selän taakse ja päättänyt, ettei enää osallistu hommaan. Muistiosiossa kolme neljästä oikein ja viimeisessä se oli häiriintynyt ulkona kuuluvasta veljen haukunnasta. 

Velipoika Topin eli Jangas Tripp Trapp Trull ehdinkin nähdä. Topi näytti ihan maailmaa syleilevältä omalta itseltään testissä, joskin huomasimme, ettei se osaa vapaa-käskyä ;) Sylinteritestissä se sai 80 % eli aivan keskiarvotuloksen. Myös eleet menivät pitkälti oikein: kädellä kiertäen ja jalalla näyttämiset kaikki oikein ja kokonaisuudessaankin 80 % oikein. Eleillä ei kuitenkaan pystynyt huijaamaan Topia, vaan se meni aina kipolle, johon oli nähnyt namin laitettavan. 

 

Sylinteritestissä Topi sai keskiarvotulokset eli 80 %.

Jalalla ja kädellä ristiin näyttäminen olivat Topille selkeimmät eleet.

Ongelmanratkaisutehtävissä eli V-aidalla sillä kesti muistaakseni 24 sekuntia, josta viisi sekuntia käytettiin lattialla olevan roskan haisteluun aivan namien lähellä. 

Ready, steady

Go!

 Mahdottomassa tehtävässä se aloitti heti katsekontaktilla ja jatkoi sitä yli puolitoista minuuttia, vain kuusi sekuntia meni haisteluun, jonka jälkeen se loppuajan 15-20 sekuntia Topi yritti itsenäisesti avata laatikkoa. 

Voitko Ulla auttaa pientä nappisilmää?!

Loogisessa päättelyssä se tuntui lopussa tajuavan tehtävän ja oppineen idean. Ulla teki yhden ylimääräisen kerran ja vaikutti, että Topi oli ymmärtänyt jutun jujun. Noin 36 % koirista tajuaa loogisen päättelyn tehtävän edetessä.

Muistitehtävässä taisi mennä vain yksi oikein ja sermin takana odottaminen oli ihan sieltä ja syvältä. 

Sosiaalisessa oppimisessa sillä oli jonkinlainen ajatus napin painamisesta ihmisen mallin mukaan, mutta ei se saanut varsinaisesti tehtävää suoritettua, vaan pyysi ennemmin apua katsekontaktin avulla. Topissa vaikutti olevan paljon samaa aiemmin testattujen siskojen kanssa. Toivottavasti saan T-pentueesta yhteenvedon nyt, kun useita T-tyyppejä on testattu. 

Auta Jaana!

Koitan hiukan itsekin.

Auta Ulla!


 Myös kolmas veljistä Totti eli Jangas Tärpästikkeli testattiin tänään. Sain Päiviltä kertomusta illan suorituksesta, jossa oli jonkin verran ollut haistelua ja epävarmuutta, mutta Totti selvisi testistä kunnialla. Sylinteritestistä se sai 70 % oikein ja se kiinnitti huomiota Ullaan, mutta oppi tehtävän nopeasti. Eleistä paras oli kädellä osoittaminen, mutta jalalla osoittaminen ja katse olivat hankalat sille. Se ei myöskään ollut huijattavissa eleillä.

V-aidassa kesti vain 15 sekuntia eli Totti hoiti sen nopeasti. Mahdottomassa tehtävässä Totti oli sisaruksistaan poiketen erittäin itsenäinen ja teki 75 % omatoimista työskentelyä ja oli sitä mieltä, että se selvittää hommat ihan itse. 

Looginen päättely keskeytettiin, koska Tottia ei hotsittanut, vaan se lähti kokonaan pois tilanteesta. Muistin kestossa se muisti kolme neljästä ja odotti rauhallisesti. Sosiaalisen oppimisen tehtävässä Totti painoi nappulaa kerran ihan lopussa ja oletettavasti oppi tehtävän yrityksen ja erehdyksen kautta. 

Omien kasvattien lisäksi myös U-pentujen isä Rico eli Doniol Gorgeous Ginger osallistui paikaten Elmon poisjääntiä. Olin ajatellut lähteä kesken Ricon testin kotiin, mutten sitten malttanutkaan. Sylinteritestissä Rico sai 90 % ja eleistä 80 % oikein, silläkin jalalla ja taisi olla myös kädellä ristiin näyttäminen menivät täysin oikein. Rico oli myös huijattavissa eleillä. 


 V-aidalla Rico testasi ensin katsekontaktin ottamista emäntään ja Ullaan, mutta suoritti sitten tehtävän hieman alle 1,5 minuutissa. Mahdottomassa tehtävässä se aloitti hetken itsenäisellä yrittämisellä ja siirtyi sitten katsekontaktiin, jota oli 75 % ajasta. 

Kun tätä ei saa omin voimin auki...

 
... on parasta pyytää apua.

Loogisessa päättelyssä se sai kaikki oikein (taisi olla vain 4 % kaikista koirista, jotka pystyvät tähän, toinen vastaava oli T-pentueen Tilly).  

Kun nami ei ole tuon purkin alla, sen on oltava toisen purkin alla, päätteli Rico ihan oikein.

 Muistitehtävässä taisi olla kolme oikein ja sosiaalisessa oppimisessa se ei välittänyt syödä kuivia nameja harjoitteluvaiheessa, mutta kävi muutaman kerran kuonolla haistamassa painettavaa nappia ja piti taas hienosti katsekontaktia. Oikein kiva tyyppi tuo U-pentujen iskä :) Toivoisin saavani järjestettyä U-pennuille kesällä SmartDog-pentutestin.

Apuuva!

Testin aikana mietteliäänä.




Ei kommentteja: