keskiviikkona, joulukuuta 16, 2015

Kun ovi sulkeutuu, avautuu ikkuna jossakin

Sound of Music oli suuria suosikkejani nuoruusiässä ja siinä on muutamia läpi elämän kantavia viisauksia. Alunperin lainaus kuuluu: "Kun Luoja sulkee oven, avaa Hän ikkunan jossain", mutta se toimii mielestäni uskonnosta riippumatta otsikkona olevassa muodossa ja tuntuu niin usein pitävän paikkansa.

   Sandyn jäätyä tyhjäksi, aloittikin Viima (Jangas Gone with the Wind) juoksunsa viime perjantaina eli 11.12. Neitokainen tulee tänään näytille ja toivottavasti pääsisimme astutusreissuun ensi viikolla joulun kunniaksi. Silloin pennut syntyisivät helmi-maaliskuun vaihteessa ja olisivat luovutusiässä huhti-toukokuun vaihteessa. Katsotaan, josko viimein K-pentue syntyisi :)

    Doniol-pentueesta Pikon eli Jangas Field Fennel tyttärelle etsin edelleen sijoituskotia, neitokaisen luovutus on tammikuun alkupuolella. Pääsen pentuja katsomaan tulevana sunnuntaina, joten silloin laittelen kuviakin pienestä sydämen valtaajasta...

   Noin niin kuin muuten on kiirettä pitänyt ensin (juuri ilmestyneen, etukäteiskappaleet kolahtivat eilen postilaatikosta!) Springeri-lehden tiimoilta, sitten Sissi-vauva on tavallisuudesta poiketen kitissyt öisin hampaiden takia, on vietetty Luciaa (Sebastian tiernapoikana!), isotädin hautajaisia ja pojan 5-vuotis syntymäpäiviä.

   Viime viikko on taas treenailtu neljään kertaan ohjatusti ja lisäksi hallilla on käyty muutenkin harva se päivä. Repertuaariin on kuulunut lähinnä TOKOa ja rally-tokoa, mutta myös hieman agilityä. Nilkkanikin alkaa olla kunnossa, joten hiljalleen pitäisi palata kunnolla myös agilityn treenauksen pariin. Raisan kanssa toko ja rally-toko ovat tällä hetkellä numero yksi - yhdeksänvuotiaana Raisu on ihan parhaimmillaan ja paranee edelleen kuin viini vanhetessaan!!

  Viime viikkoina työn alla ovat olleet erityisesti seuraavat asiat:
Kierto-ohjattu: varmempaan kiertoliikkeeseen on panostettu oikein kunnossa. Välillä luoksetuloja esteiden, kapuloiden, lelujen ja namikippojen ohi, toisinaan jopa kiertoon lähetys näiden houkutusten ohi. Kiertäminen on vahvistunut paljon, mutta edelleen joskus kapulat houkuttavat harhateille. Nyt on alettu lisäämään liikkeeseen myös pysäytyksiä seisomaan ja maahan, mutta istumisia harjoitellaan vasta lenkillä maksimissaan 10 metrin päässä. Noutamisen ohjaukset hypyn kera parantuvat hiljalleen.

Ruutu: Ruudun löytyminen on nyt suurin haaste. Seisomisesta ruutuun lähetystä tehdään kilpajuoksuna. Lisäksi harjoituksia, joissa jätän Raisan tai Essin ruutuun seisomaan lelu takanaan, siirryn kauemmaksi kuhmaan "hyvä ruutu" ja palaan takaisin leikkiäkseni koiran kanssa ruudussa. Eteen lähetykset alkavat olla kohtuullisen hyviä myös hallissa, joskus Raisu ajatutuu vikakurssille. Nyt alan puuttua myös noihin vikakursseihin ruutuliikkeessä jämäkästi - ongelma on vaan emännän hitaat hoksottimet. Hiras hämäläinen, mikä hiras hämäläine. Ei se muutto siihen mitään auta.

Ohjattu nouto: varmistellaan edelleen suuntia ja vauhdikasta merkille menoa. Merkille menot ovat parantuneet hurjasti, vasemmalle purkille/kapulalle lähettäessä täytyy muistaa pysäyttää ajoissa merkille, ettei Raisa valu merkin oikealle puolelle, josta se ajautuu keskimmäiselle kapulalle/purkille...

Rally-tokossa päästiin ilmoittautumaan ekaa kisaamme 9.1 Ylöjärvelle. Jännää! Olemme harjoitelleet enimmäkseen alokasluokan liikkeitä, jotka ovat selvästi vaikeampia taluttimessa, koska emännän taluttimen käyttö on välillä hankalaa. Oikealla seuraamisesta ja siinä perusasentoja ja käännöksiä on alettu ottaa repertuaariin. Avoimen luokan houkutus, jossa seurataan namikippojen tai lelujen ohi, oli yllättäen eka kerralla kokeillessa Raisalle aivan ongelmaton. Seuratessa se ei edes katsonut suosikkilelujaan tai purkissa olevia nameja! Tätä jatketaan ja superpalkka jälkikäteen!

Suunnitelmana on kisata nyt alkuvuonna rally-tokossa ja keväällä koitetaan saada tottelevaisuusvalion arvoon tarvittavat 1-tulokset kasaan. Olemme ensimmäistä kertaa vuosiin tehneet ainakin kunnolla töitä tuon tavoitteen eteen. Olen ihmetellyt omaa motivaationa, kun aamulla kuudelta puhkun intoa ja saatanj lähteä perheen nukkuessa Raisan kanssa hiljaiselle hallille, jotta saamme treenata sisällä etenkin noita tokon tilaa vieviä liikkeitä!

Kerran viikossa on koitettu tehdä rally-toko rata, joka motivaation puolesta on Raisalle helppo juttu, kun se vastaa pitkälti suorituksena EVL:n seuraamista ja zetaa yhdistettynä ja kehujen kera.  Uudet liikkeet ovat kivoja ja natavat hieman uusia haasteita. Ensin harjoitellaan kuviot namien kanssa sisällä, sitten palkitsen sisällä koko suorituksen lopuksi ja sen jälkeen aloitetaan namittamalla ulkona ja pian taas palkka koko suorituksen päätteeksi tai muutaman ketjutetun liikkeen jälkeen.

Ei kommentteja: