tiistaina, tammikuuta 12, 2016

Kirjahyllyn kätköistä: agilitykirjoja

Olen ihan mahdoton lukutoukka ja rakastan lukemista. Siihen on välillä vähänlaisesti aikaa, mutta muun lukemisen puutteessa voi aina ottaa yhden lapsen syliin ja toisen kainaloon ja lukea lastenkirjoja. Astrid Lindgreniin ei ikinä kyllästy - paitsi pikkuveljeni, joka leikkeli Eemelin kootut metkut-kirjan paperisilpuksi neljä-viisivuotiaana, kun isosisko vaati sitä luettavan joka i-k-i-n-e-n päivä.

  Ryhmäläisistäni Jaana kyseli agilitykoulutusohjaajkurssille ilmoittautuessaan agilitykirjoja lainaksi. En enää uskalla lainata koirakirjojani, noita rakkaita aarteitani, kun niitä on muutama jäänyt sille tielleen. Jos joku siis löytää hyllystään kirjan, jonka etusivulla lukee Tiina Janka, niin sen saa oikein ilomielin palauttaa tänne päin :) Nykyisin otan joko kuvan tai skannaan sivun, mikäli tarvitsen jotain mukaan treeneihin. Aarteni ovat ja pysyvät kotona.
Tämä unohtui joskus vieraalle kentälle ja joutui sateeseen


Agilitykirjoja löytyy muutama perusopus ja sen lisäksi ratapohjia. Katsastetaanpa ensin läpi nuo varsinaiset agilitykirjat:


Pertti Vilander ja Hannele Nykänen: Agility alkeista huipulle
Jos hankkii vain yhden suomalaisen agilitykirjan, on suositukseni ehdottomasti tämä. Mukana on monipuolisesti tietoa alkeista, esteiden opettamisesta, rataharjoituksista ja edistymisestä, lihaskuntotreenistä sekä levon ja ruokinnan merkityksestä.

Husso & Gumpler: Agility ABC on ensimmäinen suomalainen agilitykirja, josta itselläni on eka painos 1990-luvun alusta ja se on monessa aikansa tuote, mutta sellaiseneen ihana ja nostalginen. Agility maailmalla ja Suomessa, esteiden opettaminen tuohon aikaan, itse esteistäkin on vielä mukana kavaletit, vesieste ja taukoruutu (itsekin vielä ne muistan!) ja hauska, mutta edelleen ihan pätevä osio on esteiden rakennusohjeet. Meillekin on muutama este ja keinu aikanaan rakennettu harjoitustarkoituksessa pihaan. Lopussa aikansa agilityvaikuttajia on esitelty - aika ihanaa! Uudempi versio tästä kirjasta on varmasti paremmin ajan tasalla.

Marie Hansson: Mera agility. Itse sarjan aloittava Agility-kirja puuttuu hyllystä. Tämä jatko-osa on vuodelta 1993, mutta yllättävän ajankohtainen edelleen. Kirja on varmasti ollut edellä aikaansa keskittyessään puolenvaihtoihin ja ohjaukseen vasemmalta ja oikealta yhtä hyvin. Lisäksi teemoina ovat tavallisimmat ongelmat, maali ja lähtö sekä hieman myös lihashuollosta. Pujottelunkin opettamista käydään läpi vinokepeillä ja ohjureilla käden perässä kulkemisen lisäksi. Vain 2-2-metodi puuttuu. Edelleen ihan pätevä opus!

Marie Hansson: Ännu mera agility jatkaa siitä, mihin edellinen kirja jäi. Edelleen puhutaan ophjauksesta, tiukoista käännöksistä, estetekniikasta ja lihasharjoittelusta sekä hieman henkisestä harjoittelusta ohjaajan suhteen. Hyvä kirja edelleen, vaikka onkin ilmestynyt jo 1999!

Margaret H. Bonham: Introduction to Dog Agility kertoo agilitystä amerikkalaisittain. Sellaisenaan hauska opus, jossa viihdyttävät amerikkalaiset kummallisuudet esteiden joukossa. Mukana myös ihan hyviä vinkkejä treeneihin, mutta teoksen hauskuus ei ehkä ihan aukea aloittelijalle. Mainio kuriositeetti kirjojeni joukossa.
Esteitä Ameriikan malliin
 Linda Mecklenburg: Developing Jumping Skills on nimensä mukaisesti opus hyppytekniikasta ja erityisesti kääntymisestä.


Suzanne Clothier: The Clothier natural jumping method paneutuu enemmän koiran hyppyjen arviointiin koiran rakenteen perusteella ja sen mukaan kropan käyttöön.



Clean Runin sarja agilitykoulutusohjaajille alkeista kisaaviin on hyvä! Siitä saa paljon hyviä ideoita ja ajatuksia. Tapani Turusen suomentama sarja löytyy monesta kirjastosta ja sitä sai vielä pari vuotta sitten häneltä ostaakin omaksi.

Näiden lisäksi hyllystä löytyy iso kasa rataopuksia:


Salme Mujunen: Agilityradat 1 & 2 luokka ja 3 luokka on kirjoittanut alkusanat ja ajatuksia radan läpikäymisestä niin mielessä kuin rataantutustumisessakin sekä ison kasan kisaratojaan. hänen kisaradoissaan on se hauska puoli, että niissä on yleensä jokin teema, joten ne sopivat loistavasti erilaisiin ratatreeneihin.

Clean Run: Course sourcebook-sarjan etu on se, että samalla ratapohjalla voivat treenata niin aloittelevat, osaavat kuin taitavatkin koirakot. ratoja on eri tasoille ja osa käy estekohtaisia harjoituksia läpi (esim. pujottelu, kontaktit, hypyt) ja osassa saa harjoiteltua kivasti jotain ohjaustekniikkaa. Keltainenkin kirja on sarjassa, mutta se oli jossain työpöydälläni hautautuneena (mitä se kertookaan työpöydästäni...).

   Loppuun vielä laatikoita siivotessani löytynyt kuitti ensimmäiseltä agilitykurssiltani vuodelta 1991. Ja minäkö muka hamstraaja?!


Ei kommentteja: