torstaina, helmikuuta 07, 2008

Riitan TOKO-treeneissä

Käytiin taas pitkästä aikaa Riitan treeneissä, tällä kertaa ihan yksityisopissa Sipoossa. Saatiin taas hyviä vinkkejä ja toivottavasti päästäisiin vielä kisoihinkin keväällä ja sitä kautta seuraavaan luokkaan... Tällä kertaa kiinnitettiin huomiota avoimen luokan ongelmiin ja hiukan katsottiin liikkeitä myös voittajaa varten.

Virittelyn jälkeen aloitettiin seuraamisliikkeellä. Tehtiin aika pitkä seuraaminen ja Raisan keskittyminen parani loppua kohti, alku oli vähän haahuilua.

Nyt pitäisi alkaa harjoitella innokkaita alkuja seuraamisissa. Eli muutama askel ja perusasennosta palkka joko namilla tai lelulla. Lisäksi alettiin harjoitella askeleita sivusuunnassa, itse ristiin astuen. Raisa tuli heti alusta asti tosi hyvin vierelläni namin perässä. Seuraavaksi pitäisi harjoitella peruuttaminen ennen kuin aloitetaan peruuttamisharjoitukset seuraamisen yhteydessä. Peruuttamisen ajattelin opettaa naksun kanssa, koska sillä tavoin sain sen opetuksen onnistumaan Katin kanssa tosi hyvin. Kati peruutti parhaimmillaan 5-10 metriä kovaa vauhtia.

Seuraamisen jälkeen katsottiin luoksetuloja, jotka ovat huimasti parantuneet sitten joulukuun. Raisa ottaa vieläkin helposti pari loikkaa pitkällä matkalla. Jatketaan harjoituksia aiempaan malliin heittämällä pallon pylvästä kiertäessä ja luoksetullessa sekä namikipolle taaakse palkkaamisia. Raisan kanssa saa toistaa paljon pallonheittoja taakse sen tullessa luokse, koska se tuntuu rakastavan niin paljon juoksemista ylipäätään, että se ei ala hidastella, vaikka tietäisi palkan lentävän taaksepäin. Näitä ollaan toistettu todella paljon, enkä muista tyttösen hidastelleen kuin yhden yksittäisen kerran. Luoksetulot ovat siis jo hyvässä mallissa, eikä mitään ihmeitä tartte treenata vaan jatketaan samaan malliin.

Noutaminen on nyt se suuri ongelma. Keskusteltiin siitä, kuinka Raisu yhtäakkiä alkoi kantaa kapulaa laipasta ja kiellettyäni siitä se meinasi, ettei sitten koske koko kapulaan heti, vaan haistelee ja rauhoittelee minua ensin. Sain ohjeeksi siirtyä käyttämään ohjatun noudon kapulaa ja metalliesinettä, joita se ei sentään raapota laipasta. Sen jälkeen demonstroimme, miltä touhu näyttää. Raisa odottaa aika kiltisti paikallaan kapulan lentäessä, lähtee innolla noutoon, mutta kapulaan tarttumisen sijaan se haistelee ja rauhoittelee minua ennen kuin lopulta ottaa kapulan ja tuo sen kiltisti luo.

Nyt pitäisi harjoitella paljon paikallaoloja erikseen. Raisan pitäisi pysyä istumassa minun heittäessäni kapulaa, vaikka haen kapulaa itse tai kierrän neidin ympäri. Noutoja täytyy harjoitella hetken aikaa niin, että annan luvan noutoon kapulan vielä lentäessä. Tällöin saalisvietti vie voiton ja neiti tarttuu kapulaan heti. Lisäksi keskusteltiin palkkaamisesta. Olen yleensä palkinnut namilla, joka on kyllä Raisulle mieleinen muttei mitenkään suosikkijuttu. Tulevaisuudessa tarttis siirtyä noudoissa palkkaamaan jollain superkivalla lelulla, jota ei käytetä koskaan muulloin. Ajattelin alkaa käyttää siinä liikkeessä kanin karvaa, jonka sisällä on dummy. Se on Raisan mielestä äärettömän kiva juttu.

Kauko-ohjaus on hyvässä mallissa. Raisa ottaa hieman häiriötä "liikkeenohjaajasta", mutta tekee asennonvaihdot kuitenkin kiltisti ja täsmällisesti.

Lopuksi harjoittelimme vielä ruutua. Raisa löytää ruutumerkit tosi hyvin kaukaakin ja jos lelu löytyy keskeltä se myös juoksee suoraan ruutuun. Muuten se saattaa ajautua ruudun sivuun merkkien vasemmalle tai oikealle puolelle. Tässä sain useampia ohjeita ja harjoitustapoja, joita kannattaisi nyt käyttää samanaikaisesti:
- Lyhyeltä matkalta ruutuun juoksemista, jolloin odotan niin kauan, että se osuu edes jotenkin ruutumerkkien sijaan. Kun tämä onnistuu alan vaatia kulkemista ruudun keskelle. Oikeassa kohdassa ollessa pysähtymiskäsky ja palkka pallon heiton avulla.
- Ruutuun lähettämisiä niin, että käyn ennealta itse ruudussa höpöttämässä ja kertomassa kuin hiemo paikka se on ;)
- Luoksetuloja ruudun läpi, jolloin pysäytys ruudun keskelle.
- Piilotetun lelun luo ruutuun juoksemisia

Oli taas kivat treenit ja Raisa on aikamainen härveli, jolla riittää intoa juosta ja tehdä töitä. Kotosalla pitäisi jatkaa edelleen treenejä siihen malliin, ettei väliin jää turhia taukoja, vaan liikkeet seuraavat toistaan ja välit taukoillaan paikalla maaten. Muutenkin pitäisi alkaa harjoitella palkan viivyttämistä. Liikkeen lopussa on siis tarkoitus kehua ja kulkea eteenpäin samalla aikaa, kun hitaasti kaivaa lelua/namia taskusta. Näin helpottaisin myös Raisun malttamista kokeessa, vaikka aikas hyvin se on kokeissa jaksanutkin.

Ei kommentteja: