lauantaina, tammikuuta 19, 2019

Jalalla koreasti

Tänään järjestettiin koiratanssikoulutusta ihan "omassa" hallissa HSKH:n jäsenille. Osallistuimme Raisan kanssa tunnin HTM-ryhmään, jossa käytiin läpi mm. positioiden opettamista ja sivuttiin hieman myös ohjaajan liikkumista. Kouluttamassa oli lajin tuomari Johanna Saariluoma.

   Heelwork To Music sisältää kymmenen eri seuraamispostiota. Itselle kävi entistä selvemmäksi, missä kohtaa koiran tulisi olla eri positioissa ja saimme hyvän vinkin katsoa kuvat FCI-säännöistä.  Jalkojen välissä seuratessa olen pyytänyt Raisan hieman liian eteen. Ohjaajan edessä seuraamiseeen saimme vinkiksi opettaa ensin seinän vieressä oikeaan asentoon tulemista joko alustan tai käden avulla ja vapautus siitä. Tätä toistetaan sitten apuja vähentäen 5 + 5 kertaa harjoitussession aikana. Olkoon tämä seuraamisasentoon tuleminen tulevan viikon tavoitteemme. Sen jälkeen voi alkaa liikkua ohjaaja kääntyen (pivot) tai sivusuunnassa.

   Pennun kohdalla kouluttaja totesi ottavansa hyvin aikaisessa vaiheessa mukaan peruuttamisen ja sivuaskeleet. Peruuttamisen esimerkiksi naksutellen tai alustan avulla ohjaajasta poispäin ja sivuaskeleita esimerkiksi jalkojen välissä seuraten tai ohjaajaa vastapäätä, jolloin ohjaajan liikkuessa oikealle tulisi palkata naksulla oikean jalan liikuttamisesta. Tämä oli selvästi helpompaa avustajan kanssa.

  Itseä hieman harmitti etten ollut varannut yksityisaikaa, kun siinä vaiheessa lähinnä ajattelin, että on kiva päästä hieman tutustumaan uuteen lajiin. Yllättäen kaikki ajat olivat täyttyneet ennen jouluista syttymistäni koiratanssiin. No, onneksi saatoin jäädä pariksi tunniksi seuraamaan muiden yksityistunteja, joskaan ihan kolmeksi tunniksi en raaskinut jättää Raisaa autoon palelemaan.

Olen löytänyt meille yhteisen kappaleen ja suunnitellut ohjelman, joka ei vaikuta olevan lähtökohtaisesti ihan onneton, vaikka parannettavaa varmasti vielä paljon onkin.

- Olen miettinyt jo kehän käyttöä ja saimme siihen vinkiksi, että kehän voisi mielessään jakaa neljään osaan, joissa kussakin tulisi suorittaa liikkeitä/seuraamista. Kehässä voi myös miettiä, että esimerkiksi hieman vinoa peruuttamisesta ei kannata esitellä suoraan tuomareita kohden vaan sivuttain, jolloin se näyttää paljon paremmalta.

- Ohjelmassa riittää, jos on kaksi vahvaa ja monipuolisesti esiteltyä seuraamispositiota (meillä oikea ja vasen) ja hieman kolmatta (meillä jalkojen välissä seuraaminen). Monipuolinen tarkoittaa, että koira seuraa eteenpäin eri askellajeissa, sivusuunnassa, peruuttaen ja pyörien 360 astetta akselinsa ympäri (koiratanssissa pivot). Liikkeen tulisi myös sulvasti sopia kappaleeseen ja ohjaajaan liikkeeseen.

- Koira saa seurata tokomaisesti tai väljemmin eikä sen tarvitse pitää katsekontaktia. Katsekontaktin pitäminen ei edes onnistu esimerkiksi ohjaajan selän takana. Kuitenkin kaikkien seuraamispositioiden tulisi vasta toisiaan eli jos koira seuraa tiiviisti oikealla, tulisi sen seurata myös tiiviisti edessä. Se ei saa kuitenkaan kiertyä ohjaajan ympärille palveluskoiramaiseen tyyliin.

- Musiikin tulisi sopia koirakon tyyliin ja tahtiin ja ohjaajan tulisi pukeutua kappaleeseen sopivasta. Esitys voi olla teemallinen (jolloin pukeutumisen tulisi sopia teemaan) tai tarinallinen.

- Itselleni suurin haaste on varmasti ohjaajan tanssia muistuttava liikkuminen (lue siis tanssiminen, mutta ei nyt aseteta tavoitteita ihan pilviin sentään). Täytyisi saada jalat, kädet ja yläkroppa kuten hartiat liikkeelle. Voi ei miten vaikeata tällaiselle kankealle ikuisesti hartiajumiselle tyypille, joka ei edes ymmärrä musiikista mitään muuta kuin sanat. Onneksi sanoista voi kuunnella mitä pitäisi tehdä missäkin vaiheessa. Tosin itämaisessa tanssissa kolme-neljä kertaa alkeiskurssia käydessäni en koskaan juuri oppinut tanssimaan, mutta hartiajumit loistivat poissaolollaan. Ehkä tämä uusi harrastus toimii yhtä tehokaasti. Kotona tanssaillessa valitsemamme musiikin tahtiin saan useimmiten seuraa joko Raisasta tai Sissistä mukaan pyörimään.

- Kokonaisisa ohjelmia suorittaessa käytiin myös läpi sitä, ettei kannata liikaa kiirehtiä musiikin tahtiin, vaan koittaa tarvittaessa improvisoida. Kiirehtiminen kuitenkaan harvoin johtaa muuhun kuin stressiin ja epäonnistumisiin.

Hirmuisen hauskoja ja koirakoiden tyyliin sopivia kappalevalintoja sai kuulla päivän aikana. Olisin niin mielelläni osallistunut myös yksärille, mutta ensi kerralla olen nopeampi varaamaan paikkaa :D





Ei kommentteja: