perjantaina, syyskuuta 09, 2022

Kasvaminen koskee. Pieneksi kasvaminen enemmän.

 HSKH:n agilityleirillä järjestettiin Marjo Koranderin webinaari aiheesta "Psyykkinen valmentautuminen koiraurheilussa". Luento nosti pintaan myös ajatuksia viimeisen vuoden aikana lukemistani kirjoista kuten Kuinka olla piittaamatta paskaakaan, Idiootit ympärilläni, Kehnot pomot ympärilläni, Rakasta minut vahvaksi (aina ja ikuisesti yksi suosikeistani runokirjojen saralla) ja Oivalluksen kynnyksellä. Otsikko on suoraan lainattu Aino Suholan runosta. Tällä hetkellä olen flunssassa kotona, mikä nyt lähinnä ketuttaa kuin pientä oravaa, kun viime viikon flunssa ei suostukaan helpottamaan, vaan edelleen nokka valuu, korvat on tukossa ja kroppaa kolottaa. Onneksi tunteet ja tuntemukset ovat vaan ohimeneviä :)  

Tässä erinäisiä ajatuksia koskien niin kisaamista, henkisiä voimavaroja kuin ihmisenä kasvamistakin. Luento sisälsi hurjan paljon muutakin, mutten malttanut olla tarttumatta tähän henkisen kasvun näkökulmasta. 

Henkinen valmentautuminen oikeastaan kiteytyy siihen, että arvopohja on kunnossa. Hyviä arvoja ovat sellaiset, jotka perustuvat tosiasioihin, hyödyttävät toisiakin ja niiden toteuttaminen on ainoastaan itsestä kiinni ja onnistuvat milloin vain. Tällaisia hyviä arvoja ovat esimerkiksi rehellisyys, reiluus, uteliaisuus, anteliaisuus, nöyryys ja luovuuus. On tärkeää, että erotamme merkitykselliset asiat tyhjänpäisestä: yksi epäonnistunut kisa tulisi nähdä oppimisen paikkana ja sieltä voi palata kotiin omien rakkaiden ihmisten luo. 

Aivan samalla tavoin kuin treenaamme fyysisiä taitoja, tulisi meidän treenata myös mieltämme. Psyykkisessa valmennuksessa voimistetaan henkisiä resursseja, joiden avulla voidaan parantaa suorituksia erilaisissa tilanteissa. Aivan kuin voiman tai kestävyyden harjoittelu, tulee ajatusten ja henkisen puolen parantaminen nähdä prosessina, joka kulkee mukana joka päivä ja jokaisessa harjoituksessa. Ajattelua, taitoja ja tunnesäätelyn menetelmiä tulee harjoitella ihan vastaavasti. Treenaamaton mieli ei ole hyvä kaveri. 

Olen käyttänyt monesti itse, oppilaiden kanssa ja treeniryhmissä metodia: "three stars and a wish". Siinä ajatus on se, että jokaisesti kisasta tai harjoituksesta tulisi miettiä kolme onnistunutta asiaa ja yksi, jota voisi parantaa. Monesti näemme vain virheet, mutta tässä ajatuksena on nostaa esiin onnistumiset. Kun tätä harjoittelee jokaisen treenin jälkeen, sitä alkaa hiljalleen suhtautua positiivisemmin omaan ja koiran osaamisen ja saa nostettua onnistumisen voimavaraksi. 

Tällä tavoin saa kehitettyä myös sisäistä puhetta ja itsemyötätuntoa. Olisikin tärkeää tiedostaa, miten puhuu itselleen ja kohdella itseään lempeästi. Tulee hyväksyä epätäydellisyys ja epävarmuus. Salli itsellesi kaikenlaiset tunteet. Huolehdi omista tarpeistasi ja hyvinvoinnistasi ja pidä kiinni omista rajoistasi. Mieti sisäisessä puheessa, sanoisitko niin jollekulle toiselle? Usein olemme lempeämpiä muille kuin itsellemme. 

On tärkeä asennoitua nöyrästi siihen, että tiellemme osuvat haasteet ovat erilaisia oppimiskokemuksia elämämme matkalla. Kehittyminen on aina mahdollista ja muiden ihmisten, koiran tai olosuhteiden syyttäminen asioista turhaa. On tärkeää myös päästää irti epäonnistumisista ja huolista. Koulussa matemaattisten ongelmien kanssa on parempi vain lähteä laskemaan jostain suunnasta, niin ratkaisu löytyy ennen pitkää. Oppilaat tekivät aikanaan Huolisyöppö-pehmoleluja, joiden mahaan oli tarkoitus laittaa päivän huolet paperilapuille kirjoitettuna ja sitten ne on mahdollista kerralla käydä läpi. Näin huolehtimiseen käytettiin rajattu aika ja muuten opeteteltiin sulkemaan turhat huolet ajatuksista.  

Ei kannata turhaan verrata itseään muihin, vaikka on fiksua ottaa mallia taitavammista. Vältä heikentävää vertailua. Myös toisten tekemisistä ärsyyntyminen vie vain turhaa energiaa. Keskity kisaoissa ja treeneissä vain siihen hetkeen ja miten voit parantaa suoritustasi. 

Tunteet kuuluvat elämään. "Kaikki tunteet ovat hyväksyttäviä, ja hyväksymällä tunteensa ihminen rakastaa itseään." (Tommy Hellsten). Tulisi olla rohkeasti oma itsensä, välittämättä paljoakaan muiden mielipiteistä. 

Aino Suhola ilmaisee asian näin:

"Turhaan 
tunteita pelkään.
Eihän älyn vastakohta ole
tunne 
vaan
tyhmyys."

Usein kisatilanteessa negatiiviset ajatukset lähtevät laukalle. Silloin olisi tärkeä valita suhtautuminen ajatuksiin ja tunteisiin, hyväksyä ne ja antaa niiden mennä menojaan. Juuri meidän suhtautumisemme olosuhteisiin ja tunteisiimme määrittelee sen, mikä vaikutus niillä on meihin. 

"Sama tuuli, joka vie yhden aluksen satamaan, saattaa heittää toisen karille." Christian N. Bovee

Kisoissa on tärkeä keskittyä hetkeen, hyvään viretilaan ja luottaa omaan osaamiseen. Anna kaikkesi siinä pienessä hetkessä. 

Luota siihen, että epäonnistuminenkin on oppimistilanne, jota voit käyttää hyödyksi jatkossa. Ajattele jokaista kisaa asenteella: "Onnistun tai opin, joskus jopa molempia!"

"Aina et saa sitä lopputulosta, minkä haluat - siksi on tärkeää nauttia myös matkasta."

"Your best teacher is your last mistake."

Innostu myös muiden onnistumisista! Ole tsemppari niin itsellesi kuin muillekin. Harjoittelu on hauskaa! Tee töitä tullaksesi parhaaksi omaksi itseksesi. Meillä jokaisella on oma ainutlaatuinen polkumme. Mieti millaista tarinaa kerrot itsestäsi, koirastasi ja tiimistäsi. Sanat vaikuttavat tunteisiin ja muista olla empaattinen itseäsi kohtaan. Löydä vahvuutenne. Uskalla olla oma itsesi. :)

"No one is you
and that is your
superpower."

    Elyse Santill

Ei kommentteja: