tiistaina, maaliskuuta 14, 2017

Kakkaa - yäk yäk!

Pian kaksivuotias tyttäremme on oppinut jo ilmoittamaan "kakkaa yäk yäk", kun vaippaan on tullut kakka ja etenkin jos neiti on ehtinyt saamaan kätensä siihen. Itse asiassa tytön mielestä tässä iässä kakka on hirmuisen mielenkiintoista, mutta me vanhemmat emme ole sen suuremmin kannustaneet lähempään tuttavuuteen. Valitettavasti koen tässä suhteessa itseni hieman rajoittuneeksi ja kerään pois pennun kakat lapsen suusta ja muut sormista.Siitä huolimatta, että tiedän epähygieenisen ympäristön auttavan taistelussa autoimmuunisairauksia ja allergioita vastaan.

Monet koirat syövät kakkaa. Itse asiassa pienten pentujen eloonjääminen on kiinni siitä, että niiden emä on halukas syömään niiden pissat ja kakat. Ilman pentujen mahan nuolemista ja näin virtsaamisen ja ulostamisen mahdollistamista pennut kuolisivat, kun maha ei pystyisi tyhjenemään kuona-aineista. Osa emoista jatkaa tätä vielä aika isojenkin pentujensa kanssa.

Sandy vaihtaa vaipat
Oletteko lukeneet aikanaan tositarinoita leijonan pennusta Elsasta? Orpopennun adoptoinut eläintutkija syötti muistaakseni sille ensimmäisen päivät ulostuslääkettä ennen kuin ymmärsi, että kostutetulla vanutupolla mahan hierominen ajaa asian paljon tehokkaammin ;)



Pennut koke(ile)vat maailmaa suunsa kautta ja syövät multaa, pureskeltuja purkkia, pikkukiviä ja  - kakkaa. Ne kokeilevat kaikkea ja testaavat asioiden makua. Toki useimmiten omistajat kieltävät kaikesta hauskasta, mutta se kuuluu normaaliin kehitykseen, että pentu syö kaikkea tielleen osuvaa. Pentulaatikossa en ole nähnyt pentujen koskaan syövän tuoretta kakkaa, mutta jos johonkin nurkkaan on jäänyt kuivanut pökäle, on se yleensä mielenkiintoista.

Aikuisenakin useimmat koirat rakastavat ihmisen, hevosen ja jäniksen ulostetta noin muutamia mainitakseni. Niiden on epäilty tarjoavan mm. hyödyllisiä B-vitamiineja (Lähde: http://kuono.fi/miksi-koirat-syovat-kakkaa-2/). Ihmisten ulosteen syöminen on omasta mielestäni oksettavaa, koska se haiseekin niin kovin pahalta, mutta sehän ei nelijalkaisen makunautintoa estä. Hevospiireissä kuulemma pitkään tunnettu konsti on ollut sekoittaa vatsallaan oireilevan hevosen ruokaan tervevatsaisen hevosen  jätöksiä. Koirien syödessä hevosen lantaa yleensä vain katson tyytyväisenä vieressä: parantavat vain bakteeriflooraansa.

Kun koirat syövät koiran kakkaa kutsutaan sitä hienosti nimellä koprofagia. Syitä on kovasti etsitty ja mietitty. Juha Kares blogissaan kirjoittaa sen olevan ärsyttävä ongelma, joka johtuu ruokinnasta tai sen puutteista:
http://chicchoix.com/blog/?p=3176

Katiskan koiran (raaka)ruokintaan perehtyneillä sivuilla Marika Karulinna puolestaan tyrmää väitteet ruokinnan puutteista ja sen tarjoamasta avusta kakan syöntiin:
 http://www.katiska.info/koira/debunkkausta-kakansyonnista/

Meillä Raisa alkoi vanhemmilla päivillään nautiskella ulkona jäätyneitä koiran jätöksiä, joita se tarkoin valitsee. Kiellosta se antaa homman olla, mutta jos en asiaa huomaa ensin, ehtii se jonkun kikkareen napata. Toisaalta Raisa on varsinainen teräsvatsa Kati-mummonsa tavoin eikä sillä ole oikeastaan koskaan vatsaongelmia. Se syö kaikkea mahdollista eikä juuri oireile vastallaan - paitsi jos yhtäkkiä raakaruokaan tottuneelle antaa pelkästään nappuloita... mutta se taas johtunee hieman muista syistä.

Kevään KoiraExpossa puhuttiin ulosteen siirrosta, joka noudatteli tuota hevosväen tyyliä ja ulosteensiirtoa käytetään ihmisilläkin tehokkaasti mahavaivojen hoitoon. Helsingin yliopiston tutkimukseen oli valittu koiria, joilla oli paljon vatsaongelmia (ripulia, oksentelua jne) eivätkä antibiootit eivät enää tehonneet. Niiden bakteeriflooraa tutkittiin: niillä ei ollut lainkaan patogeenejä eli sairauksia aiheuttavia bakteereja ja loisia. Samalla tutkittiin noita koiramaailman teräsvatsoja ja niiden ulosteesta löytyi iso määrä patogeenejä: yersinia, salmonellaa, kambylobakteeria, giardiaa jne. Nyt tutkimuksessa koitetaan siis ulosteen siirtoa, jotta nuo heikkovatsaisiset saisivat tarpeellisen määrän patogeenejä voidakseen hyvin. Ehkä koirat siis hoitavat vain omaa terveyttään syömällä kakkaa ;)

Se halutaanko kakan syönti määritellä ongelmaksi, haisevaksi vastalauseeksi ihmisille, terveyden hoidoksi, koiran luontaiseksi tavaksi tai joksikin muuksi tuntuu olevan vain meidän ihmisten päässä. Koirat syövät omaa, toisten, pentujen, hevosten, jänisten tai muiden eläinten kakkaa, jos syövät. Eivät kaikki ole muutenkaan yhtä ahneita kuin muut.


Ei kommentteja: