keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

Tiistaitreenit

Taas oltiin Ojangossa treenaamassa TOKOa ja agilitya springeriporukalla. Aloitettiin tuttuun tapaan TOKOsta. Raisan kanssa harjoiteltiin lähinnä niitä liikkeitä, mihin tarvitaan avustajaa.

Aloitin seuraamisella herättelymielessä, neiti on vieläkin hiukan liian vauhdikas käännöksissä vasemmalle ja meinaa olla törmäyskurssi, vielä lisää treeniä.

Sitten otettiin kauko-ohjaus noin 4 metrin päästä ja Sari oli Raisan takana liikkeenohjaajana. Nyt istu-maahan-istu vaihdot onnistui loistavasti (ei ennakointia tai kovakorvaisuutta) ja palkan Raisa sai Sarilla olevasta namikiposta.

Avoimen luokan hyppy onnistui ihan hienosti. Namipalkka hyppäämisestä ja istumisesta sekä luoksetulosta esteen yli, esteen korkeus tosin oli vaan 30 cm. Tosin olen jo saanut opetettua Raisun siihen, ettei se hyppää lainkaan, jollen ensin katso sitä silmiin ja sano valmis sitä katsoessani. Tämän jouduin aikanaan aloittamaan sen takia, että se varasti innoissaan esteelle ts. ei aina muistanut odottaa käskyä.

Hypyn jälkeen Raisa harjoitteli noutoa ekaa kertaa isolla kapulalla, tosin ihan omatoimisesti. Rommin kapula oli maassa, Raisa kävi sen hakemassa suuhunsa ennen kuin ehdin edes suutani avata ja toi kapulan perusasentoon, jossa se odotti kiitosta. Siis nyt ollaan tämäkin juttu testattu, vaikka en niin ollut suunnitellutkaan...

Lopuksi vielä Raisan rakas ruutu suoritettiin noin 10-15 m päästä. Eka kerralla Sari vei sinne lelun Raisun näkemättä - täyttä vauhtia ruutuun ja oikeaan kohtaan. Toisen kerran Riesa meni tyhjään ruutuun ihan oikeaan kohtaan ja palkkasin sen heittämällä lelun. Nyt olen alkanut tekemään alkuvalmistelut ruutuun, ensin hieman seuraamista ruutua kohti ja sen jälkeen vierellä istuessa silitän korvasta ja kysyn missä ruutu on. Vasta varsinaisella käskyllä saa lähteä ruutuun juoksemaan.

Sari ja Tico ottivat taas seuraamista. Tico seuraa jo ilman namia edessä, mutta se on silloin hieman liiankin innoissaan ja alkaa edistämään. Perusasennot ja tarkkuus seuraamiseen vaatii vieläkin hieman käden apua. Liikkeestä seisominen lelun heiton avulla alkaa sujua hyvin, kunhan käsky ehtii tulla ennen kuin Tico on päässyt Sarin edelle. Luoksetulon paikallaolo sujuu hyvin ja Tico laukkaa luokse, mutta itse perusasentoon tulo tarvitsee vielä pienen käsiavun Ticon tullessa eteen. Jos apua ei tule, alkaa Tiksu epätietoisena haistella. Lopuksi vielä ruutu, jossa Tico juoksi suoraan lelulle ja selvästi kiinnostui tötsistä, jotka se kävi lelu suussa haistelemassa ennen kuin Sari ehti ruudun luo. Tico on hyvin samanlainen koulutettava kuin Raisa ja itse asiassa ne toimivat hyvin samalla lailla. Tico tekee nyt ihan samoja asioita, kuin Raisa kevään treeneissä, kun olimme samassa vaiheessa :) Tosi helppo ohjattava siis, koska itse tiedän, mitkä asiat auttavat ja tehoavat treenauksessa.

Agilityn alkeiskurssi jatkuu ja maanantaina oltiin myös agilityssä, jossa alettiin yhdistää kujakeppeihin myös estehyppyä. Eli aita - kepit - aita ja aita 90 asteen kulmassa. Hyvin meni, mutta kerran kiirehdin liikaa ja Raisa tulikin keppejen ohi. Kepit alkaa oleen jo aika varmat ja Raisa osaa ne kummaltakin puolelta. Harjoiteltiin tiistaina myös valssauksia keppejen edessä. Tällä kertaa kepit oli todella auki. Tico suoritti estesarjan ongelmitta ja edessä valssauksetkin menivät hyvin.

Keinu suoritettiin Outin avustuksella. Raisa saa ylösmenokontaktilla namin ylösmenokontaktin suorittamisesta, kävelee (kiirehtii) kontaktille asti, jossa se odottaa minun syöttäessäni namia, kunnes keinu lasketaan alas ja alastulokontaktille pysähdys namikipolle. Raisan mielestä tämä on hauskaa eikä pieni liike haittaa. Ticosta samat sanat.

Kerrattiin myös puomin ylösmeno- ja alastulokontaktin ja nyt Raisa suorittaa vauvapuomia myös kokonaisena esteenä, jolloin vaadin pysähtymisen kummallakin kontaktilla ja se on jo oppinut vauhdista pysähtymään alastulolle. A-esteellä sain ilokseni todeta, että oppi on mennyt perille, kun neiti pysähtyi oikeaoppisesti minun juostessani eteenpäin, vaikkei se edes nähnyt namikippoa. Vatsa minun osoittaessani kippoa Raisu söi tyytyväisenä namit. Olen todella iloinen Raisan kontaktien osaamisesta ja alkeiskurssille pääsystä. Outi on ollut loistava kouluttaja :)

Lopuksi vielä kolmeen esteen rata, missä harjoiteltiin "pimeästä" kulmasta putkeen lähettämistä. Koira siis jätettiin esteen taa ja lähetettiin putkeen, josta se ei alussa nähnyt kuin kyljen ja lopuksi viimeinen este takaa kiertäen. Raisa osasi niin hyvin etsiä putken pään, että saatoin lähteä sen vierestä liikkeelle. Tico meni samaa rataa siskon kanssa, hyvin löytyi putki. Tico ja Raisa ovat agilityssä kuin kaksi marjaa, yleensä kumpikin onnistuu heinosti, toisinaan Raisan kanssa on hieman enemmän harjoiteltavaa, toisinaan Ticon kanssa. Ja yleensä se vikapää on ohjaaja ei suinkaan koira ;) Tosi helpot, innokkaat tekemään ja helposti motivoitavat siskokset. Vielä pari viikkoa agiliitoa ja tammikuussa siirrytäänkin halliin. Nyt vaan jännittää, miten alkeiskurssin jatkon käy, jatkaako Outi kouluttamista vai tuleeko tilalle joku muu ja kuka.

Ei kommentteja: