torstaina, helmikuuta 04, 2016

Helmikuun hiomiset

Tammikuun tavoitteina oli iso liuta konkreettisiä asioita eri liikkeiden suhteen. Tässä kuussa on kyseessä enemmin liikkeiden hiominen, "yliharjoittelu" ja häiriöiden kestäminen. Itse liikkeet on saatu jo kohtuullisesti pakettiin eli asiassa on kovasti edistytty!

   Nyt vaan on pieni pelko persiissä, että miten Raisan takapää pysyy kunnossa. Se näet muutama päivä sitten hyppäsi ison ojan yli ja putosikin jään läpi jääkylmään veteen. Sen jälkeen se käytti takapäätään kummallisesti ja tokossa piti juoksemiset jättää hetkeksi välistä. Eilen vielä onnistuin viimeistelemään Raisan tassun kohtalon, kun harjasin lunta pihalla ja Raisa onnistui juoksemaan sopivasti ohi,k että harja kolahti suoraan takajalkaan. Nyt se ei meinaa kunnolla varata painoa jalalle, vaikka edelleen liikkuu mielellään. Vauhdikas tokoilu on kuitenkin nyt tauolla ja rally-toko on ainoana tarpeeksi rauhallista treenailua. Onneksi olin varannut osteopaattiajan ensi viikolle, joten Raisa pääsee heti syyniin.

Eli katsotaan, kuinka päästään seuraaviin tavoitteisiin vai onko kuukauden tärkein tavoite vain saada Raisu kuntoon...

Häiriöiden suhteen kaivattaisiin häiriöitä niin liikkurin kuin muiden koirienkin suhteen ja tätä koskee siis erityisesti liikkeitä, joita tehdään kaukana minusta. Raisalla on muuten asenne tosi hyvä, mutta epävarmuus näissä asioissa näkyy hitautena ja jäätymisenä. Meidän täytyisi päästä niin paljon harjoittelemaan, että Raisa saisi varmuuden asiaan ja uskaltaisi tehdä omalla tasollaan ja täysillä kaikissa olosuhteissa. Sääli, ettei nykyisellään ulkona treenaaminen ole mahdollista, kun kädet jäätyvät helposti.Viime päivinä Raisan takapään käyttö on ollut hieman heikkoa, joten ensi viikolla Raisa saa käyttää varaamani osteopaattiajan Maria Kaiperlan vastaanotolla, vaikka olin ajatellut, että Essikin olisi ollut hyvä tsekata.

Paikallaolo
- tätä koskee juuri tuo hiominen ja häiriöiden kestäminen. Itse liike alkaa olla muuten kunnossa ilman välipalkkoja, kurkkimisia tai muita säätöjä. Nyt tarttee vielä saada varmuus siihen, ettei muiden käskyihin tai korjauksiin reagoida.

Seuraaminen
- peruutukset ovat parantuneet hurjasti ja nyt 5-10 metrin peruuttamiset sujuvat jo kohtuullisesti, joskin katse on vieläkin minussa ja perä välillä leviää. Jos tätä menoa jatkuu, niin kuukauden päästä ollaan jo todella hyvällä mallilla!

Zeta:
- saa edelleen vahvistaa maahanmenoja.

Luoksetulo:
- kuten ennenkin kaikkiia osia pitäisi muistaa vahvistaa sopivasti - ei ole helppoa! Periaatteessa osataan, mutta liikkuri kiinnittää välillä liikaa huomiota, kun Raisalla tuntuu olevan hieman odotusarvon apuohjaajan pallon heitosta. Maahanmenoihin reippautta, kun saadaan Raisu kuntoon ja lisäksi malttia pysymisiin.

Ruutu:
- on se liike, joka edelleen onnistuu vaihtelevasti jopa omissa treeneissä, vaikka onkin parantunut huimasti kuukauden takaisesta. Valitettavasti tässä pätevät edelleen viime kuukauden tavoitteet eli
- eteenmenojen varmuutta edelleen, etenkin suora 15 metrin eteenmeno olisi nyt tärkeä - heti pysäytys, jos liike valuu sivuille liikaa. Palkkaa edelleen edessä olevalla pallolla tai muulla lelulla ja mieluiten niin, ettei Raisa tiedä sen olevan odottamssa.
- kotona harjoittelua muutama askel vasemmalle, oikealle, eteen tai taakse, jos se jää hieman sivuun sallitusta ympyrästä.
- Ruutuun juoksemista "merkiltä" ja varmuutta suunnan ottamiseen ja ruudun löytämiseen, vaikka kentällä olisi muita merkkejä, esteitä tms häiriöitä.
- Ruudun oikein paikan vahvistamista
- ruudussa malttaminen seisten ja käskystä maahan myös ohjaajan ollessa kaukana
- ruudussa makaaminen rauhallisena
- luoksetulo seuraamiseen ruudusta

Ohjattu nouto:
- siirrytään tekemään kolmella kapulalla kuten kokeissakin
- edelleen merkin vahvistamista jatketaan
- on alkanut sujua jo kovissakin häiriössä, vaikkakin normaalia hitaammin.

Kierto-ohjattu:
- lisää häiriöiden lisäämistä ja taas välillä helpmpia harjoituksia. Häiriönä Raisa on alkanut kestää luoketulon merkkejä ja ruutua vieressä (hienoa!) ja niitä purkkeja ja purnukoita pitää edelleen kylvää harjoituksiin.
- liikkurin aiheuttama häiriö pitäisi saada häivytettyä, jotta kierto onnistuisi, vaikka kapulat laitetaan koiran nenän edessä paikalleen.
- istuminen kauempana lenkillä ja pylvään kierröstä sekä kartion kierrosta.

 Tunnistusnouto:
- kapulan nostamis- ja pitämisharjoituksia jatketaan kotona.
- Lisäksi Stig tekee kotona päivittäin meille liikkuroidun tunnistusnoudon ennen iltaruokaa.

Kauko-ohjaus:
- tekniikka on mitä on. Hieman koitetaan vahvistaa etenkin istumaan nousun napakkuutta ja asentoa sekä maahanmneossa taakse päin hissaamista.
- suurin paino häiriöiden kestämisessä ja suorituksen varmuudessa (kaikki asennonvaihdot tehdään ekasta käskystä). erityisesti tarvitaan häiriöharjoittelua muiden koirien läsnäolon merkeissä.

----

Rally-tokon suhteen meillä oli tammikuussa kisatavoitteita ensimmäisistä kisoista:
- ekasta kisasta 9.1.2016 tuli alokasluokasta hyväksytty tulos 98 pistettä ja sijoitus 3./32. Kisa meni hyvin, vain oikealle spiraalissa oli oma ajatuksen katkeaminen ja siitä nuo pistemenetykset (100 pistettä on paras mahdollinen).
- toisesta kisasta 30.1.2016 toinen hyväksytty tulos 90/100 p, kun maahanmeno liikkeestä epäonnistui enkä tajunnut sitä uusia.

Eli tavoitteet saavutettu ja ekat hyväksytyt tulokset alokasluokasta on plakkarissa. Helmikuussa olemme osallistumassa kolmeen kisaan ja tavoitteena alokasluokan viimeinen hyväksytty tulos ja tulos avoimesta. Yhä edelleen kisatavoitteista tärkeimpänä sama loistava asenne, joka on nyt ollut kisoissa ja harjoituksissa :)

Kylttien suhteen tehdään erityisesti töitä seuraavien kanssa:
- eteentulot ja siitä sivulle siirtymiset sekä vasemmalta että oikealta.
- eteentulo ja peruuttamiset, jotta saan aina oikean määrän askeleita ilman horjahteluja sekä eteentulo ja Raisa peruuttaa minusta poispäin
- vahvistetaan edelleen sivulla peruuttamista (ja itselle kolme askelta)
- oikealla seuraaminen ja siitä perusasennot, käännökset oikealle ja vasemmalle sekä täyskäännökset
oikealle ja vasemmalle. nämä harjoitukset sekä kotona että lenkillä ja hallissa.
- kotosalla voitaisiin aloitella 270 asteen käännöksiä ja pepun käytön harjoittelua
- käytösruudun harjoittelua vasemmalla ja edessä sekä maaten ja istuen
- kotona vieressä seisominen aina 1 minuutin aikaan saakka
- puolenvaihdot ovat huimasti parantuneet, mutta niihin edelleen varmuutta
- edestä puolen vaihdon harjoittelu kotosalla
- maahanmenot (kunhan on varmuus siitä, että Raisa on taas kunnossa)
- istumisesta seisomiset (ja siitä kierrä koira, istu tai maahan)
- pyörähdys radan osana
- erilaiset houkutukset

Kisamaisia harjoituksia sekä alokasluokan että avoimen luokan suhteen. Ehkä loppukuusta voitaisiin koittaa jopa voittajaluokan rataa, jos saadaan kaksi hyväksyttyä tulosta avoimesta jo helmikuussa.

Ei kommentteja: