keskiviikkona, helmikuuta 10, 2016

Kirjahyllyn kätköistä: TOKO-kirjoja

Tällä kertaa kaivoin tottelevaisuuskoulutusta käsittelevät opukset päivänvaloon. Niitäkin on kertynyt useita. Tässä siis vain tottelevaisuuskokeita varten tähtäävää kirjallisuutta, tapakasvatus ja naksutinkoulutus ovat erikseen.

Loistavia opuksia on useita.

Yksi suosikeistani on Niina ja Kenth Svartbergin Tavoitteena täysi kymppi-niminen kirja joka kertoo palkitsemiseen perustuvasta kilpatokosta. Tässä on seka perusasioita palkitsemisesta, ketjuttamisesta, häiriöharjoittelusta että varsinaisista kisaliikkeistä. Tosin tämäkin varsin uusi opus (kuten kaikki muutkin) ovat ajalta ennen uusinta sääntömuutosta, mutta periaatteessa kaikki liikkeet käydään läpi erikoisvoittajaluokkaan tähtäävinä kokonaisuuksina. Suosittelen lämpimästi!

Ruotsinkielinen Inki Sjöstenin Tävlingslydnad 2 paneutuu myös korkeampien  luokkien liikkeiden opettamiseen ja täältä olen vuosien varrella saanut monia hyviä vinkkejä. Selkeä kuvitus on kirjan parasta antia. Harmikseni en ole saanut hankittua kirjoja Allmänlydnad/Arkitottelevaisuus ja Tävlingslydnad 1 samalta kirjoittajalta...

Piritta Pärssisen Tottelevaisuuskoulutuksen perusteet katsastaa tottelevaisuuskoulutuksen perusteisiin, oppimiseen ja kouluttamiseen. Treenivihot antavat hyvin yksityiskohtaisia vinkkejä kunkin liikkeen opettamiseen ja hiomiseen. Niitä on peräti 12 aiheinaan: seuraaminen, luoksetulo, paikallaolo, liikkeestä pysähtyminen, tunnistusnouto, hyppy, hyppy, hyppynouto& estenouto, ruutu & merkki, kaukokäskyt, eteenlähettäminen, ohjattu nouto ja luoksepäästävyys. Mukana on paljon erilaisia ja hyvin vaihtelevia harjoituksia, joita voi käyttää harjoittelussa sekä korjaussarjaa. Kirjoittaja on toko-tuomari ja kisannut omien flattiensa kanssa valioksi saakka. Suosittelen!
Piritta Pärssisen vihkoja on 12 kappaletta: jokainen omasta aiheestaan.


Barbro Börjessonin ja Erik Wilsonin Hundskolans lydnadsbok-kirja on aivan ihanasti piirroksin kuvitettu ja alkaa yleisellä oppimis-, palkitsemis ja johtajuus-osiolla. Sen jälkeen käydään tottelevaisuusliikkeiden perusteita ja niiden opettamista. Mukana ovat tavallisten seuraamisten, noutojen, hyppyjen ja luoksetulon lisäksi myös muun muassa ryömiminen, ohjaaminen eri suuntiin ja paukkuvarmuus. Kirja antaa hyvän perusteen kaikenlaiseen harrastamiseen, jossa tarvitaan tottelevaisuutta niin arkeen kuin erilaisiin kokeisiin.


Salme Mujunen on kirjoittanut kattavan oppaan Tie tottelevaisuusvalioksi, jossa käydään läpi koulutuksen perusteita ja liikkeitä luokkakohtaisesti. Valitettavasti tämän kirjan ajantasaisuus kärsi hieman muita enemmän sääntämuutoksesta, kun liikkeet käydään läpi selkeinä luokkakohtaisina kokonaisuuksina. Mukaan on otettu myös tuomarin arvostelussaan kiinnittämiää seikkoja. Ehkä tästä julkaistaan aikanaan päivitetty versio? Ei kuitenkaan tämäkään ole millään tavoin turha kirja nyttenkään, tämänkin kirjoittaja on julkaissut useita kirjoja ja kisannut lapinporokoirien kanssa tottelevaisuusvalioksi saakka.

Sven Järverudin ja Gunvor af Klinteberg-Järverudin Koirakoulu-kirjat ovat olleet 90-luvun alussa edellä aikaansa ja kestävät edelleen aikaa varsin hyvin. Mukana on koiran hoito-osio, hieman yleistä tietoa oppimisesta ja sekalaisessa järjestyksessä oppia niin tottelevaisuusliikkeisiin kuin jäljetykseen ja haun alkeisiinkin. 2-osassa keskitytään käyttäytymisoppiin, opettamiseen ja liikkeiden opettamiseen.


The Complete Handbook of Dog Training kirjoittajinaan Thomas A. Knott ja Dolores Oden Cooper on amerikkalainen versio tottelevaissukoulutuksesta ja paneutuu hieman eri lailla tottelevaisuuteen. Kirja alkaa lastentarha-koulutuksesta (Kindergarten Puppy Training) jatkaa alkeiden kautta korkeampien luokkien liikkeisiin. Amerikkalaiset säännöt poikkeavat täkäläisesti,  mutta kyllä tästäkin jotain vinkkejä löytyy ja esimerkiksi kahdeksikko on nykyisellään mukana rally-tokossa. Hyviä ovat ohjaajan ja koiran askelkuviot ja tämä on ehkä osittain apuna juuri rallyyn. Jossain asioissa kirja on auttamattomasti aikaansa jäljessä, en muista tokon puolella juuri käytetyn pakoitteilla istumaan tai maahan ohjaamista ikuisuuteen. Metsästyskoulutuksessakin sitä käytetään vain, mikäli koira ei reagoi jo osaamaansa käksyyn...

Anni M. Korpelan Tokoa koko elämä on enemmän aktiviointia ja palkitsemista kuin varsinaista kilpatottelevaisuutta painottava kirja. Varsinaisesti tottelevaisuuskokeista kiinnostuneelle ei niinkään tarpeellinen kuin nuo ensimmäiset neljä kirjaa. Kirja esittelee tokoagia, joka idealtaan muistuttaa rally-tokoa, mutta ei koskaan oikein saanut siipiä alleen. Välissä toki tästäkin kirjasta löytyy helmiä.






Ei kommentteja: