sunnuntaina, lokakuuta 18, 2015

Osteopaatilla

Pääsimme viimein runsas viikko sitten osteopaatti Maria Kaiperlan pakeille torstaina 8.10. Samana iltana flunssa iski, joten kaikenlainen  kirjoittaminen on jäänyt todella vähiin sen jälkeen. Kaksi vuotta sitten Raisan kipeytyessä toden teolla, teki käynti osteopaatilla aivan hurjan eron koiran käytökseen ja oloon. Tässä viime vuosien aikana kiitos kasvattieni, muiden tuttujen ja omien käyntien on tullut hiljelleen opittua hieman koirien kivusta ja sen ilmenemisestä. Uudessa Koiramme-lehdessäkin oli hyvä artikkeli koiran kivusta. Uskomattomasti tukirangan kipu voi ilmetä eri tavoin:

- Pään ja korvien ravistelu ei suinkaan ole aina merkki tulehtuneista korvista. Jos korvat ovat siistit, voi se sen sijaan olla merkki niskan ongelmista kuten Raisalla. Sen jälkeen neiti siirtyi käyttämään valjaita ulkoillessa ja nyt niska oli niin hyvässä kunnossa kuin vanhojen vakavien vaivojen jäljiltä voi olla.

- Ihon syöminen rikki jostain kohdasta tai tassujen pureskelu (esimerkiksi etutassut tai tassut diagonaalisesti) tuntuu olevan usein merkki kivusta esimerkiksi lantion seudulla. Rikki syöty iho luonnollisesti tulehtuu ja siitä löytyy bakteereja, tassuista löytyy hetken päästä hiiva, mutta varsinainen syy onkin jossain aivan muualla. Eikö tunnukin uskomattomalta, että "iho-ongelmiin" apu voi löytyä osteopaatin pakeilta?

- Remmissä vetäminen tuntuu usein Raisalla olevan merkki kivusta: kun vauhti kasvaa, erittyy endorfiinejä eikä kipua enää huomaa. Raisa ei vedä muuten remmissä, paitsi kipeänä ja tietty hetkittäin jotain vastustamatonta nähdessään.

- En ole aiemmin huomannut seurata niin itsestäänselviä merkkejä kuin koiran venyttelyä. Raisa lopetti venyttelyn lähes kokonaan tai venytteli vain eteenpäin kumartaen, eilen syntymäpäivän kunniaksi se venytteli taas kunnolla kumpaankin suuntaan.

Tällä kertaa Raisa sai siis niin terveen koiran paperit kuin se voi saada. Vain pieniä ongelmia vanhoista vaivoista (lantio vaikean synnytyksen jäljiltä ja kaulan paha ongelma oletettavasti tyhmän emännän jäljiltä, kun seinään heitetyn pallon perässä iskeytyi myös Raisa seinään - monesti!). Käymme vielä joulukuussa uudelleen.

Maria Kaiperla on todella pätevä ja hän käy läpi koiraa kysellen kokonaisvaltaisesti: koiran hyvinvointiin kun vaikuttaa myös ruokinta (mieluiten luonnollinen) ja liikunta (mieluiten vapaana metsässä).

Tässä vielä kuvia tytöistä lähipellolla juoksemassa, flunsainen ja nilkkansa nyrjäyttänyt emäntä kun joutuu menemään tällä hetkellä sieltä, missä aita on matalin tuon liikunnan suhteen:

Essi lähtee lentoon


Raisalla on meno päällä



Ei kommentteja: