keskiviikkona, maaliskuuta 22, 2017

Walesinspringeri-aiheisia kirjoja

Olin jo hieman ehtinyt unohtaa kirjahyllyn sisällön, kun kevät taas palautti aiheen blogiin. Angiinan kourissa en ole juuri jaksanut kirjoitella, vaan aihe oli jo aeimmin pitkälti valmis odottaen vain julkaisua.

Viime syksyn Marjukan ja minun suuri voimain ponnistus oli Springerin Pentuopas, joka kattaa springerirotujen esittelyt, hoidon, koulutuksen, luonteen, terveyden hoido, perinnölliset sairaudet sekä paljon muuta. Sivuja kerääntyi 208 ja siitä tulikin aikamoisen paksu lukupaketti springerin omistajille. Vaikka muutama virhe tietysti valmiissa opuksessa osui silmään mm. yksi kuva kahdesti, niin olimme kokonaisuuteen hyvin tyytyväisiä. Näitä saa tilata SpringeriShopista (Springerspanielit ry:n jäsenille, springerishop (at) gmail.com) 15 euron hintaan, 10 € kipale jos tilaa vähintään 10 kpl.




Walesinspringeriaiheista kirjoista muutama minulta puuttuukin, mutta ehdoton helmi on Anne Waltonin kirja The world of dogs Welsh Springer Spaniel. Kasvattaja, näyttelytuomari ja rodun ystävä vuosikymmenien ajalta on kertonut mielestäni kaiken tarpeellisen ja paljon muuta mielenkiintoista. Todellinen aarre jokaiselle rodun ystävälle.
Kuva ärsyttävästi kallellaan...
South Walesin walesiyhdistyksen Handbook of the Breed ja Starters in the Valleys ovat mielenkiintoisia, mutta eivät läheskään yhtä informatiivisia peruskoiran hankkijalle. Jos sen sijaan englantilaiset kennelit, rodun historia ja sukupuut kiinnostavat, tarjoavat ne paljon ihasteltavaa. Siinä tapauksessa suosittelen niitä lämpimästi, jos ne vaan saa hankittua!

Haja van Wessemin Welsh Springer Spaniel ja Walesinspringerspanieli-kirjat olivat itselleni hieman pettymyksiä, mutta ihan ensikertalainen rodun omistaja voi saada niistäkin jotain. Walesinspringerspanieli-kirja ottaa huomioon monta osa-aluetta, mutta käsittääkseni suurin osa tekstistä on kaikkien sarjan rotukirjojan sihteen yhteisiä. Haja van Wessemin kirja sisältää paljon kauniita kuvia, mutta siinäkin ehkä yleismaailmallisuus ja puolen sivun kokoiset kuvat sisä- ja ulkoloisista hieman ärsyttivät. Tärkeitä asioita, mutta tuskin tärkeintä rodusta kertovassa kirjassa ;)

Göran Hermelinin Spanielit ja noutajat on ihastuttava opus, joskin painettu jo vuonna 1972, toinen samanniminen opus on vielä muutamaa vuotta vanhempi (1968) eikä yhtä hyvä. Hermelinin teos on monipuolinen ja kertoo niin spanieleiden kokeista, koulutuksesta, rotujen eroista kuin näyttelyistäkin. Göran Hermelin oli naimisissa Mustéla-kennelin perustajan kanssa, joten sikälikään tietoa pursuava kirja ei ole yllätys. Espanjan kieltä osaan vain muutamia sanoja, mutta maassa vieraillessa tarttui cockerikirjan lisäksi mukaan Los cocker y los otros spaniel. Kivoja kuvia, mutta muusta en ymmärräkään. Walesin väri on canelo y blanco espanjaksi, ellen ihan väärin muista. Eli tätä tasoa on ymmärrykseni...

Näiden varsinaisten rotukirjojen lisäksi sain ilokseni hankkia Kärkkään Leilan omistamat Englannin vuosikirjat ja sitä aiemmin olen kerännyt sukutaulukirjat Suomesta ja Ruotsista. Oli aikanaan ihana tutustua rotuun noiden vanhojen kuvien kautta ja nähdä omien koirien kaukaisia sukulaisia ja rodu kehitystä ja muutoksia aina 1900-luvun alusta saakka:
Englannin vuosikirjat kauniissa rivissä 60-luvulta 2000-luvulle

Ruotsin sukutaulukirjoja voi vielä hankia WSSK:lta

Varsinainen aarre on valiokirja Briteistä

Suomalaiset sukutaulukirjat 1992, 1998, 2009 ja 2014. Lisäksi on sukutaulukansio, joka ei päässyt kuvaan.


Ei kommentteja: