torstaina, syyskuuta 05, 2019

Naksutinkoulutuskirjoja

Nyt kun hypokoirakurssia aloitellaan on tullut taas verestettyä naksutinkoulutusoppeja. Olin aikanaan 2000-luvun alkuvuosina Paimiossa avustajakoirakoululla Leena Rajalan parin illan naksutinkurssilla ja ihastuin kovasti sheippaamiseen. Varsinkin kun silloin treenikaverina oli maailman ahnein Kati, joka hoksasi kaiken hetkessä. Harry ei ehkä ihan yhtä paljon innostunut, mutta hauskaa se oli tietysti senkin kanssa. Edelleen harjoittelen naksutinkoulutuksen pohjat tuon kurssin ohjeiden mukaan. Saattaa tosin olla, että siellä on muutettu tapaa,  mutta minulle sopii hyvin ensin naksun opettaminen (naksu tarkoitaa maksua) ja sitten namikädestä luopumisen opettaminen, jolloin koiran saa naksuttimen käytön juonesta helposti kiinni. Ja sen jälkeen onkin taivas rajana. Tällä hetkellä naksutellaan lähinnä hajutyöskentelyssä, mutta muuten on "jes"-sana käytössä naksun sijasta ja periaatehan on toki ihan sama.

   Sitten itse kirjoihin:
Tämäpäs heitti kuvan ärsyttävästi väärinpäin...


Morten Egtvedt & Cecilie Koste: Naksutinkoulutusta koirille
Tämä kirja kuuluu Hypokoirakurssin kurssilukemistoon ja ihan syystä.  Se on hyvin selkeä, järkevästi kappaleisiin jaettu ja mukavasti kirjoitettu opas naksutinkoulutuksen perusteista ja miksi naksutinkoulutusta kannattaa käyttää. Kirja perehtyy niin peursteisiin (ajoitus, kriteeri, vahvistetiheys ja vahvisteen laatu sekä ärsykekontrolli), erilaisiin palkkioihin, oppimistekniikoihin, kohdentamiseen ja lisäksi kirjassa on runsaasti erilaisia käytännön harjoitteita. Kuulemma nykyisin vaikeasti saatavissa suomeksi.

Karen Pryor: Koira ja delfiini
Karen Pryor on naksutinkoulutuksen uranuurtajia ja on kouluttanut delfiinejä naksuttimen avulla. Kirjassaan hän kertoo kuinka myös koiralle voi opettaa samalla periaatteella sheippamalla erilaisia asioita. Tässä kerrotaan myös muutamia käytännön esimerkkejä eli kuinka koiraa voi opettaa kauniiseen remmikäytökseen tai luoksetuloon naksutinkoulutuksen avulla. 

Tommy Wiren ja Päivi Romppainen: Onnistu koirasi koulutuksessa
Tämä ei oikeastaan suoraan ole naksutinkoulutusopas, mutta käytännössä naksutinkoulutuksen perusteet tulevat hyvin selviksi myös tään kirjan lukijalle. Tässä paneudutaan erityisesti perustaitojen opettamiseen ja käytösongelmien selättämiseen. 



Esa K Viitala: Klikkerikirja
Tässäkin kirjassa aloitetaan oppimisen teorialla ja käytännön harjoituksilla. Sisällöltään samantyyppinen kuin ensimmäisenä esitelty kirja, mutta ei ehkä ihan yhtä lukijaystävällinen. Tämä näkyy sekä taitossa että tekstissä. Monipuolinen opus tämäkin.

 Anders Hallgren: Med shaping och klickerträning blir Din HUND en LYDIG hund
Tämä on muihin verrattuna hyvin pieni ja kevyt kirjanen, joka perehtyy sheippaamisen tieteelliseen pohjaan ja sivuaa myös stressiä ja motivaatiota samalla. Lopussa on lyhyt kappale myös käytännön treenaamisesta.

Ei kommentteja: