torstaina, huhtikuuta 28, 2016

Pentutreeniä

Eilen jo tapasinkin kolme Viiman tyttösistä ja Viiman taas: kiva, että pääsitte!

  Aloitimme harjoittelemalla hieman tapakasvatusta ja tottelevaisuuden alkeita. Kontaktiharjoituksia ei voi koskaan painottaa liikaa ja ihan hyvin ne alkoivat luonnistua myös häiriössä, kunhan pennut olivat pienen matkan päässä toisistaan. Teimme ihan perusharjoitusta, jossa pentu pitää katsekontaktia ohjaajan edessä. Tavoitteena oli 30 sekunnin katsekontaktia ja palkitseminen 10 namilla sinä aikana. Herra Karlsson på Taket oli myös mukana ja pätevänä.

Tässä hieman vinkkiä noista pentukurssin papereista aiheeseen:

 KATSEKONTAKTI

 Katsekontakti on erittäin hyödyllinen taito, mutta se ei ole luontaista koiralle. Niinpä sitä tulisi harjoitella erikseen. Katsekontaktia on aikanaan hyvä käyttää luvan pyytämiseen, oli sitten kyse ulos ovesta lähtemisestä, ruoan syömisestä tai vaikkapa agilityradalle menosta.


 Tee ensin harjoitukset kotona ja saadessasi ne onnistumaan siellä, voit siirtyä myös muualle harjoittelemaan. Ota namipala nyrkkiisi ja anna pennun haistella sitä. Kun se jossain vaiheessa koetettuaan mahdollista istua, mennä maahan, hyppiä ja kieriä, irrottaa kuononsa namipalasta ja vahingossa katsahtaa sinua, kehu sitä "Hyvä"-sanalla (tai käytä naksutinta) ja anna sen jälkeen namipala. Yritä sen jälkeen samaa asiaa uudestaan ja palkkaa taas ohikiitävästä silmähdyksestä sinua kohti.
Video harjoituksen havainnollistamiseksi: 


Kun pentu on jo oppinut ottamaan itsenäisesti kontaktia istuessasi pennun edessä, voit lisätä harjoitukseen käskysanan (”katso” tai pennun nimi):
Muista edelleen palkita pentu joka kerta harjoituksen onnistuttua!

Hetken päästä se osaa ottaa katsekontaktin omatoimisesti lähellä ollessasi. Kehu sitä aina sen tullessa tapittamaan sinua silmiin. Katsekontakti-harjoituksia voi alkaa myös vaikeuttaa hiljalleen. Älä kuitenkaan siirry seuraavaan vaiheeseen, ennen kuin pentu varmasti osaa edellisen harjoituksen.

Pennun tulisi osata pitää katsekontaktia ohjaajaan myös ollessaan seisovan ohjaajan edessä. Taas pentua palkataan namilla onnistuneesta katsekontaktista. Harjoitusta voi vaikeuttaa pitämällä namikättä sivulla ja odottamalla, että pentu silti katsoo ohjaajaa silmiin. Vielä vaikeampi harjoitus olisi se, että ohjaaja liikuttaa kättä, mutta pennun pitäisi silti katsella ohjaajaa silmiin.



TOKOa ajatellen katsekontaktin ottaminen perusasennossa on tosi tärkeä taito. Pennun istuessa perusasennossa voidaan pyytää sitä katsomaan silmiin ja taas palkka paikallaan istumisesta silmiin katsoen. Jos pohjatyöt sekä perusasentoon tulemisen, paikallaolon että katsekontaktin suhteen on tehty hyvin, on tämä lasten leikkiä :)





Sen lisäksi harjoittelimme tokomaista luoksetuloa sekä luoksetuloa metsässä Stigun kanssa kävellessä:


   Luoksetulo-harjoitusten tulisi aluksi tapahtua mahdollisimman rauhallisessa ympäristössä, jossa olet koiran kanssa kahdestaan. Kutsu pentua vain silloin, kun se ei tee mitään vaan katselee tylsistyneenä ympärilleen. Huuda ensin pennun nimeä ja kun se katsoo sinua, anna sitten TÄNNE-käsky oikein iloisella ja innostavalla äänellä. Jos pentu ei heti ymmärrä tulla luoksesi voit kävellä muutaman askeleen koirasta poispäin, tällöin koiran laumavietti herää ja sille tulee kiire perääsi. Harvoin pentu päästää ohjaajaansa pois näkyvistään, ellei sitä ole tahtomattaan opetettu siihen. Ensimmäisen oppitunnin yhteydenpito metsälenkillä-harjoituksessa kuitenkin selitetään miten pentu saadaan kulkemaan mukana metsässä. Muista palkita pentu iloisesti heti sen tullessa luoksesi. Älä kutsu pentua liian usein luoksesi, jotta kutsu ei kärsi inflaatiota.
Tässä vielä video luoksetuloharjoituksesta. Ohjaaja kutsuu pentua vasta, kun se on kyllästynyt haisteluun: http://www.youtube.com/watch?v=rNtIXxW-h5g
 
  Jos koirasi karkaa poispäin, älä ainakaan lähde sen perään juoksemaan. Sen sijaan voit houkutella koiraa luoksesi menemällä kyykkyyn, juoksemalla poispäin, hyppimällä, taputtamalla käsiä, namin kanssa tai pitämällä outoa ääntä. Jokainen ohjaaja tuntee koiransa parhaiten ja tietää, mistä se pitää eniten. Pennun tullessa luoksesi palkitse se kehumalla ja namilla, leikkituokiolla tai lelulla. Voit myös silloin tällöin rauhoittaa pennun viereesi ja kehua ja silitellä sitä hetken ennen kuin päästät sen takaisin omiin touhuihinsa. Älä kuitenkaan kytke pentua sen tultua luokse, koska silloin se alkaa yhdistää luoksesi tulemisen leikin ja hauskuuden loppumiseen.

   Käskyn lisäksi toinen erinomainen tapa opettaa luoksetuloa on käyttää apuna pilliä (monet käyttävät luoksetulokutsuna kahta lyhyttä vihellystä PIP-PIP), jota koira ei ainakaan sekoita muuhun puheeseen. Pennuille on opetettu pillillä luoksetuloa jo muutaman viikon iästä asti, kun ne on kutsuttu ruokakupille pillin avulla

   Muutama asia, jotka on hyvä muistaa aina harjoitellessa:

P Älä kytke koiraa luoksetulo-kutsun jälkeen, jotta se ei yhdistäisi kutsuasi ja leikin loppua toisiinsa.

P  Älä koskaan kutsu koiraa silloin, kun olet varma, ettei se tule. Siitä on vain haittaa.

P     Pentua – tai aikuista koiraa – ei saa koskaan kutsua rankaistavaksi. Sellaisesta se oppii OLEMAAN TULEMATTA!

   Pennun tottelevaisuudelle ei saa asettaa mitään vaatimuksia. Pentu tulee, koska se odottaa jotain hauskaa tapahtuvaksi. Jos pentu ei tule kutsuttaessa on vika luultavasti ohjaajassa, joka on kutsunut sitä silloin, kun sillä on ollut jotain kiinnostavaa tekemistä eikä pentu ole vielä oppinut tarpeeksi hyvin luoksetulo-käskyä. Vasta peruskurssilla koiralta aletaan vaatia ehdotonta luoksetuloa, mutta nyt sitä vielä koetetaan opettaa useiden toistojen kanssa ymmärtämään, mitä TÄNNE-käskyllä tarkoitetaan.



Jos luoksetuloa halutaan lisäksi harjoitella koemaisesti tottelevaisuuskokeita ajatellen, tarvitaan alussa apuohjaajaa avuksi. Apuohjaaja jää pitämään pentua kiinni ohjaajan kävellessä poispäin pennusta. Ohjaaja kääntyy noin 5-10 metrin päässä pentua kohti ja kutsuu selkä suorana pennun luokseen. Kun pentu juoksee ohjaajan luo, innostuu tämä palkitsemaan pentua vasemmasta kädestään ja leikkimään pennun kanssa. Näin luodaan pohjaa tulevalle TOKO-uralla, lisäksi saadaan hyvin vahvistettua perusluoksetuloa.
Luoksetulotreeni apuohjaajan kanssa, kiinnittäkää eritoten huomiota iloiseen palkitsemiseen: http://www.youtube.com/watch?v=JLdHaEGnMww


Myös rauhoittumista otettiin ja pennut saivat rauhoittua hetkeksi ohjaajan viereen joko istumaan tai maahan ohjaajan silitellessä pentua rauhassa. Stigu otti pennut yksitellen metsään kävelemään ja harjoittelemaan luoksetuloa ohjaajan luo. Lopuksi pennut pääsivät vielä painimaan pihalle ja yksitellen seisomaan - ei niin kovin helppoa!

Tässä vielä illan kuvasatoa:

Ota kiinni jos saat! Lällättää Netta herra Karlssonille.

Viima on käsittämättömän kärsivällinen emä
Pennut saivat myös ihanat lelut, jotka Viivi oli lähettänyt:

Tässä vielä seisotuskuvat 9-viikkoisista:
Jangas Karlsson på Taket
Jangas Kiss And Make Up

Elsaa ei huvita seisoa
Jangas Kameliadamen

eli Kaneli
Jangas kate Reddy miten sattuu...

Miksi paras kuva on aina epätarkka?

Ei kommentteja: