sunnuntaina, joulukuuta 18, 2022

SmartDog-testissä

 Tänään neljä kasvattia kävi Hyvinkäällä Ulla Ruistolan syynissä SmartDog-testissä. Totti vaikutti kipeältä ja testi keskeytettiin alkuunsa, mutta sijoitustytöt suoriutuivat tosi kivasti. 

Toivottavasti en kirjoita ihan läpiä päähäni, mutta jotakuin näin tytöillä meni: 

Tilly eli Jangas Tirlittan oli ensimmäisenä tytöistä ja hosui sylinteritestissä niin kovasti, että sai vain neljä eli 40 % oikein. Tilly oli kuitenkin monessa asiassa todella loistava tyyppi: eleet se luki kaikki oikein (kuulemma vain 4 % koirista on näin taitavia!) ja ymmärsi loogisen päättelyn tehtävän. V-aidan se suoritti varsin reippaasti ja sosiaalisessa oppimisessakin selkeästi kävi tökkimässä nappulaa, mutta piti parempana pyytää apua Ullalta tähänkin hommaan. Myös mahdottomassa tehtävässä se käytännöllisesti katsoen pyysi katsekontaktilla apua lähes kaksi minuuttia. Huijauksessa se meni vipuun ainakin jonkun kerran. Muistissa muistaakseni kaksi meni oikein ja niissä kahdessa muussa odottaessa se oli sen verran rauhaton, että itse tehtävä oli varmaan ehtinyt unohtua. Viralliset tuloksetkin saadaan toki jossain vaiheessa. 

Tilly oli pistämätön eleiden lukemisessa

Looginen päättely - nami ei ole täällä, vaan...?

Ulla - olisitko ystävällinen ja avaisit mahdottoman laatikon?

Pää sylinterissä harjoitteluvaiheessa

V-aita suoritettiin näpsäkästi.

Näin tästä painetaan...

Tilly teki myös alusta-arkuus osan ja eihän sitä pelottanut tippaakaan ;) 

Vauhtia oli sen verran. että kuvaaja ei meinannut ehtiä mukaan...


Seuraavana oli Ruska eli Jangas Tingeling, joka on meillä hoidossa muutenkin. Ruskalla oli todella hyvä itsehillintä, taisi saada 100 % sylinteritestissä, eleissäkin suuren osan oikein (olisikohan ollut 80 % ja paras oli ristikkäin kädellä näyttäminen). V-aidan se suoritti todella reippaasti, aika taisi olla alle 10 sekuntia, mutta looginen päättely hämmensi sitä ja Ruska valitsi aina oikeanpuoleisen kipon, näytettiin mitä näytettiin. Tätä neitiä ei ollutkaan yhtä helppo huijata eleillä kuin siskoaan, mutta ei se toisaalta ollutkaan yhtä hyvä niitä eleita lukemaan alun perinkään. Muistissa se sai siskonsa tapaan kaksi oikein, kaksi väärin ja lopussa sitä alkoi ärsyttää koko pitkä odottelu. Sosiaalisessa oppimisessa se katsoi tarkkaan mallia ja kävi heti tökkäämällä nappia kuonolla ja hetken päästä tassullakin, mutta niin kevyesti, ettei meinannut saada namia. Tuntui kuitenkin hyvin ymmärtäneen jutun jujun.

Mahdottoman tehtävän jälkeen sai syödä namit.

Ruska seurasi keskittyneesti kaikkia ohjauksia ja juttuja.

Kolmantena oli Usva eli Jangas Q-luisa Ensi Lempi, joka vaikuttaa olevan hyvin tiineenä (tai erinomaisen valeraskaana), koskapa se teki kaiken kuin täi tervassa. Ehdin katsoa vain ensimmäisen osion (minulle ilmoitettiin, että joulukuusta tarttee päästä hakemaan autolla viimeistään klo 16.30!), mutta niissä Usva oli erittäin pätevä, vaikka olikin tavallista hitaampi. Sylinteritestissä se taisi saada 90 % oikein ja olisiko ollut samoin myös eleissä 90 % oikein eli vain kolme väärin. Varsin näppärä Usva! 

T'ässä vielä Janniinan kommentit lopputestistä:
V-aidan Usva ratkaisi noin 20 sekunnissa koitettuaan ensin pyytää kontaktia ottamalla pääsyä namille, mutta tajusi sitten itse kiertää aidan ympäri. Looginen päättely ei mennyt Usvallakaan jakeluun, vaikka Ulla oli ollut sitä mieltä, että se tajusi siinä olleen jonkun jujun - mutta minkä? Mahdottomassa sillä oli 63 % itsenäistä yrittämässä ja loput avun pyytämistä, vain pari sekuntia maton haistelua. Muistitehtävässä kaikki oikein (!) eikä ääntelyä tai rauhattomuutta.  Sosiaalisessa oppimisessa se oppi painamaan  nappia tämän päivän hitaaseen tahtiin pyyettyään apua Janniinalta ja Ullalta. 

 

Käsiele

Jalalla näyttäminen

Katseella näyttäminen



Oli kiva saada kolme sijoitusnarttua mukaan testiin tänään ja kaikki osoittautuivat varsin näppäriksi tyypeiksi :) Toivottavasti Usvan tiineysmerkit osuvat oikeaan ja tammikuussa saadaan pentuja tälle mainioille harrastuskoiralle.





Ei kommentteja: