maanantaina, maaliskuuta 09, 2009

Pennut syntyivät eilenRaisa yllätti viikonloppuna toden teolla. Normaalisti synnyttävän nartun lämmöt laskevat selvästi edellisenä päivänä, mutta Raisan lämpöjen lauantaiaamusta (klo 7 37,2 C ja klo 11 36,9 C) laskettua ne nousivat taas lähes normaalilukemiin (37,4 C) iltapäivää kohti ja ajettelin ettei meillä vielä synnytelläkään. Oletin mitanneeni väärin tuon erittäin alhaisen lämpötilan. Ehkä mittari olikin osunut suolessa kakkaan? Illalla Raisa aavistuksen läähätteli, mutta oli muuten hyvin rauhallinen. Nukuin yönkin itse makoisasti ja sunnuntaina aamulla Raisu herätti minut seitsemältä. Pissalenkiltä palatessamme siltä tulikin jo sikiövedet pihamaalle ja synnytys oli siis käynnissä. Nopeasta meininkiä siis. Viisi pentua syntyi nopeasti ja helposti yhteentoista mennessä.

Raisan supistukset alkoivat 7.56 ja ensimmäinen pentu "Esikoinen" (myöhemmin Essi eli J. Enttententten) näki päivänvalon klo 8.28. Tyttönen painoi 320 grammaa ja sillä oli takakannukset. Essi syntyi pää edellä. Raisa putsasi itse pennun kalvoistaan, katkaisi napanuoran ja alkoi imettää ensimmäistä pentuaan.

Seuraava pentu eli "Pallotyttö" (myöhemmin Lotte eli J. Elin Kelin Klot) syntyi 9.59 myös pää menosuuntaan eli ulospäin ja painoi 370 g. Lotten mukana tuli myös istukka ulos ja Raisa sen saikin syödä.

Kolmantena päivänvalon taas pää edellä näki ensimmäinen poika, hyvin tumma väritykseltään ja tylsästi se oli pentulaatikkonimeltään "Tumma poika" (myöhemmin Dante eli J. Even-Stevens). Dantelle oli kerääntynyt painoa 350 g ja syntymäaika oli 10.17.

Neljäs tulokas oli "Pisama" (myöhemmin Tara eli J. Enni-Menni), sekin tuli maailmaan pää edellä heti veljensä perään eli klo 10.23. Kummankin näiden pennun mukana tuli istukka (Raisa sai taas syödä ne). Taralla painoa oli 320 g ja takajaloista löytyivät myös kannukset.

Ei mennyt kauaakaan kun neljäs tyttö ilmoitti tulostaan ja muutaman supistuksen voimin tuli maailmaan taas pää edellä. Tämä neiti eli "naamiotyttö" (myöhemmin pipsa eli jangas Easy-Peasy) painoi myös 320 g ja syntyi 10.50.

Porukasta löytyi siis neljä narttua ja yksi varsin ruskeavoittoinen uros. Muutaman tunnin Raisa otti ihan rennosti ja hoiteli pesuettaan. Onkin ihan tavallista, että ensimmäisen kohdun sarven tyhjennyttyä tulee pidempi tauko, etenkin jos pentue on suuri. Raisasta tunsi ongelmitta, että pentuja on vielä useita sisällä. Arja saapui "kahville" (tarjoilut olivat hieman heikkoja) seuraa pitämään, mutta vielä kolmenkaan aikaan ei seuraavaa pentua kuulunut, vaikka Raisalla oli noin kahdesta asti koko iltapäivän voimakkaita supistuksia. Soitin taas Marjukalle, joka neuvoi meitä lähtemään juoksulenkille ja niin tehtiinkin. Supistuksista huolimatta pentu ei vaan saapunut. Onneksi Arja oli paikalla ja niin jo syntyneet pennuut pakattiin lämpöpullojen ja pyyhkeiden väliin koriin ja Raisa Arjan auton takakonttiin. Kuudelta illalla jouduimme siis lähtemään eläinlääkäriin Herttaan. Siellä eläinlääkäri tutki Raisan hetimiten, se oli jo aivan puhki eikä oksitosiinikaan saanut enää supistuksia selkeästi kovenemaan, niin kauan tyttö oli ponnistanut. Käsinkään pentua ei saatu ulos, niin kummallisessa asennossa se oli.

Raisa siis keisarinleikattiin, koska pieni ja siinä vaiheessa heikko pentu oli väärässä asennossa (pää taaksepäin) ja tukki ulostulon muiltakin. Pentuja oli vielä neljä kohdussa: kolme narttua ("Hidas Hämäläinen eli Wilma aka J. Ees-Taas, "Vauhtiraita" tuleva Ella eli J. Elli-Velli ja "Laikku" eli Hani J. Eye-Popper) ja yksi uros ("Pallopoika" eli Sakke J. Eager-Beaver). Wilmaa jouduttiin elvyttämään, niin kauna se oli ollut ilman kalvoja synnytysteissä, sen tarttuminen nisään oli alussa myös heikkoa. Muut olivat pirteitä ja reippaita alusta asti ja imivät heti kuin vanhat tekijät. Raisa tuotiin viereemme tutkimuspöydämme vielä nukkuvana ja pentuja laitettiin jo sen nisille. Heti herättyään Raisa jatkoi kotona alkanutta hoivaamistaan. Eläinlääkärikin nauroi, että oli hyvä, kun ensimmäiset pennut olivat syntyneet kotona, niin Raisa tiesi heti mitä tehdä saatuaan pennut taas lähelleen.

Tientukkina ollut narttupentu, joka sai lempinimen "Hidas Hämäläinen" on vielä muita pienempi ja heikompi, joten sitä saa seurata tarkkaan lähiaikoina. Kyllä siitäkin pienestä sentään ääntä lähtee: mokoma herätti minut huudollaan neljän aikaan aamulla, kun isommat sisarukset olivat pikkusiskon työntäneet pois nisältä varsin törkeästi kokoaan hyväksi käyttäen. Raisa keisarinleikattiin Hertassa ja hoito oli tosi hyvää, se pääsi lähes samantien leikkauspöydälle, kun selvisi, että pentu on niin hassussa asennossa, ettei se pääse millään itsekseen ulos kohdusta.

Iltamyöhällä pääsimme kotiin ja Raisa on hoitanut hienosti pesuettaan. Pentuja syntyi kaikkiaan yhdeksän (!), joista kaksi urosta ja seitsemän narttua (mukaanlukien tuo pieni Hidas Hämäläinen, jonka kohtalo selvinnee lähipäivinä). Tuntuu, että joka lihasta särkee ja väsyttää eilisen jäljiltä. Voin vaan kuvitella, millainen Rassukalla onkaan. Se on onneksi osoittautunut loistavaksi äidiksi, joka hoitaa ja imettää pentujaan tunnollisesti.

Terkkuja vaan Outille, joka oli ihan oikeassa, että iso katras noita syntyy ;) Mielestäni Raisa ei ollut kooltaan äitiään isompi ja ajattelin, että tuskin kuutta enempää tulisi. Raisan pennut ovat hieman pienempiä kooltaan ja ne painoivatkin 320-370 g per nöpönenä. Tosin nuo keisarinleikatut selviytyivät ekasta punnituksesta kuin koirat veräjästä. Hämäläisen punnitsin illa ja oli silläkin iltatissittelyjen jälkeen painoa kertynyt kuitenkin 220 grammaa.

Raisa on nyt 10 päivää antibioottikuurilla, tikit toivottavasti paranevat itsestään ja ruokaa se saa niin paljon, kuin vaan ikinä jaksaa syödä. Maitoa näyttää onneksi tulevan tosi reippaasti. On se vaan edelleen aika Super-Raisa :) Synnytyksen ja leikkauksen toinen selvitti esimerkillisesti eikä neiti ole onneksi kipuherkkä.

Pojille on kodit valmiina odottamassa, mutta tyttöjen (kaikkia) koteja en ole vielä päättänyt, koska en olisi ikinä uskonut niitä syntyvän noin montaa. Naistenpäivän kunniaksi Raisa näköjään päättikin pyöräyttää maailmaan seitsemän siskosta :) Nyt kun tyttöjä syntyi noin paljon, taidan sijoittaa peräti kolme niistä. Haluaisin kuitenkin aikanaan jatkoa näistä tytöistä, kun isäpappakin on varsin hurmaava uros, joka on pitkälti eri sukua kuin suomalaiset walesit.

Tässä vielä viimeiset tiineyskuvat Riesasen mahasta:

61. vrk astutuksesta. Maha on poksahtamassa.


Raisa sunnuntaiaamuna ensimmäisen pennun syntymää odotellessa.

1 kommentti:

Sinttu kirjoitti...

Onnea vielä kerran tännekin! On siinä vaan melkoinen pesue pikku-pisamanaamoja :)