perjantaina, kesäkuuta 13, 2014

Essin tiineyspäiväkirjaa

On aina yhtä jännittävää seurata tiineyttä ja valmistautua pentujen syntymään. Vaikka tällä kertaa meille odotellaan jo kolmattatoista kertaa pentuja (yksinkertaisella laskutoimituksella voi itse kukin laskea, että alussa ennen kuin emäntä osasi seurata koiriensa juoksuje kehittymistä jäivät Kati ja Täplä tyhjiksi kahdesti), on se aina yhtä jännittävää. Joka kerran sitä ehtii jo jossain vaiheessa miettiä, että mitenkäs se meni aiemmin, missä vaiheessa mitkäkin merkit olivat nähtävissä... Siitä syystä on mukava itselleen pitää koirien tiineyspäiväkirjaa. Ultrassa en ole käyttänyt pentujen emää muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, kun suunnilleen samoihin aikoihin näkee jo ulkoisista merkeistä yhtä hyvin tiineyden edistymisen.
Essi 38 vrk astutuksesta (kuva: Sinttu Immonen)
 Aloitellaan siis tällä kertaa juoksuajasta, joka alkoi keskiviikkona 23.4. Huomasin tuolloin ensimmäiset veritipat niin Raisan kuin Essinkin osalta. 
Torstaina 1.5 eli viikon päästä juoksu oli hieman edistynyt, mutta pimpsa oli edelleen kova eikä Essi kääntänyt häntäänsä.
Sunnuntaina 4.5 astutus onnistui vauhdikkaasti. Essi vuosi vielä aika punaista verta. Astutus onnistui sen verran hyvin ja toukokuu on niin hektistä töissä, että päätimme luottaa yhden onnistuneen astutuksen tulokseen. Seuraavan viikon aina sunnuntaihin saakka äiti ja tytär astuivat toisiaan vuoron perään. 

Noin viikon päästä astutuksesta Essin koko poski turposi kaksinkertaiseksi ja suun sisäpinnalta löytyi pari sentin mittainen aukinainen ja märkivä haava. Ilmeisesti jokin keppi tai luu oli mennyt suun limakalvosta läpi. Essi kieltäytyi luonnollisesti syömästä. Mietin vaihtoehtoja ja totesin, että eläinlääkärikään ei voisi tehdä sen kummempaa kuin puhdistaa desinfiointiaineella, minkä Essi antoi minukin tehdä. Antibioottikuuria en missään nimessä juuri astutetulle nartulle halunnut, joten ajattelin seurata tilannetta. Onneksi haava alkoi parantua omia aikojaan ja seuraavana iltana jo ruokamössökin kelpasi.



18 vrk astutuksesta huomasin ensimmäisen mahdollisen tiineysmerkin, kun Essi vuosi hieman väritöntä, lasista nestettä. 

21 vrk astutuksesta nisät olivat selvästi aiempaa isommat (mutta eivät punaiset) ja rintakehä oli ehkä aavistuksen pyöreämpi. 

26 vrk astutuksesta Essi kieltäytyi iltaruoasta, mitä ei meillä enää tavallisesti k-o-s-k-a-a-n käy. 
31 vrk astutuksesta


35 vrk astutuksesta neiti on jo selvästi pyöristynyt rintakehästä päärynäksi ja takajaloille noustessa tuntee ihan selvän pömppömahan ja kasvaneet punertavan väriset nisät. Arvaukseni pentumäärästä on tuo tavallinen 6-7 pentua. Viimeksi kuluneen viikon aikana neiti on pyöristynyt entisestään. Toivotaan parasta, että lopputiineys sujuu hyvin, synnytyksestä selvittäisiin ilman komplikaatioita ja pennut selviäisivät alusta. Vielä on hieman yli kolme viikkoa tiinesyaikaa jäljellä ja sunnuntaina aloitetaan taas Axilur-matokuuri.
38 vrk astutuksesta

Ei kommentteja: