keskiviikkona, maaliskuuta 11, 2009

Tänään aloitettiin Bio Sensor-ohjelma

D-pentueen tavoin aion käyttää tällekin pentueelle Bio Sensor-ohjelmaa. Tänään aloitimme tämän homman. Hauska oli heti nähdä eroja pentujen välillä: toiset protestoivat asiaa vastaan, muutamat olivat ihan tyytyväisiä pienestä stimuloinnista huolimatta. Aiemmin olen käyttänyt Bio Sensor-ohjelmaa kokonaisuudessaan D-pentueelle ja osittain B-pentueelle. C-pentue jäi tämän osalta välistä. Luonteeltaan D-pentue on kokonaisuudessaan kasvateistani paras, C-pentueessa on eniten ongelmia juuri keskittymis- ja stressinsietokyvyn osalta. Johtuvatko erot Bio Sensor-ohjelmasta, perimästä, omistajista vai vähän kaikesta, niin sitähän ei voi tietysti kukaan voi varmasti sanoa. Suurimmat erot pentujen välillä tässä suhteessa ovat kyllä olleet nähtävissä jo 7-viikkoisena pentutesteissä, joten tuskin uudet omistajat ovat ainakaan eniten asiaan vaikuttaneet. Haittaa tästä ei ainakaan ole ollut :)

Bio Sensor-ohjelma suoritetaan pennuille 3-16 vuorokauden iässä kerran päivässä. Tämä on Yhdysvaltain armeijan 1970-luvulla kehittämä ohjelma, jonka tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä. Pentujen hermoston kehitys on hyvin aktiivista juuri ensimmäisten viikkojen aikana, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Aivosolujen välisten synapsien määrällä on vaikutus koko hermorakenteeseen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Näin pennun hermosto kehittyy varhemmin ja niiden ongelmanratkaisukyky ja stressinsietokyky paranee. Samanaikaisesti Bio Sensor hyödyttää pentua myös sosiaalistamisen kannalta, ja menetelmä totuttaa pentua käsittelyyn. Hyvän hermoston ja stressinsietokyvyn omaava koira pystyy aikuisenakin oppimaan tehokkaammin, ja toimimaan paremmin vaativissakin tilanteissa. Ohjelman on todettu parantavan myös vastustuskykyä.

Ohjelma toistetaan kerran päivässä, mutta ei useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pentu kerrallaan käydään kaikki viisi kohtaa läpi ja jokainen osio kestää 3-5 sekuntia:

1. Kosketusärsyke
Kutitetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä vanupuikolla. Ei ole väliä ilmaiseeko pentu tuntevansa ärsykkeen vai ei.

2. Pää ylöspäin pystyasennossa
Pidetään pentua molemmissa käsissä niin, että se on pystyasennossa, pää hännän yläpuolella.

3. Pää alaspäin pystyasennossa

Kuten edellä, mutta pää alaspäin.

4. Selkäasento
Pidetään pentua selällään kämmenillä.

5. Lämpöärsyke
Asetetaan pentu mahalleen märälle, jääkaappikylmälle pyyhkeelle. Pentua ei estetä, jos se yrittää ryömiä pois alustalta.

Seuraavasta linkistä löytyy lisätietoja ja kuvia ohjelmasta:
http://dianaskerries.aresbiz.com/WebPage12.htm

Sitten hiukan kuvia vaaveista:




Pienet nöpönenät alkavat saada hiljalleen väriä vaaleanpunaisiin kirsuihinsa.


Piäni Hiras Hämäläine on aikas söpö.


Tissitellessä tyyli on vapaa.

Ei kommentteja: