maanantaina, tammikuuta 01, 2018

Terverakenteinen koira

Kirjahyllyni täydentyi syntymäpäiväni kunniaksi taas yhdellä uudelle koirakirjalla, hyvin toivotulla sellaisella, nimittäin Salme Mujusen kirjalla Koiran rakenne :)

Tässä siis esittelyssä erilaisia koiran rakennetta ja liikuntaa luotaavia kirjoja.

Hyllystä löytyy kolme ihan pätevää perusteosta kolmella eri kielellä. Kukin näistä on kohtuullisen kapea, mutta kertoo kuitenkin tärkeimmät seikat koiran rakenteestä ja liikkeiden arvostelusta eritoten koiranäyttelyitä silmällä pitäen. Kirjoittajat ovatkin ulkomuototuomareita ja/tai eläinlääkäreitä.



Riitta Ahon Tavoitteena terverakenteinen koira on hyvä opus jokaiselle koirien ulkonäöstä kiinnostuneelle. Sen lukaisee kohtuullisen nopeasti läpi ensimmäisen kerran ja sen pariin voi palata lukemattomia kertoja. Elänlääkärinä kirjoittaja ottaa esille myös liioittelun aiheuttamia ongelmia koiran terveydelle. Kristiina Kästämän piirroskuvat ovat sekä selkeitä että havainnollisia.
P.S. Minulle on kertynyt tätä kirjaa peräti kaksin kappalein, joten olisin valmis luopumaan toisesta. Suosittelen kyllä lukemaan :)


Anatomiboken on edellisen kirjan ruotsinkielinen vastike, jonka Svenska Kennelklubben on kustantanut kirjoittajinaan Gösta Winqvist, Astrid indrebö, Rodi Hübenthal, Dag Linna ja Rigmor M. Ulstad. Kirjassa kuvataan varsin tarkasti muun muassa pään ja purennan anatomiaa ja poikkeuksena muihin myös sisäelimiä.Anatomian kirjassa koira ikään kuin pilkotaan osiksi: pää, etuosa, takaosa, runko, sisäelimet ja häntä sen sijaan, että katsottaisiin niinkään kokonaisuutta. Mielenkiintoinen ja hyvin kuvitettu kirja tämäkin.

Peggy Graysonin Good Judgement nimensä mukaisesti paneutuu aiheeseen ulkomuototuomarin näkökulmasta. Kirjassa käydään muista poiketen läpi tuomarin arvostelua, kuinka koirat tulisi käydä läpi, mitä niistä voi nähdä ja tuntea. Liikkeillä ja anatomialla on hieman sivuosa tässä kirjassa.

Kun nämä kirjat alkavat olla jollain tasolla hallussa, voi hakea hyllyynsä täydennystä varsinaisista rakenteen raamatuista.


Salme Mujusen Koiran rakenne - laaja oppimäärä pureutuu teemaan alkaen peruskoirasta (eli sudesta), laajentaen tyyppioppiin ja siitä sitten erilaisiin kulmauksiin, liikeratoihin jne. Koko ajan painotus on siinä ajatuksessa, että rakenteen tulisi olla terve ja rotutyypillinen. Harjoitustehtävät ovat mielenkiintoiset ja tietokoneanimoidut kuvat kerrassaan vaikuttavia. Tätä yli 700-sivuista opusta ei lue muutamassakaan päivässä eikä ole tarkoituskaan. Kirja löytyy englanniksi käännettynä ja alun tyyppioppi on luettavissa linkistä: Salme Mujunen: Structure of the Dog



Saksalasista koiratutkimusta dokumentoi toinen tiiliskivi nimeltään Dogs In Motion. Tähän Martin S. Fischerin ja Karin E. Liljen tutkimukseen on kuvattu röntgenvideokameralla lukemattomien koirien liikettä ja tuloksia esitellään yleisesti koirista ja roduista. Kuvia liikeradoista löytyy niin luurankomalleina, lihasten käytöstä kuin koko koiran kuvinakin. Raskaslukuinen kirja, jota olen lukenut kappaleen sieltä ja toisen täältä, koska koko tiileskiven lukeminen on liian rankkaa kerralla. Alun osio kettututkimuksesta kyllä tuli ahmittua kerralla. Kirjan mukana tulee myös CD-levy, josta voi katsella kuinka koiran luut liikkuvat sen kävellessä, ravatessa ja laukatessa. Aivan koukuttavaa hommaa.

 Walesinspringereiden rakennetta ja erityispiirteitä esitellään ulkomuototuomarin ja Hillpark-kennelnimellä walesinspringereitä kasvattavan Anne Waltonin The World of Dogs Welsh Springer Spaniel-kirjassa. Kappaleessa Judgning käydään läpi rotumääritelmä ja rodun arvostelu tuomarin näkökulmasta.




Tarkemmin juuri walesien ulkonäköön perehtyy vihkonen, jossa Adrianne Banckerin hienot tietokonekuvat pääsevät oikeuksiinsa. Amerikan walesiklubin vihkonen on hyvin tehty ja käy läpi mittasuhteet, kulmaukset ja pään.

Myös muista roduista on toki vastaavia rotua kuvaavia ulkonäkö- ja rakenneosioita. Näistä esimerkkinä kultaiset noutajat: Golden Info ja Lucille Sawtell: All about the Golden Retriever.


Myös netistä löytyy muutamia hyviä artikkeleita aiheesta, mutta muutamaan sivuun typistettynä asia ei vastaa kokonaista kirjaa:
http://www.breedingbetterdogs.com/article/structure-and-movement-pt-1
http://www.breedingbetterdogs.com/article/structure-and-movement-pt-2

Ei kommentteja: