sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2014

Ruokinnan vaikutus sairauksiin

   Hufvudstadbladetissä oli keskiviikkona 26.2. Tua Rannisen ja Niklas Sandströmin kirjoittama erittäin mielenkiintoinen artikkeli ruoan vaikutuksesta koirien terveyteen (Vi har sjukdomarna - och dieten - gemensam). Siinä todettiin laajojen yli 11 600 vastausta sisältävien ruokintakyselyjen näyttävän hyvin selvästi, että monet sairaudet (erityisesti allergiat ja atopiat, mutta myös mahdollisesti epilepsia, syöpä, suoliongelmat, diabetes, tulehdukset, lonkkadysplasiat, kilpirauhasen vajaatoiminta jne)  BARFia(/kotiruokaa) syövillä koirilla ovat selvästi harvinaisempia kuin pelkästään teollista koiranruokaa popsivilla eli tieteellisin termein niillä on negatiivinen korrelaatioa. Tutkimus on edelleen käynnissä ja toivottavasti lähivuosina saadaan laajat tuloksetkin nähtäville. Ruotsissa tehty tutkimus raportoi, että puolet pennuista, joiden emä imetysaikana sai edes puolet kotiruokaa kärsi 50 % vähemmän atopiaongelmista kuin muut. Suomalainen tutkimus näyttää, että jo 25 % raakaruokaa viikoittain vaikuttaa positiivisesti koiran terveyteen. Sekä ihmisillä että koirilla monet sairaudet ovat viime aikona lisääntyneet ja kroonistuneet ja yhteistä kummallekin lajille on se, että kissojen lisäksi mikään muu maapallon 700 000 eläinlajista saatika muista 80 miljoonasta lajista ei syö lämmitettyä ruokaa. Ruokintakysely on edelleen käynnissä ja siihen kaivataan edelleen vastauksia, etenkin yllä mainittuja sairauksia sairastavista koirista:
http://www.ruokintakysely.fi/

    Uskon kyllä itsekin ruoan vaikuttavan paljon (koiran) terveyteen. Kemian opettaja-äiti on aikanaan saanut tyttärensä aivopestyä mahdollisimman puhtaan ravinnon puolesta ja täytyy sanoa, että kemian opettajana olen itsekin tullut entistä tarkemmaksi oman poikamme myötä. Ihmisilläkin on tuloksia myös siitä, että antibioottikuurit ja pitkälle käsitelty ruoka lisäävät autismin riskiä ja vaikuttavat mm. ylilihavuuteen. Näihin mielipiteisiin on varmasti vaikuttanut myös naturopaatti Lamminmäen Taina, jonka avulla saimme vain ravintolisien, homeopaattisten lääkkeiden ja kotiruoan keinoin rakkaalle Kati-mummolle toista vuotta lisää hyvää elinaikaa.

1 kommentti:

Kaisa kirjoitti...

Mä oon monesti miettinyt sitä, että kun meillä Romeolla ja Sanilla oli molemmilla rasvapatteja, mutta Remulla ja Tipillä ei yhtään, että johtuuko se ruokavaliosta vai onko vain sattumaa. Remukin toki söi 4-vuotiaaksi asti osan ruuasta nappulaa, mutta Tip ei ole syönyt nappulaa ollenkaan. Ehkä tähänkin kysymykseen joskus löytyy jostain tutkimuksesta vastaus :)

Mutta kyllä nyt kun on 3 vuotta syöttänyt vain raakaruokaa, niin olisi aika iso kynnys siirtyä takaisin nappulaan, vaikkei raakaruokintakaan ongelmatonta ole. Ja Tiphän ei edes suostu syömään nappuloita ;)