perjantaina, joulukuuta 07, 2018

O-pentuetta toivotaan helmikuulle

Viima  astutettiin eilen Pupella. Pentujen toivotaan syntyvän helmikuun 6. päivän tienoilla. Viiman Netta-tyttärellä alkoi juoksu eilen, joten myös nuoremman neitokaisen astutus on ajankohtaista lähiviikkoina.

Puppe (Suvimetsän Brad Pitt) ja Viima (Jangas Gone with the Wind)

Viima eli Jangas Gone with the Wind on aktiivisessa metsästyskäytössä olevan 7-vuotias walesilainen. Elämänsä aikana sille on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista (punkkikuumetta, koira hyökännyt kimppuun yms), mutta sen suhtautuminen koiriin on ystävällisen välinpitämätön, se pitää kaikista ihmisistä, palvoo isäntäänsä, rakastaa yhteisiä metsästysretkiä ja on ylpeä seitsemän pennun eli mainion Jangas K-pentueen emä. Viiman suvusta löytyvät kaikki suomalaiset käyttövaliot (isän veli(puoli) M&J&Kva Romeo, ie. Korpinotkon Ciccioline, ii:n  puoliveli That Way Wink Akimbo, iii. Aki, sen sisar Amor ja iiii. That Way Win Y Bangaw). Myös Viiman isä on palkittu Avo1-tuloksella metsästyskokeissa. Viiman emä kisasi agilityssä 3-luokassa, emänemä Raisa on Suomen ensimmäinen agilityvalio rodussaan (lisäksi muotovalio ja korkeimmassa luokassa tokossa&rally-tokossa) ja emänisä on ruotsalainen herrasmies ja mm. pohjoismaiden jälkivalio ja muotovalio.

Viima on suorittanut spanielien taipumuskokeen (kuten myös viisi jälkeläistää) ja vesityön (2/3 p) ja MH-luonnekuvauksen (kuten kolme jälkeläistään) ja on rohkea ja sosiaalinen tyyppi. Astutusreissulla se matkusti ensi kertaa junassa ja se oli aivan kuin isoisomummunsa Kati, joka vain makoili hiljakseen matkat vieressä huomaamattomana. Asemalla keräsi rapsutuksia kaikilta spanielimielisiltä henkilöiltä. Näyttelyssä se on palkittu EH-tuloksella, lonkat ovat A (BLUP korkea 118) ja silmät ok (lievä distiachis eli jokunen ylimääräinen ripsi silmään päin). Myös Viiman jälkeläisistä kuusi on kuvattu A-lonkkaiseksi  ja silmätkin ok tai joillain ylimääräisiä ripsiä.



Pentujen isäksi on tulossa Puppe eli Fi Mva Suvimetsän Brad Pitt, joka täyttää pian 3 vuotta ja tästä on tulossa Pupen ensimmäinen pentue. Pupen isä ja veli on palkittu Avo3-tuloksilla metsästyskokeissa, emällä on suoritettu vesityö ja kahdella sen puolisisaruksella hienoja metsästyskoetuloksia. Puppe itse on suorittanut spanielien taipumuskokeesn ja saavuttanut 3 sertiä, vara-CACIBin ja RYP-4 sijoituksen näyttelyissä. Sen lisäksi Puppe on suorittanut emänsä tavoin luonnetestin ja sai spanieliksi ihan kivat pisteet 110 p. Nose workissa monipuolisella pojalla on jo kaksi hyväksyttyä tulosta 1-luokasta ja suurimpana ongelmana on sopivien kisojen löytäminen ;) Puppe on osallistunut myös SmartDog-testaukseen Ulla Ruistolan suorittaessa testin. Se sai seuraavanlaiset yleiset kommentit:

"Puppe on avoin ja ystävällinen koira, joka tutustuu rauhallisesti uuteen tilaan. Puppe on hyvin motivoinut tehtävistä ja ruoka jaksaa kiinnostaa, kunnes tullaan sosiaalisen oppimisen tehtävään, jonka kuivat namit eivät kiinnosta koiraa lainkaan. Palkkion laatu on varmasti tämän koiran kohdalla erittäin olennaista. Koira keskittyy tehtäviin erittäin hyvin ja odottaa jokaista tehtävää. Sylinteritestissä Puppe osoittaa kohtuullisen hyvää itsehillintää. Puppe lukee erittäin hyvin ihmisen eleitä, mutta ei ole niillä johdettavissa harhaan (huijaus-osio). Parhaiten koira ymmärsi käsielettä. Puppe ratkaisi tilaan liittyvän ongelman pienen miettimisen jälkeen – kuten myös loogisen päättelyn tehtävän, joka on testin vaikein. Puppe on mahdottomassa tehtävässä enemmän ihmiseen tukeutuva ongelmanratkaisija, mutta sillä on käytössä myös itsenäinen ongelmanratkaisustrategia. Muistiosuudessa koira muistaa kolme aikaa, mikä on yli kestovertosuorituksen. Koira odottaa tehtävässä rauhallisesti ja aivan hiljaa. Puppe pystyy nopeasti matkimaan ihmisen toimintoa, ja koira oppii myös tehtävän melko nopeasti. Puppe ei kuitenkaan paina nappulaa, vaan osoittaa kuonolla sitä. Namikoneessa olevat nappulat eivät kiinnosta Puppea lainkaan, sillä se ei edes harjoitteluvaiheessa syö niitä kaikkia. Pupen vire pysyy testin aikana hyvänä ja jaksaa hyvin tehdä töitä. Koira ei kiihdy koko testin aikana lainkaan. Puppe on kognitiivisesti selkeästi yli keskivertokoiran."

Puppe on ollut perusterve, sillä on C-lonkat (BLUP 82) ja silmät ok (PPM lievä). Puppe asuu Oulussa ja tästä on tulossa sen ensimmäinen pentue.

Kaikki Pupen kuvat (c:) Ursula Heinikoski




Kumpikin vanhemmista on geenitestattu MyDogDna-testillä ja pentueen terveysindeksi olisi sen mukaan keskimäärin 103, kun 100 on rodun keskiarvo. Kumpikaan vanhemmista ei kanna walesinspringereilla todettuja sairauksia kuten munuaissairautta tai lievää verenvuototautia. Sisäsiitosaste pentueelle on kahdeksalta polvelta laskettun vain 0,38 %. Pupen vaari on Viiman ensimmäisen pentueen setä.

Pennuille toivotaan aktiivisia, harrastavia ja rakastavia koteja. Pennut kasvavat Viiman oman perheen luona Vantaalla.

---------------------

Taas itselleni muistiin muutama sana juoksusta ja astutuksesta:

24/25.11 Viiman juoksu alkoi ja ensimmäiset veritipat näkyivät
30.11 Viima käänsi hieman häntää, progestronitestin tulos 0,89 ng/l.
2.12 Viima ja elintoverinsa Nira-labradori alkoivat astua toisiaan, kun kummallakin on juoksut menossa.
3.12 Progestronitestin tulos 3,00 ng/l.
6.12 matkattiin Ouluun ja astutus onnistui noin 10 minuutin tutustumisen jälkeen. Pariskunta ehti uusia astumisen alle kahden tunnin vierailumme aikana...
Nyt vain odotellaan, onko pitkä reissu tuottanut tulosta :)

Viimeksi Viiman astutus tapahtui jouluaattona (tai oikeastaan aatonaaton ja aaton välisenä yönä), toistamiseen Tapaninpäivänä ja tällä kertaa itsenäisyyspäivänä. Viima valitsee siis selvästi aina juhlapäivät treffiensä ajankohdaksi ;)

Ei kommentteja: