perjantaina, tammikuuta 08, 2016

Häiriöharjoittelua

Olipas vaativat ja hyvät treenit eilen. Itse asiassa Raisan suoritukset olivat hurjasti alle sen normaalin tason ja siitä huolimatta olin todella tyytyväinen treeneihin ;)

Raisa on hyvin epävarma muiden koirien kanssa, osasyynä on huono sosiaalistaminen pentuna ja suurin syy on se, että sillä ehti olla niska kipeä vuosikausia ennen kuin viimen osteopaatilla syy selvisi. Hieronta ja fyssari auttoivat toki hieman, mutta trauman aiheuttama vika luustoon ei tietenkään sillä parantunut. Nauroinkin vuosikaudet, että Raisu on sellainen Dr Jekyll and Mr Hyde tyyppinen tapaus: vapaana se moikkaa kauniisti, mutta jos remmi kiristyy se ärhentelee heti.  Tyhmä minä: opetin Raisan siis tietämättäni Pavlovin tyyliin, että koira tulee vastaan - remmi kiristyy - niskaan sattuu - ja toinen koira on luonnollisesti syypää Raisan mielestä! Nykyisin se ei saa käytännössä tavata kuin tuttuja koiria, koska en pysty aina estämään remmin kiristymistä enkä tietenkään halua, että mitään vain sattuisi.

  Tämä siis alustuksena, miksi koirien aiheuttamat häiriöt ovat Raisalle vaikeita. Tokossa ja muissakin kokeissa se luottaa hyvin, minun hallitsevan tilanteen eikä ole vapaana ollessaan millään tavalla vaarallinen muille - silloin ei ole remmiä ja silloin tehdään töitä. Eilen tehtiin EVL-ryhmän kanssa oikein hankalia häiriötilanteita aina paria vaihdellen:

Ensin harjoitus, jossa toinen koira suoritti kentän oikealla laidalla luoksetuloa pysäytyksineen, kun toinen koirakko teki vieressä ohjattua noutoa. Tämä tehtiin tolleripoika Novan kanssa yhtä aikaa. Raisa teki luoksetulon varsin hyvin, omat pysäytykset olivat hieman myöhässä, mutta Raisa reagoi varsin napakasti ja pysyi hyvin odottamassa paikallaan. Kaksi ekaa siirtymää meni hienosti laukassa. Viimeinen ravattiin ja silloin toinen koira oli vieressä ja matka oli jo tosi lyhyt luokseni. Tähän olin siis tosi tyytyväinen! Ohjatussa noudossa eka kerta meni tosi hitaasti ravaten, mutta oikea kapula tuli käteen. Raisa oli selvästi epävarma. Sitten kerrattiin hieman vauhdikasta merkkiä ja sen jälkeen merkki ja vasemman puolisen kapulan nouto sujuivat kivasti laukassa, mutta luovutus ravaten. Olin kuitenkin toiseen kertaa tyytyväinen.

Seuraavaksi tehtiin zeta koirien kanssa samassa kuviossa vastakkain tullen. Se sujui todella hienosti. Raisa ja kultsu Riski istuivat keskellä vierekkäin ja siitä liikkeelle lähdössä Raisa jäi aavistuksen jälkeen, mutta muuten ihan superhienoa työtä!

Kolmanena harjoitus, joss koirat jätettiin kyljet vierekkäin, päät eri suuntiin ja ohjaajat poistuivat eri suuntiin. Bortsu Whimsyn vieressä tämä oli ihan hirveän hankalaa ja Raisa toimi kuin hidastetussa filmissä. Onneksi Raila ja Whimsy ovat tuttuja ja harjoiteltiin lyhyeltä matkalta sivussa ja Raisa alkoi luottaa tilanteeseen. Sovittiin, että mennään joskus yhdessä treenaamaan, niin saadaan Raisallekin varmuutta tähän asiaan.  Raila oli meidän agilitycoach aikanaan useamman vuoden ajan.

Lopuksi vielä paikallaolot, joissa lyhyt piilossaolo ja istuen odottaminen, mutta käskytykset joka toinen koira ensin maahan ja sitten luoksetulo. Raisa oli skarppina istumisen, odotti omaa lupaa maahanmenossa, meni heti maahan ja tuli ravaten rauhallisesti luokse! Tämä tehtiin kahdesti. Eka kerralla kahden jo luoksetulleen koiran väliin tulo oli tosi hidas. Toisella kertaa olimme reunassa ja se onnistui jo ihan hyvin.

Tämä oli sellainen vaikeuksien kautta voittoon-harjoitus :)

Ei kommentteja: