perjantaina, huhtikuuta 04, 2014

Ronjan ja Sandyn MyDogDna-tulokset

Ennen kuin syvennyn noihin geenitestituloksiin, täytynee kirjoittaa muutama sana kuluneen viikon muista jutuista. Isoin niistä lienee, että H-pentueen viimeinenkin  jäsen Sofi eli Jangas Hupsis lonkka- ja kyynärnivelkuvattiin ja silmätarkastettiin eilen torstaina. Sofin lonkat lähtivät Kennelliittoon A:na ja silmät näyttivät perinnöllisten sairauksien osalta terveeltä, mutta neidin silmät ja kurkku olivat tulehtuneet ja syyksi epäiltiin siitepölyyn reagoimista.

   Itse olen ollut koko viikon flunssan kourissa ja sunnuntaista keskiviikkoon 38 asteen kuumeessa sängyn tai sohvan pohjalla. On hauska huomata taas kuinka samanlaisia koirat ja pienet lapset ovatkaan. Kummatkin tuntuvat vaistoavan tai huomaavan sairauden ja ovat todella kilttejä ja rauhallisia ollessani pahimmillaan kipeänä. Aiemmin kun koirat saivat tulla sohvalle, kiipesivät ne ihan kylkeen nukkumaan, nykyisin sairastaessani Sebastian voi maata pitkiä aikoja vieressäni ja halailla. Tiistai-illan olin pojan ja koirien kanssa kotona, kun Stig oli illan kokouksessa ja pystyin hädin tuskin nousemaan sohvalta. Pieni poikanen kävi tuomassa nenäliinoja, laittoi jogurttia meille kummallekin ja yritti piristää minua pitämällä jopa oman muotinäytöksen vaihtamalla viiteen kertaan housuja. Ihana pikku päivänsäde! Ja aivan yhtä lailla kummatkin tajuavat, kun paraneminen alkaa ja silloin ovat täynnä energiaa. Koiranpennut ovat olleet sairasteluni jälkeen aivan rasittavia ja poika todellakin testasi äitiään seuraavana iltana, kun olin jo tunnin verran pystyssä särkylääkkeen otettuani. Riiviö kaatoi vesilasillisen vettä (ja rikkoi lasi perässä) suoraan lattialle minua katsoen ja käkättäen. Savu meinasi nousta korvista, vaikka toisaalta pienen metkuilijamme kiltteyskiintiö oli täyttynyt kukkuralleen edellisenä iltana, mutta kyllähän tuosta aika paljon sanallista satikutia sai kolmevuotias niskaansa. 

  En tunnu pääsevän millään asiaan asti, mutta kyllä se tästä. H-pentueen sijoitusnarttujen Ronjan ja Sandyn MyDogDna-tulokset saapuivat tänään ja siskokset tuntuvat olevan todellakin samasta muotista:

Jangas Hissun Kissun "Ronja"
- GHI eli terveysindeksi 96 (kaikkien rotujen keskiarvo on 100) 
- perimän monimuotoisuus 26,9 % (parempi kuin walesien mediaani 26,2 %, hieman huonompi kuin ylösajavien lintukoirien mediaani 27,0 %) 
- kantaa tekijä VII puutosta eli lievää verenvuototautia aiheuttavaa geeniä (kuten emänsäkin)
- normaali kaikkien muiden tutkittujen sairauksien suhteen

Jangas Huller om Buller "Sandy"

- GHI eli terveysindeksi 96 (kaikkien rotujen keskiarvo on 100) 
 - perimän monimuotoisuus 26,9 % (parempi kuin walesien mediaani 26,2 %, hieman huonompi kuin ylösajavien lintukoirien mediaani 27,0 %) 

- normaali kaikkien tutkittujen sairauksien suhteen

Tässä perimän monimuotoisuuden kuvaaja, jossa siskokset ovat samassa isossa pallerossa ;)

Eli kuvaajassa sininen on walesienspringereiden oma kuvaaja, jossa omat koirani ovat vasemmalta Essi (rodun keskiarvoa), isona ympyränä Ronja ja Sandy, sitten järjestyksessä Hertta, Zelda ja Viima.

Perinnölliset eroavaisuudet tutkituista WSS:sta kertoo sisarusten olevan ihan vierekkäin (Ronja iso ympyrä, Sandy pienempi juuri sen vieressä)

Yllä olevassa on värjätty mahdolliset geneettiset linjat ja värien avulla on hieman helpompi kertoa, keitä koirat tässä ovat eli: yläkuvassa isolla ollut ympyrä eli kaksi vierekkäin olevaa vaaleanpunaista koiraa ovat H-pentueen Sandy ja Ronja, niiden emä Essi (Enttententten) näkyy myös vaaleanpunaisella vasemmalla tyttäristään. Muut kasvattini on merkitty tumman vihreällä. Lähimpänä näitä vaaleanpunaisia on tällä kertaa loogisesti Viima eli Essin siskontytär (J. Gone with the Wind), sen vieressä hieman oikealla Hertta (J. Forget-Me-Not) ja näiden alla ilman oleva vihreä pallo on Piko (J. Field Fennel), Pikoa ei siis ole erityisesti merkitty sinireunaisella ympyrällä kuvaan. Hertan tytär Zelda (J. In Blossom) on tässä alemmassa kuvassa isolla ympyrällä merkitty koira. Tummanvihreäksi on värjäytynyt myös yksi muun sukuinen koira.

Muiden kasvattieni tuloksia voi katsoa aiemmista viesteistä eli:
http://jangas-kennel.blogspot.fi/2014/02/mydogdna-geenitestaus.html
http://jangas-kennel.blogspot.fi/2014/03/zeldan-mydogdna-tulokset-saapuivat.html

Näistä aimmista voi samalla hauskasti verrata, kuinka monimuotoisuuskaaviot ovat nopeasti muuttuneet, kun koiria on tutkittu lisää. H-siskosten isän toisesta Suomesta syntyneestä pentueesta on myös yksi pentu testattu, joten olisi ihan hauska tietää, mihin tuo puolisisko sijoittuu. Ilmeisesti kuitenkin tuonne oikealle tummansinisiin raameihin. Omien laskujeni mukaan tutkittuja koiria olisi nyt 36 kipaletta. Valehtevatkohan flunssan jäljiltä väsyneet silmäni?

Ei kommentteja: