Viime vuoden lopussa aloitimme toden teolla tavoitteellisen treenaamisen ja nyt on tarkoitus jatkaa sitä. Kisatavoitteet ovat sikäli tärkeitä, että siellä voi mitata onnistumista ja katsoa, mitä vielä pitää hioa. Seuraavat etapit ovat suunnitteilla, katsotaan miten päästään tavoitteisiin. Välillä kun hyvät suunnitelmat voivat karahtaa myös siihen, ettei vain saa koepaikkaa yrityksestä huolimatta... Alkuvuodesta toivomme selvittävämme rally-tokon alokasluokan ja avoimen luokan ja maaliskuun lopussa olisi taas pitkästä aikaa tarkoitus osallistua toko-kokeisiin. Tällä kertaa on todellakin tarkoitus harjoitella liikkeet niin varmoiksi, ettei tarvitsisi arpoa, osataanko vai ei. Tämä koskee siis sekä koiraa että emäntää. Nykyisin liikkeet sujuvat hyvänä päivänä, mutta häiriöt ja olosuhteet ja tuulen suunta ja lahopäisyys ja tähtien asento vaikuttavat edelleen suoritusten tasoon aivan liikaa.
Tammikuun tavoitteet Raisan kanssa ovat siis seuraavat:
Toko:
Paikallaolot:
- vahvistetaan edelleen istumista. Se on alkanut sujua jo hyvin myös ryhmässä. Piilossa oloa jatketaan koko kaksi minuuttia, ei enää aina kurkkimisia ja kehuja kesken kaiken.
- enää lyhyt välipalkka tai vain kehut alku- ja loppuosan välissä.
- harjoitellaan edelleen niin, ettei toisten käskytys haittaa Raisaa.
Seuraaminen:
- peruuttaminen vahvemmaksi ja pidempiä matkoja. Pää alhaalla peruuttaessa. Katse itsellä suoraan eteenpäin, koska koiraa katsoessa Raisa yerittää katsoa silmiin ja peruuttaa ihan vinoon. Tällä hetkellä seuraamisen peruuttaminen onnistuu parhaimmillaan 3-7 askelta eli pari metriä. Paljon on vielä tehtävää tuohon 5-10 metrin (eli 15-30 askelta) peruuttamiseen...
- seuraaminen on rally-tokon takia koko ajan hieman työn alla noin niin kuin muuten.
Zeta:
- osien ylläpito edelleen. Periaatteessa meidän vahvimpia liikkeitä, mutta viime aikoina Raisa on kuitenkin saattanut jäädä istumaan maahanmenosta eli tehotreeniä siihen. Liikkeelle lähtö napakasti ja seuraa-käsky jo ennen kuin ehdin koiran vierelle.
Luoksetulo:
- kiinnitetään erityshuomiota alun ilmeeseen ja intoon, palkkaa siis välillä alun istumisesta, maahanmneosta ja odottamisesta.
- pysähdysten ja vauhdikkaan luoksetulon kanssa vaihtelua. Periaatteessa Raisa osaa hyvin, mutta tämä liike on aina veitsenterällä tasapainoilua ;)
Ruutu:
- on suurin murheenkryynimme eli haasteemme.
- eteenmenojen varmuutta edelleen, etenkin
suora 15 metrin eteenmeno olisi nyt tärkeä - heti pysäytys, jos liike valuu sivuille liikaa. Palkkaa edelleen edessä olevalla pallolla tai muulla lelulla ja mieluiten niin, ettei Raisa tiedä sen olevan odottamssa.
- kotona harjoittelua muutama askel vasemmalle, oikealle, eteen tai taakse, jos se jää hieman sivuun sallitusta ympyrästä.
- Ruutuun juoksemista "merkiltä" ja varmuutta suunnan ottamiseen ja ruudun löytämiseen, vaikka kentällä olisi muita merkkejä, esteitä tms häiriöitä.
- Ruudun oikein paikan vahvistamista
- ruudussa malttaminen seisten ja käskystä maahan myös ohjaajan ollessa kaukana
- ruudussa makaaminen rauhallisena
- luoksetulo seuraamiseen ruudusta
Ohjattu nouto:
-merkin vauhdin ylläpito kilpajuoksun avulla.
- tehdään kahden noutoesineen ja keskellä olevan kipon kanssa. Vasemmalle lähetys tarvitsee edelleen vahvistusta, ettei Raisa ohjaudu keskelle.
- häiriöitä kentälle (purkkeja, purnukoita, hyppyja jne)
Kierto-ohjattu:
- on viimein saatu periaatteessa pakettiin, mutta liike on edelleen herkkä häiriöille. Edelleen vahvistetaan kiertämistä. Seisominen ja maahanmeno, malttaminen asennossa, ohjautuminen oikealla kapulalle ja hyppy ovat aika hyviä, voidaan harjoitella jo ketjuna. Häiriöihin kiinnitetään huomiota ja niitä aletaan lisätä entisestään. Tässä liikkeessä ollaan edistytty huimin askelin muutamassa kuukaudessa.
- istuminen kauempana lenkillä ja pylvään kierröstä sekä kartion kierrosta. Alussa maksimissaan noin 10 metrin matkalta, loppukuusta toivottavasti jo lähempänä 15-20 metriä matkaa ohjaajaan.
Tunnistusnouto:
- kapulan nostamis- ja pitämisharjoituksia jatketaan kotona.
- Lisäksi Stig tekee kotona päivittäin meille liikkuroidun tunnistusnoudon ennen iltaruokaa.
Kauko-ohjaus:
- tekniikka on mitä on. Hieman koitetaan vahvistaa etenkin istumaan nousun napakkuutta ja asentoa sekä maahanmneossa taakse päin hissaamista.
- suurin paino häiriöiden kestämisessä ja suorituksen varmuudessa (kaikki asennonvaihdot tehdään ekasta käskystä)
Kokeita ajatellen ruutu on edelleen suurin epävarmuustekijä, jonka harjoitteluun panostetaan edelleen. Sen lisäksi painotus kierto-ohjatussa ja ohjatussa noudossa sekä peruuttamisesa seuraten. Tarkoitus on jatkaa aamuisin treenailua hallilla aamulenkin yhteydessä sekä pientä hiomista kotona. Kerran viikossa tehdään hallissa kisamainen harjoitus 3-4 liikettä. Tokokurssia on vain kaksi kertaa jäljellä ja jatko on epävarmaa... minulla on sormet kainaloita myöten ristissä, jotta saataisiin jatkaa samassa ryhmässä edelleen!!
Rally-toko:
- ensimmäiset kisat. Oma kisajännitys hallintaan ja liikkeet täsmällisiksi. Tavoitteena hyväksytty tulos, pisteistä viis.
- harjoiteltu on nyt kuukausi ja alokasluokan liikkeet (ilman kummempia häiriöitä) alkavat olla hallinnassa, samoin pitkälti avoin luokka. Alokasluokka sujuu myös ilman välipalkkoja, välillä vain kehaisten.
- kuun lopussa päästään aloittamaan rallytokokurssi.
Yksittäisiä liikkeitä:
Alokasluokkaa ajatellen:
- pujotteluun ja spiraaliin tarkkuutta ja erilaisia merkkejä häiriöksi.
- 270 ja 360 astetta kumpaankin suuntaan kaipaa edelleen hiomista, etenkin jatkoa ajatellen, kun ohjaajan pitäisi pyöriä ihan paikallaan.
- edelleen kertausta ja varmuutta tarvitsevat toki kaikki kyltit. Peruuttamisissa saan keskittyä pitkälti omaan liikkumiseen.
Avointa luokkaa ajatellen:
- houkutus erilaisilla houkutteilla
- kisamaisiin harjoituksiin hyppy ja putki mukaan, todennäköisesti Raisan mielestä hauskaa muistin verestämistä agilityn suhteen.
- istumisesta seisomista harjoitellaan varmemmaksi
- seisominen pitkän aikaa paikallaan (kotonaan minuuttiakin aikanaan mestariluokan käytösruutua ajatellen)
- seisomisesta istuminen ja maahanmeno
- koiran kiertäminen sen seistessä
Voittajaluokkaa ajatellen:
- oikealla seuraaminen ja perusasennot ovat työn alla edelleen
- oikealla seuraamisessa myös käännökset ja täyskäännökset
- puolen vaihdot: takaa, välistä, kummatkin oikealle ja vasemmalle, valkovuokko ja tulppaani eli käskyt "kohti" ja "pois" todella varmoiksi. Takaa menee hyvin myös ulkona/hallissa, mutta muut vielä aavistuksen epävarmoja jopa kotosalla.
- peruuttaminen vasemmalla seuraten ja poispäin ohjaajasta ovat ohjelmistossa jo tokonkin takia.
- eteentulot ja siitä sivulle siirtymiset oikealta puolelta ovat kotosalla työn alla, toivottavasti saataisiin ne myös hankalimpiin ympäristöihin kuun aikana.
Entäs sitten Essi?
Huomaan yhäkin, että minulle sopisi parhaiten 1,5 koiraa eli Essi jää treenauksen suhteen hieman vähemmälle, kun Raisan kanssa tehdään täysillä töitä. Tavoitteena olisi kuitenkin kokeet keväällä myös Essin kanssa. Koitetaan kuitenkin hitaasti ja varmasti vahvistaa seuraavia asioita:
- pitkiä seuraamisia hyvällä loppupalkalla jatketaan. Eritoten kiinniteän huomiota ettei paikka ala valua liian kauaksi.
- liikkeestä maahanmenon osat pidetään kunnossa ja tehdään välillä myös koko liikkeitä (alo)
- harjoitellaan myös nopeita liikkeestä seisomisia ja istumisia (avo)
- luoksetulot suoraan perusasentoon ilman käsiapua (alo)
- hyppy luoksetulona sekä uudella että vanhan mallisella hypyllä (alo ja avo)
- kauko-ohjaus: tehdään asentojumppaa: istu-maahan ja seiso-istu sekä seiso - maahan aina takajalat paikallaan. Näitä tehdään sekä sisällä että ulkona (kunhan pakkanen sen verran helpottaa etteivät kädet ihan jäädy). yhdistetään käskyt nyt kun liikesarjat alkavat sujua. Maahanmenot ovat monesti aika makeita maahan heittäytymisiä :)
- kapulan pitäminen tunnarikapulalla 5 sekunnin ajan (nyt onnistuu 2-3 sekuntia kauniisti pitäen), lyhyitä aikoja myös perusasennossa istuen. (alo)
- tunnarikapulan etsiminen omassa pihassa (voi)
- ruudussa odottaminen ja siellä palkkaus (voi)
- ruutuun juokseminen (avo)
- kartion kiertäminen, itse liikkeellä vielä auttaen, matkaa lisäten (avo)
- paikallaoloja maaten (alo) ja istuen (avo) kotona ja arjessa, muutama varmaan yhteistreeneissäkin.