maanantaina, tammikuuta 04, 2016

Rally-tokon kisatreeneissä

Eilen koitti odotettu päivä, kun pääsimme harjoittelemaan ohjatusti rally-tokoa! Kyseessä oli HSKH:n kisamainen alokasluokan harjoitus, jossa lajin tuomariharjoittelua tekevä Riikka Timonen oli kouluttamassa. Päivä oli erittäin opettavainen ja antoisa. Moni vielä itselleni aiemmin hieman epäselvä asia kirkastui ja saimme erittäin hyvän kisatreenin, koska minua jo ihan oikeasti jännitti jo edellisestä päivästä saakka. Jännitys hälveni ensimmäisten kisaliikeiden aikana ja järki toimi jotakuin radalla. Hyvää harjoitusta tulevia rally-tokoja ja myös toko-kokeita ajatellen. Raisa on alussa hieman tavallista jähmeämpi, mutta aika vähän jännitykseni haittasi loppukädessä.

   Itse rally-tokosta opin mm. seuraava:
- Kun edellinen koirakko on valmis ja heidän arvostelupaperinsa viedään pois kehästä, on aika itse siirtyä kehään. Koiraa saa taputtaa ja lällyttää siihen saakka, kunnes asetutaan Lähtö-merkille. Siihen koirakko tulee perusasentoon odottamaan ja tulee olla tarkkana, ettei päästä koiraa Lähtö-kyltin ohi (koirakko hylätään, jos radalla lähdetään ilman tuomarin lähtölupaa). Tuomarille tulee nyökätä tai ilmoittaa olevansa "valmis" koiran istuessa valmiina ja vasta sitten tuomarin luvalla saa lähteä radalle.
- Uusimisen käytännöt käytiin kunnolla läpi ja toisella radalla osasin uusia ihan järkevästi. 10 virhepisteen asiat kannattaa uusia, jos koira ne osaa (eli ylimääräinen istuminen jossain vaiheessa tai ohjaaja suorittaa väärää kylttiä tms). Jos kuitenkin kyseessä on joku pienempi virhe kuten haistelu, remmin kiristyminen tms, ei uusiminen kannata.
- Olin jo aiemmin siskoni avulla käynyt ajatuksissa läpi kylttien suorituspaikat ja nyt vielä kerrattiin niitäkin. 50 cm koirasta tai ohjaajasta riittää, eli ohjaajan ei kannata änkeä liian lähelle kylttejä, vaan jättää koiralle kunnolla suoritustilaa.
- Pujottelun ja spriraalin merkit voivat olla melkein mitä vain: limsapulloja, kartioita, tuoleja tms. Kaikkea siis kannattaa harjoitella eikä vain aina niitä omia tuttuja merkkejä. Limsapullo aiheutti pienen herpaannuksen ja haistelun eka kerralla.
- Jos koira jää jälkeen esim. 360 asteen käännöksissä tulee helposti huomautus vino (-1 piste), koska koira on ohjaajan sivulta yli 45 astetta vinossa.

   Teimme seuraavan radan kahdesti: 

Eka radan loppu oli seuraava: 11) hitaasti 12) käännös vasempaan ja sitten maali.
Toka radan loppu muutettiin seuraavaksi: 11) 360 vasempaan 12) täyskäännös vasempaan 13) istu- 1 askel istu - 2 askelta istu - 3 askelta istu ja sitten maali.

  Ensimmäisellä kerralla saimme kasaan 93 pistettä, joka olisi virallisissa kisoissa hyväksytty tulos (70 pistettä on raja, 100 pisteestä aletaan vähentää pisteitä).
 Virheinä oli:
- kaksi kertaa taluttimen kiristyminen (-1 kummastakin). En kiristänyt tarkoituksella talutinta missään kohtaa, mutta videolta katsoessa toista rataa, huomasin, että taluttimen ollessa oikeassa kädessä se jäi liian "lyhyeksi" ja siksi lukko nousi, vaikkei talutin itsessään vielä kädessä asti kiristynytkään. Kummatkin kerrat tapahtuivat spiraalin ja pujottelun aikana. Lisää harjoitusta siis niihin taluttimessa.
- kahdesti puutteellinen yhteistyö eli lyhyt haistelu (-1 kummastakin). Ensimmäinen spriraalista vasemmalle, toinen liikkeestä 7 eteen tulo ja siitä oikean kautta vasemmalle perusasentoon.
- kahdesti erittäin vino asento, yli 45 astetta (-1 pistettä). Kummatkin olivat paikalla käännökset oikeaan 270 ja 360 astetta. Eli näihin lisää tarkkuutta.


Toisella kertaa sain jopa videon suorituksestamme (kiitos vaan treenikeverille!).

Tällä kertaa pisteitä olisi kertynyt 94 kipaletta, joista kaikki pistemenetykset olivat vain emännän sähläämistä eli:
- Talutin kiristyi kolmesti (kyltit 2,3 ja 5). Videolta katsoin, että pidän näissä typerästi talutinta oikealla. Kun lopussa talutin on vasemmassa kädessä pysyy se luonnollisesti löysänä. Muista siis pitää talutin suurelta osin vasemmassa kädessä!
- Aloin tehdä liikettä 7 väärin eli luulin olevani jo seuraavalla kyltillä. Onneksi huomasin sen ajoissa ja osasin asiallisesti uusia (-3 pistettä). Vaikka mokasin, niin sain uusittua sen hyvällä temmolla ja sääntöjen mukaisesti. Olin siis erittäin tyytyväinen, etten mennyt lukkoon, vaan osasin toimia ohjeiden mukaan omatoimisesti!

   Raisa sai superpalkan loppuun ja lähdimme oikein tyytyväisinä lenkille :) Ensi lauantaina onkin sitten eka alokasluokan kisa! Oli aikamoinen voittajaolo, kun päihitin tokojännityspeikon 2-0.

Ja tänä aamuna odotti sähköpostissa kivoja uutisia, että meidät on hyväksytty HSKH:n tokoilijoiden rally-tokokurssille :) Tammikuun loppupuolella siis aloitetaan ihan ryhmässä treenaaminen. 

2 kommenttia:

Kayisi kirjoitti...

Hienon näköistä rallya!!! Meillä ei koira suostu menemään kuin yhtä ja samaa keskinopeutta, joten me ollaan paaaaaljon hitaampia radalla :D Voisin ottaa vähän tuota moottoria Tenavallekin :D

Mun silmään näytti kuvaajan näkökulmasta, että Lähtö- ja 1. kyltillä etäisyys jäi liian pitkäksi kyltin ja koirakon välillä. Tuomarin suuntaan syvyyttä on hankalampi arvostella, joten luultavasti ei katsonut virheeksi. Taaksepäin peruutettaessa 1-2-3 askelta tulee toista askelta otettaessa ylimäräinen ja pieni "tasausaskel", joka tästä kuvakulmasta olisi ollut siinä ja siinä, että meneekö virhepisteille, mutta kannattaa kiinnittää huomiota, nuo ovat hyvin yleisiä "vahinkoja" koejännityksessä, ja huonoimmillaan sen -10p.

Onnea kisoihin, eiköhän sieltä tule hieno tulos!! :)

Tiina kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Meille rally-tokon maailma on tosissaan vielä ihan uutta ja ihmeellistä, kun vasta kuukausi sitten innostuin lukemaan ohjeistuksia netistä ja paneutumaan asiaan.

Peruuttaessa olen itsekin huomannut tuon horjahduksen, joka valitettavasti tulee kovin helposti treenatessakin. Kyselinkin siitä koulutuksen alussa ja sain vastaukseksi, että jos se on niin selkeä, että tuomari sen huomaa, saattaa lähteä -10 virhepistettä. Täytynee taas jatkaa tätä "hourupäinen täti liikkeellä"-linjaa ja sen lisäksi, että käskytän itseäni ääneen tokomaisesti (liike alkaa, käännös vasemmalle mars jne), voin alkaa myös peruuttelemaan ympäriinsä ;) Missäköhän vaiheessa valkotakkiset keräävät parempaan talteen...