maanantaina, marraskuuta 01, 2010

8-viikkoisten pentukoulu

Pentujen tapakasvatus on jo aika aloittaa nyt kun naperot ovat tutustuneet uusiin koteihinsa. Päivittäin tulisi harjoitella seuraavia asioita aina hetki kerrallaan. 

Yhteistyö ja kontakti


Leikkiminen
On tärkeätä  touhuta, leikkiä ja nauttia yhdessäolosta.

Ensimmäisiä ja tärkeimpiä opettamisen arvoisia asioita on katsekontakti. Palkitse pentua aina sen ottaessa katsekontaktia. Itse harjoitukseen tarvitaan vain keitettyä kanaa, pissatettu tyytyväinen pentu ja rauhallinen paikka. Laitetaan nyrkkiin kanaa ja käsi polvien tasolle istuessa alas. Heti kun pentu vilkaiseekin hetkeksi silmiin sitä kehutaan ja palkitaan namilla. Jos haluaa niin namin voi myös pudottaa myös pienelle maassa olevalle namilautaselle.

Kun pentu on oppinut itsenäisesti ottamaan katsekontaktin, voi liikkeeseen liittää käskysanan eli koiran nimen tai katso-käskyn. Taas palkitaan joka kerta koiran käskystä katsoessa silmiin.

Luoksetulo on tietysti myös yksi tärkeimmistä asioista. Luoksetuloa kannattaa opettaa sekä pillillä että käskystä. Pillillä luoksetuloa kannattaa käyttää sekä ruokakupille kutsuttaessa että pihalle ulkoillessa, kun pentu näyttää kyllästyneen omiin touhuihinsa.
 Video: Pillillä ruokakupille luoksetulo (Kamu)
 Video: Luoksetulo ja palkitseminen lelulla (Remo)

Käskystä luoksetuloa kannattaa harjoitella pennusta asti myös tokomaisesti niin, että poistuu avustajan luota tämän pitäessä pentua kiinni ohjaajan kulkiessa pennusta kauemmaksi. Ohjaaja kutsuu pentua käännyttyään selkä suorana ja pennun ollessa melkein kohdalla se voidaan palkita vasemmassa kädessä olevalla lelulla leikkimällä.

Istu-käskyn harjoittelu on helppoa ja pennun saa kätevästi istumaan siirtäessään kättään hieman pennun kuonon yli, jolloin takapuoli helposti putoaa maahan: ei muuta kuin kehut ja nami palkaksi.

Pillin avulla istumista voi harjoitella kävellessä ja pysähtyessään viheltää pilliin, jolloin pentua todennäköisesti istua naputtaa. Eikun vaan taas kehut ja palkka (nami, leikki, lelu, kehut), niin pentu oppii hetkessä asioita.

Seuraaminen ja mukana kulkeminen:
Pentua kannattaa palkita ja kehua aina, kun se seuraa vasemmalla puolella oma-aloitteisesti. Tällä tavoin luodaan hyvä pohja tulevalle tottelevaisuuskoulutukselle ja yhteiselle elämälle. Vanhempana koiran tulisi osata seurata vastaantulevien ihmisten ja koirienkin ohi kauniisti. Varsinainen seuraamisharjoittelu koostuu niin perusasentoon tulemisesta kuin namipalan perässä seuraamisestakin.

Perusasentoon tuleminen harjoitellaan nykyisin edestä, jolloin kannattaa autaa liikettä jalalla, jotta saa pennun tulemaan oikeaan kohtaan. Pennun tulisi istua ohjaajan jalassa kiinni niin, että etujalat ovat kengän puolivälissä. Vain oikeista suorituksista palkataan, huonot jätetään huomioimatta.

Kun pentu saadaan tulemaan hyvin perusasentoon, aletaan harjoitella myös seuraamista "imuttamalla" eli pennun kulkiessa jalassa kiinni namin perässä. Ohjaaja ei saisi ottaa enempää kuin kaksi askelta ja pysähtyessä pentu ohjataan käden kanssa istumaan.

Noutaminen ja esineiden kantaminen:
Pentua tulisi aina kehua sen tuodessa tavaroita, vaikka suussa sitten sattuisi olemaan juhlakenkä. Noutamista kannattaa myös harjoitella päivittäin.Varsinaisia noutoharjoituksia kannattaa tehdä kotona päivittäin mukavan pehmeällä lelulla tai pentudummylla. Valitse paikaksi rauhallinen nurkkaus, jossa pennun on oikeastaan pakko tuoda lelu ohjaajan syliin. Heitä tai kieritä lelu/dummy hitaasti poispäin ja anna pennun juosta perään. Pennun tartuttua noutoesineen kutsu pentua ja kehu sitä heti sen lähtiessä tuomaan esinettä kohti. Ota pentu vastaan syliin, kehu sitä ja ihastele esinettä samalla kun pentu saa pitää esinettä suussaan ollessaan sylissä.
Video: pentunouto (Kamu)

Tapakasvatus ja malttaminen


Malttaminen ja odottaminen:
Alusta asti pennulle kannattaa opettaa paikallaoloa ja malttamista. Harjoittelu voidaan tehdä päivittäisten rutiinien yhteydessä: näin alussa pennun tulisi nopeasti istahtaa ennen ruokakupin saamista. Samaa voidaan harjoitella myös pennun päästessä ovesta sisään ja autosta ulos tullessa. Alussa harjoitukset ovat todella lyhyitä ja pentu vapautetaan nopeasti.



Käsittelyyn tottuminen ja rentoutuminen:
Pennun  kynnet tulee voida leikata, purenta, korvat ja silmät tarkistaa ja sen täytyisi osata seisoa kiltisti paikallaan (vaikkapa namipalaa syöden) "näyttelyasennossa".   Pennun tulee pysyä sylissä rimpuilematta ja purematta, eikä sitä saa päästää alas ennen kuin se rauhoittuu.

Rentoutumisharjoituksissa pentu rauhoitetaan ohjaajan syliin istumaan tai makaamaan ja toistellaan sille, että "siinä on hyvä rauhassa olla, ihan rauhassa" tms. Tällä viikolla nämä rentoutumisharjoitukset tehdään vielä kotosalla.
 Video: rauhoittuminen ja rentoutuminen (Kamu, velipojan karjuessa taustalla)


Kieltäminen: 
Pennulla on muutamia kiellettyjä asioita ja nyt on aika opettaa pennulle myös mitä EI-sana tarkoittaa. Kun pentu alkaa purra käsiä/varpaita sano EI selkeällä äänellä ja heti naperon lopetettua kielletyn asian tekeminen kutsu ja kehu sitä iloisesti. Näin opetellaan hiljalleen kehujen kautta, mitä kieltosana tarkoittaa. Muista, ettei pentua tule kieltää kuin ainoastaan aina kielletyistä asioista kuten sähköjohtojen ja käsien pureskelusta. Kieltäminen ei saisi koskaan mennä loputtomaksi Ei-sanan hokemiseksi, vaan pennun ollessa erittäin riehakas sille annetaan lelu suuhun tai pidetään pieni treenihetki nameilla palkiten.
Video: pennun kieltäminen (Remo)

Sosiaalistaminen:
Tällä viikolla pennun olisi tärkeää tutustua erilaisiin ihmisiin, kulkuneuvoihin ja paikkoihin. Esimerkiksi bussilla tehty vierailu rautatieasemalla olisi hyvä harjoitus tälle viikolle. Myös muutamaan uuteen koiratuttavuuteen tutustuminen tekisi erittäin hyvää.

Ei kommentteja: