lauantaina, elokuuta 31, 2019

Pippi aloittaa hypokoirakoulun

 Liityin keväällä Diabetesliiton alaiseen Hypokoirayhdistykseen ja tarkoitus on siis kouluttaa Pippi (Jangas Pippi Långstrump) ihan viralliseksi hypokoiraksi, jolla on liivien kanssa opas- ja avustajakoirien tapaan samanlainen status. Poikamme Sebastian sairastui diabetekseen kolmisen vuotta sitten ja 8-vuotias poika on innokas osallistumaan osaltaan Pipin koulutukseen, vaikka vetovastuu treeneistä onkin äidillä. Kouluttajina kurssilla toimivat Elisa Forsman ja Stina von Bonsdorff.

Tänään lähdimme aamutuimaan ajelemaan kohti Pohjaa, jolloin pääsimme aivan Pohjalle yhdeksäksi kurssin alkuun mennessä. Vähän jänskätti etukäteen, kun tervetuloakirjettä tavattuani ymmärsin, että pentujen tulee olla mukana odottamassa koko päivän.

   Pippi kuitenkin taas osoitti pelkoni turhaksi ja käyttäytyi koko päivän esimerkillisesti: se nukkui jaloissani tai Sebastianin kainalossa sisällä, ulkoili nätisti ulkona ja jaksoi iltasella treenata käsikosketusta minun ja Sissin kanssa naksun avulla.

   Päivän teoriapakettiin kuului niin naksutinkoulutuksen perusteita, käyttäytymistestin läpikäymistä ja hajujen talteenottoa. Naksutinkoulutus sinänsä on tuttua. Hajujen talteenotto ja käsittely on selvästi vielä tarkempaa kuin Nose workissä ja käyttäytymistestiä varten saadaan alkaa treenata. Ensi viikolla lähdetään Ikeaan ostamaan lasipurkkeja, apteekkiin hankkimaan sideharsoa ja kumihanskojakin täytynee hankkia. Treenejä varten tarvitaan myös oma purkkiteline. Vielä ei kuitenkaan ole tarkoitus aloittaa varsinaista hypohajujen opettamista.

   Käyttäytymistestissä on muun muassa koiran ohittaminen, häiriöiden sietäminen, luoksetulo, vieraan ihmisen kättely koiran istuessa vieressä, vieraan ihmisen kanssa kahden minuutin ajan odottaminen. Osioita on kaikkiaan kymmenen. Treenattavaa on vielä etenkin koirien ohittamisessa ja siinä, ettei kaikkia ihmisiä saa tervehtiä. Pikku-snapieli kun on hyvin ystävällismielinen kaveri. Ensi vuonna 6.6. olisi aikataulun mukaan käytöstesti. Siihen mennessä toivoisin meidän kisaavan myös tokossa ja rally-tokossa, joten paljon asioista tulee harjoitella monenkin lajin takia. Koulutus kestää vuoden verran ja sen jälkeen jatketaan puolen vuoden tarkkailujaksolla ennen virallista hypokoiran statusta. Tuntuu kuitenkin kivalta, että jo pennun kanssa pääsee aloittelemaan koulutusta.

    Illalla kotiin palatessa oltiin koko perhe aika väsyksissä ja huomenna lähdetään taas uudestaan. Silloin päästään enemmän koiran kanssa treenaamaan ja Stig lähtee lasten kanssa päiväksi Hankoon eli jäämme Pipin kanssa kahdestaan Pohjaan.

 

Ei kommentteja: