torstaina, syyskuuta 02, 2010

Nuppu synnytti ison pentueen



Eilen illalla oli jo Nupun tiineyden 65. vuorokausi ja äitinsä tavoin se edelleen piti masuasukeistaan. Siitä huolimatta, että useimmat koirakirjat muistavat mainita, että ensikertalaiset ja suuria pentueita saavat nartut synnyttävät usein aiemmin kuin laskettuna 63. vuorokautena, eleli Nuppunen siis edelleen mahakkaana täällä luonamme Harakanpesässä. Olemme itse menossa Stigin kanssa Kätilöopiston Haikaranpesään synnytysvalmennuksen, joten Stig nimesi sitten kotimme Nupun Harakanpesäksi ja muisti pitää tarvittavat synnytysvalmennukset viikonloppuna ;) Nupun Jangas Dolce Vita lämmöt viimein eilen hieman laskivat (edes sinne 37,1 ja 37,0 C) ja illalla se hakeutui pentulaatikkoon petaamaan ja makoilemaan. Yöllä heräsin muutamaan kertaan petailuun ja hieman rauhattomaan läähätykseen ja niinpä tänään olikin jäätävä töistä kotiin kätilöimään.

Nuppu viimeisillään synnytystä edeltävänä iltana

Synnytys alkoi siis 66. vuorokautena astutuksesta, kun Nupun supistukset alkoivat klo 8.44. Jo 9.07 tuli limatulppa eikä kauaakaan kuin ensimmäisen pennut takajalat sikiöpussissa näkyivät jo. Kello 9.30 syntyi ensimmäinen ja porukan isoin pentu 318-grammainen isäänsä muistuttava täpläpäinen poika, "pikku-Masi" (myöhemmin Kaspian, J. Foxglove). Tällä tyypillä on myös kannukset takajaloissa. Eikä kauaakaan kuin tulostaan ilmoitti seuraava poika eli 252 g painava "Rusoposki" (Remo, J. Fir Tree), joka tuli maailmaan pää edellä. Rusoposkella on kauniit ruskeat laikut kummassakin poskessa, siis todellakin ihan erilliset laikut valkoisen keskellä. Veikeän näköinen kaveri. Kolmaskin pennuista oli poika, jolle oli kerääntynyt pianoa 290 grammaa ja pää edellä tuli tämäkin kaveri. Pojalla on hieman miekkaa muistuttava kuvio manttelissa, joten olkoon hän (kuningas) "Artturi" (Piko, J. Field Fennel).


Tämän jälkeen olikin sitten tyttöjen vuoro, Nupun omat kukkaset. Ensimmäisenä tyttärenä saapui klo 10.15 "Kanerva" (Fanny, J. Field Poppy), vaaleanruskea neito ja 287 g. Pää edellä tuli tämäkin pieni maailmaan. Seuraavana klo 10.55 pieni ja tumma "Tulppaani" (Ada, J. Flower Power), 228-grammainen tyttö. Sillä on hauska valkoinen läikkä pepussa, ja hyvällä mielikuvituksella sain kuviteltua sen tulppaanin näköiseksi. Pentu ehti syntyä käydessäni pikaisesti keittiössä ja Nuppu oli ehtinyt putsatakin sen samoin tein. Tehokas äiti, joka ei paljon apua tunnu tarvitsevan. Tytöistä kolmas syntyi 11.25 ja painoi 232 grammaa. "Valkovuokolla" (Hertta, J. Forget-Me-Not) on hyvin valkovoittoinen pää ja siitä siis nimi. Viimeisenä narttupentuna päivänvaloon tupsahti klo 11.45 "Lilja" (kapea rantu selän manttelissa) (Nelli, J. Fleur-de-Lis), joka on pentueen pienin 222-grammainen tyttö, joka tuli helposti maailmaan perä edellä. Video Liljan syntymästä

Hännänhuippuna yllätyksekseni (pentujen tulo ei vaan tuntunut loppuvan) ilmestyi maailmaan vielä yksi uros klo 11.55. Tämä 266-grammainen "Mr Cool" (batman-merkki otsassa ja kapeat aurinkolsit pepussa ;) oli siis porukan kuopus. Sillä oli myös takakannukset, kuten pikku-Masilla ja Valkovuokollakin on yhdessä jalassa takakannus.

Summa summarum: Nuppu osoittautui uskomattoman hienoksi ensikertalaiseksi emoksi. Pentuja syntyi siis kaiken kaikkiaan 4 urosta ja 4 narttua ja synnytys kesti kokonaisuudessaan vain 3 tuntia. Nuppu hoiti itse kaikki alusta loppuun: se nuoli pennut kuiviksi, katkoi napanuorat ja söi jälkeiset. Pennut ovat kooltaan selvästi aikaisempia pentueitani pienempiä, mutta kuitenkin erittäin reippaita ja hakeutuivat heti nisille. Kokoa pennuille oli kertynyt 222-318 grammaa eli varsin tasakokoisesta katraasta on siis kyse. Myös ulkonäöltään pennut ovat kovin tasaisia, kaikilla on tumma mantteli selässä.

Kuusi ensimmäistä pentua

Nyt Nuppu on rauhoittunut hoitamaan suurta katrastaan pentulaatikkoon. Sieltä kuuluu vain tyytyväistä mutinaa ja maiskutusta. Tervetuloa maailmaan Jangas F-pentue!

6 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Hienoa, tervetuloa maailmaan uusi Jangas-pentue!

Janni kirjoitti...

Pentueen iskä näytti aika syvästi hämmentyneeltä kuullessaan pentu-uutisista. Se on vaikka miten fiksu, mutta tää meni nyt yli ymmärryksen...
Tsemppiä kasvuun pentusille! Oottelen innolla kuvia. :)

Mika kirjoitti...

Onnea onnellisen perhetapahtuman johdosta! Hienoa, että kaikki sujui hyvin.

Virpi kirjoitti...

Onnittelut pikkuisista. Tarttee tulla taas visiitille :)

Sinttu kirjoitti...

Ylpeä Tarmo-eno lähettää suuren suuret onnittelut!!! Ja myö muut kanssa :)

Janni kirjoitti...

Näköjään useammallakin lapsella samantyyppinen kuvio sään päällä kuin isällään, tommonen hauska "syvennys". Lilja ja Valkovuokko ovat mun silmään jotenkin eniten masimaisia, ehkä ton manttelin perusteella, mutta pikku-Masin päälakitäplä on kyllä ihana. :)