Raisan näppärät pienet naperot ovat jo aloittaneet agilityn harjoittelun. Tässä tulee videoineen pentujen alkeisharjoitukset. Pääosissa Lotte, Dante, Ella, Pipsa ja Essi.
Muistattehan aina agilitya treenatessanne seuraavat asiat (kiitos Nuotion Outille, jonka alkeiskurssille osallistuimme Raisan kanssa näistä kullan arvoisista neuvoista):
- Pentu tarvitsee lyhyitä rentoutumistaukoja kesken treenejä: niitä tulee pissattaa kesken treenejen, päästää hieman haistelemaan ja ottaa niitä viereen rauhoittumaan.
- Tee vain helppoja harjoituksia ja harjoittele vain pennuille turvallisia esteitä.
- Muistathan että agility on yhteistä mukavaa tekemistä koirasi kanssa. Ota siis kärsivällinen ja hyvä treeniasenne mukaan kentälle.
- Harjoitelkaa vain lyhyitä pätkiä kerralla. Vain muutama toisto ennen uutta taukoa.
- Ole looginen ja muista treenatessa mitä voit missäkin vaiheessa koiraltasi vaatia. Älä vaadi jotain mitä et ole vielä koirallesi kunnolla opettanut.
- Mieti aina oma osuutesi epäonnistuneeseen suoritukseen.
- Varmista harjoittelutilanne koiralle ns. idioottivarmaksi, vääriä suorituksia ei silloin pääse tulemaan
- Muista palkata!
Estetreenaamisen abc
Muutamia asioita, jotka pätevät kaikessa esteharjoittelussa.
1. Päätä estekäsky ja pitäydy siinä, mieti mikä estekäsky sopii sinun suuhusi ja kuvaako estekäskyn äänne haluttua suoritusta esim. pituudella pitkä käsky ja hypyllä lyhyt
2. Aseta koira huolellisesti esteen taakse suoraan, ei esim. istumaan vinoon (ei onnistu vielä näin alussa)
3. Harjoittele aluksi suorassa linjassa kutsuna/lähetyksenä
4. Harjoittele estettä myös vauhdilla
5. Etene itse esteen ohi eli treenaa niin että itsekin liikut
6. Lisää harjoitteluun tämän jälkeen vinot lähestymiskulmat sekä kutsuna että lähetyksesä
7. Varioi omaa etäisyyttäsi koirasta ja koiran etäisyyttä esteestä
8. Muista aina palkata koiraa, sekä kädestä että eteen esim. lelua heittämällä
9. Harjoittele aina esteitä ns. kummaltakin puolelta eli koira oikealla puolella ja sen jälkeen koira vasemalla puolella (sekä kutsuna että lähetyksenä)
Olemme ehtineet harjoitella pentujen kanssa putkea, kujakeppejä ja puomin alastuloa.
Putki
Osa koirista on vasta muutaman kerran laitettu putkeen. Jos käyt harjoittelemassa putkea pitää sinulla olla mukana apuohjaaja joka voi pidellä koiraa putken päässä tai koiran on jäätävä varmasti putken päähän. Kutsu koiraasi putken läpi ja anna putkeen valitsemasi estekäsky. Jos putken läpi meneminen arveluttaa koiraa kurottaudu putkessa koiraa vastaan ja houkuttele koiraa etenemään kannustamalla ja nameilla.
Pipsa harjoittelee eka kertaa putkea
Kun pentu uskaltaa tulla putken läpi ohjaajan luo, voi ohjaaja ottaa jo hieman etäisyyttä putkeen ja apuohjaaja voi pitää pentua hieman kauempana putken päästä. Palkkaa koira onnistuneesta suorituksesta putken ulkopuolella, mieluiten pari askelta putken suulta. Pentu ei saisi juosta putkea edestakaisin, mutta toisaalta kiva huomata, että se on niistä hauska este. Ohjaajan tulisi muistaa antaa kutsuessaan pennulle myös estekäksy esimerkiksi "putki" tai "läpi".
Ella suorittaa putken luoksetulona
Dante suorittaa putken luoksetulona
Jos kutsuminen onnistuu jo hyvin treenaa putkeen lähettämällä, vuorotellen koira oikealla ja vasemmalla puolella. Etene kohti putkea ja anna estekäsky, ohjaa koiran puoleisella kädellä! Palkkaa pentu lelunheitolla heti kun se tulee putkesta tai kiirehdi palkkaamaan kädestä putken toiselle puolella.
Lotte harjoittelee putkea ohjaajan vasemmalla puolella juosten
Lotte harjoittelee putkea ohjaajan oikealla puolella juosten
Jos suora putki menee jo ongelmitta voidaan alkaa harjoitella myös putkeen lähetyksiä ohjaajan edellä, jolloin pentu menee putkeen, vaikka ohjaaja jättäytyy hieman taakse. Näissä harjoituksissa kannattaa käyttää ihan lyhyttä ja helppoa putkea ja heittää lelu ajoissa.
Lotte lähetetään putkeen ohjaajan edellä
Kun suoran putken suorittaminen sujuu ongelmitta, voidaan harjoitella myös hieman mutkalla olevaa putkea.
Lotte harjoittelee mutkaputkea
Essi eka kertaa mutkaputkea treenaamassa
Kun putki menee suorassa linjassa jo hyvin harjoittele erilaisia lähestymiskulmia, kummaltakin puolelta. Tehdään myös eri muotoisia putkia. Ja muista aina palkata. Nämä asiat ovat vielä oppimatta ;)
Väärät suoritukset: koira menee esteen ohi, koira kääntyy putkessa ja tulee ulos lähetyspäästä, koira hyppää putken yli
Puomin alastulokontakti
Jotta koirat oppivat puomin oikean suoritustavan pilkomme puomin eri vaiheet omiksi suorituksiksi. Ensin harjoittelemme alastulokontaktin. Tässä vaiheessa koirat eivät saa tehdä itsenäisesti puomia. Älä siis päästä koiraa juoksemaan puomille, etenkin pennuille se voi olla vaarallista, koska niiden tasapainoaisti ei ole vielä yhtä kehittynyt kuin aikuisilla koirilla ja ne saattavat hypätä korkealta alas. Sen sijaan alastulokontaktin harjoittelu tekee hyvää jo pienille ipanoille.
Harjoittele alastulokontaktia seuraavasti: Nosta koira alastulokontaktille ja anna kontaktin käsky (sopivia ovat esim. pinta, alas, nami, ota jne. mikä tahansa sopii luontevasti teidän suuhunne). Ideana on nyt kertoa koiralle mitä tuo käsky tarkoittaa. Se tarkoittaa että koiran tulee mennä kontaktin alaosaan istumaan/seisomaan (asennolla ei varsinaisesti väliä) niin että etutassut ovat maassa ja takapää on kontaktilla. Pidä koiraa tässä, toista käskyä ja palkitse runsaasti. Yritä saada koira rentoutumaan kontaktilla niin että sinun ei tarvitse varsinaisesti pidellä koiraa vaan se pysyy istumassa ihan itse ja vapaaehtoisesti. Kun olette tovin tutustuneet kontaktilla oloon kokoajan palkiten voit vapauttaa koiran. Vapautuskäsky on hyvä olla eri kuin vapaa. Yleensähän vapaa tarkoittaa totaalista vapautta ja tällä esteellä vapautus tarkoittaa että koira saa poistua kontaktilta ja jatkaa matkaa yhdessä. Sopivia käskyjä ovat esim. mennään, tule ja valmis. Vapautuskäskyn jälkeen koiraa ei saa palkita. Itse suoritus on kontaktilla oleminen ja siitä palkitaan. Suoritus loppuu vapautukseen, joten siitä emme koiraa palkitse.
Lotte harjoittelee puomin alastuloa
Puomin alastulokontaktilla voi käyttää myös namilautasta apuna, jolloin pentu saa sekä namin ohjaajan kädestä että odottavalta namilautaselta. Pakastepurkin värillinen kansi on hyvä namialusta tässä vaiheessa.
Lotte harjoittelee puomin alastuloa namikipolle tullen
A-esteen alastulokontaktia voidaan harjoitella samalla tavalla. Älkää kuitenkaan vielä harjoiteltu korkealla A-esteellä, mutta vauva-A:lla voi haluettassaan harjoitella tätäkin. Myös keinun alastulokontakti suoritetaan samalla tavalla.
Dante harjoittelee A-estettä
Muistutan vielä että alastulokontaktin opettaminen vaatii sinulta pitkäjänteisyyttä ja toistoja toistojen perään. Mutta kun jaksat treenata se palkitaan suoritusvarmuudella.
Kepit
Keppiharjoittelu tehdään kujametodilla. Tällä tavalla koira oppii alusta asti etenemään suoraan ja tekemään suorituksen itsenäisesti. Käsiohjausta kujakepeillä ei käytetä. Valitse kepeille sopiva estekäsky esim. kepit, pujo jne. Aloita harjoittelu lyhyellä kujalla kutsumalla koiraa kujan päästä. Tässä vaiheessa koiralle opetetaan estekäskyä ja sitä että kepeillä on tarkoitus mennä suoraan ja palkka odottaa keppien päässä. Kuvasta näkyy hyvin, kuinka harjoitus toteutetaan ensimmäisiä kertoja.
Taitava Pipsa emäntänsä kanssa
Pikkuhiljaa harjoittelun edetessä voit pidentää kujaa. Maksimipidennys tässä vaiheessa on sellainen kuja joka on edestäpäin katsottuna koiran levyinen. Ohjaajan tulisi ihan ensimmäisten harjoitusten jälkeen seistä jo rintamasuunta eteenpäin ja jatkaa liikettä kepeiltä poispäin, ikäänkuin kohti seuraavaa kuvitteellista estettä. Muistakaa harjoitella yhtä paljon vasempaan ja oikeaan käteen kutsuen.
Lotte harjoittelee kujakeppejä
Sen jälkeen ryhdymme varioimaan ohjaajan paikkaa ja opettamaan koiralle että aina ette ole kutsumassa keppien päässä. Seuraavassa videossa ohjaaja kutsuu pentua viimeisten keppien kohdalta ja pennun lähtiessä tulemaan myös ohjaaja liikkuu eteenpäin. Tästä voidaan siis jatkaa aina lähemmäs ja lähemmäs pentua, kunnes se voidaan lähettää eteenpäin suorittamaan keppejä itsenäisesti.
Lotte jatkaa kujakeppien harjoittelua
Pikkuhiljaa pääsemme tästä lähetyksiin keppien päästä ja otamme mukaan eri lähestymiskulmat. Mutta ei ihan vielä ;)
Ja muistakaapa: kukaan ei saa mennä pystykepeillä käsiohjaamaan koiraa, ei edes kokeeksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti