sunnuntaina, toukokuuta 03, 2009

Kahdeksanviikkoisten pentukoulu

Isot rontit nuo pennut jo ovatkin, painavat 3600-4800 grammaa ja ikääkin on huimat 8 viikkoa. Suurin osa muutti uusiin koteihinsa ja meillä on talo kummasti rauhoittunut. Kolmehan menee ihan tuossa ohimennen ;)

Tänään Niina kävi kylässä ja otettiin pennuista iso määrä videoita, siis lähinnä siitä, miten pennuille opetetaan erilaisia asioita. Näin sisarukset voivat harjoitella niitä mallin mukaan jo omissa kodeissaan. Lisäksi sain laitettua nettiin ison kasan videoita Volhardin pentutestistä, jos tosi aika moni videopätkä vielä puuttuukin. Kuten videoista näkyy, niin oppiminen on pennuille hauskaa leikkiä :) Ja näin ne pysyvät poissa pahanteosta samalla oppiessaan tulevaisuuden kannalta hyödyllisiä asioita.

Videoita katsellessa minuakin alkoi huvittaa tuo "koiraääneni", äiti ja täti kun aina jaksaa vinoilla, että kun joku heillekin joskus puhuisi noin, että he ovat niin "loistavia, taitavia, näppäriä" jne. Saa nauraa, ihan luvan kanssa ;) Pennut tykkää ja tekee parhaansa, eikä muulla olekaan väliä.

Ensimmäisiä ja tärkeimpiä opettamisen arvoisia asioita on katsekontakti. Tarvitaan vaan keitettyä kanaa, pissatettu tyytyväinen pentu ja rauhallinen paikka. Laitetaan nyrkkiin kanaa ja käsi polvien tasolle istuessa alas. Heti kun pentu vilkaiseekin hetkeksi silmiin sitä kehutaan ja palkitaan namilla. Jos haluaa niin namin voi myös pudottaa myös pienelle maassa olevalle namilautaselle.
video: katsekontakti (Lotte)

Kun pentu on oppinut itsenäisesti ottamaan katsekontaktin, voi liikkeeseen liittää käskysanan eli koiran nimen tai katso-käskyn. Taas palkitaan joka kerta koiran käskystä katsoessa silmiin.
Video: Katsekontaktin ottaminen käskystä (Lotte)

Luoksetulo on tietysti myös yksi tärkeimmistä asioista. Luoksetuloa kannattaa opettaa sekä pillillä että käskystä. Käskystä luoksetuloa kannattaa harjoitella pennusta asti tokomaisesti niin, että poistuu avustajan luota tämän pitäessä pentua kiinni ohjaajan kulkiessa pennusta kauemmaksi. Ohjaaja kutsuu pentua käännyttyään selkä suorana ja pennun ollessa melkein kohdalla se voidaan palkita vasemmassa kädessä olevalla lelulla leikkimällä.
video: luoksetulo (Pipsa)

Istu-käskyn harjoittelu on helppoa ja pennun saa kätevästi istumaan siirtäessään kättään hieman pennun kuonon yli, jolloin takapuoli helposti putoaa maahan: ei muuta kuin kehut ja nami palkaksi.
Video: istumisen harjoittelua (Enttententten)

Pillin avulla istumista voi harjoitella kävellessä ja pysähtyessään viheltää pilliin, jolloin pentua todennäköisesti istua naputtaa. Eikun vaan taas kehut ja palkka (nami, leikki, lelu, kehut), niin pentu oppii hetkessä asioita.
Video: pillimerkistä istuminen (Lotte)

Perusasentoon tuleminen harjoitellaan nykyisin edestä, jolloin kannattaa autaa liikettä jalalla, jotta saa pennun tulemaan oikeaan kohtaan. Pennun tulisi istua ohjaajan jalassa kiinni niin, että etujalat ovat kengän puolivälissä. Vain oikeista suorituksista palkataan, huonot jätetään huomioimatta.
Video: perusasentoon tuleminen (Lotte)

Kun pentu saadaan tulemaan hyvin perusasentoon, aletaan harjoitella myös seuraamista "imuttamalla" eli pennun kulkiessa jalassa kiinni namin perässä. Ohjaaja ei saisi ottaa enempää kuin kaksi askelta ja pysähtyessä pentu ohjataan käden kanssa istumaan.
Video: seuraaminen (Lotte)

Paikallaolo on myös tärkeä taito. Tätä harjoitusta aloitellaan pennun istuessa perusasennossa. Ekassa treenissä ohjaaja vain heiluttaa hieman oikeata jalkaa ja pentu palkataan rauhallisesti paikallaolemisesta. Jos pentu kuitenkin nousee, palautetaan se rauhallisesti paikalleen ja tehdään sama harjoitus hieman entistä helpompana uudestaan.
Video: paikallaolo (Pipsa)

Noutaminen kuuluu myös pienen spanielipennun tärkeisiin taitoihin. Sen tulisi olla aina leikkiä ja pentua tulisi kehua aina, kun se tuo aarteitaan näytille omistajaperheelle, oli aarre sitten keppi tai kenkä.
Video: noutaminen (Lotte)

Muita hyviä harjoitukset ovat kaikenlaiset etsimisjutut. Pennulle on helppo tehdä puolen metrin tai metrin mittainen laahausjälki esimerkiksi kananpalalla:
jäljen tekeminen kivetykselle

Ja sitten pentu tuodaan jäljen alkuun, kehotetaan sitä etsimään ja ollaan hiljaa, kunnes herkkupala löytyy. Sitten kehutaan taitavaa naperoa. Tässä Pipsa jäljestää ensi kertaa.
Pipsa jäljestää ensimmäistä kertaa

Pentu tulisi totuttaa myös tutkimiseen. Eli aloitetaan hampaista ja lopetetaan hännänpäähän. Lisäksi pennun tulisi tottua seisomaan näyttelyasennossa.

Maahanmenoa voidaan harjoitella niin, että pentu saa itse hoksata jutun jujun. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta välillä pennun harmaille aivosoluille kannattaa antaa vähän töitä: homma toimisi vielä tehokkaammin naksuttimen kanssa. Ideana on siis se, että ohjaaja pitää kättä alhaalla maan tasossa ja pentu saa ihanitse keksiä, mitä sen pitäisi tehdä saadakseen nyrkissä olevan namin. Aluksi hoksaaminen kestää kauan, mutta jutun jujun selvittyä pentu tarjoaa toimintaa nopeasti. Kun pentu osaa mennä käden perässä maahan, voidaan harjoitukseen lisätä myös käskysana. Ei kannata kuitenkaan harjoitella samanaikaisesti sekä katsekontaktia että maahanmenoa, vaan mieluummin ensin katsekontakti kuntoon ja sen jälkeen treenataan maahan menemistä.
Video: maahanmenon harjoittelua => vielä tarttee miettiä mitä tarttis tehdä (Enttententten)
Video: maahanmenon harjoittelua => nyt juju on jo juksattu (Enttententten)

Loput videolinkit tulossa tuota pikaa ;) Videot kuvasi siis Niina Lindqvist.

Lotte-neiti voi selvästi porukasta helpoiten pahoin autossa ja niin se pääsikin autoretkelle Niinaa hakiessamme ja viedessämme. Nyt ei tullut oksennusta, vaikka suupielet olivatkin hieman kuolassa. Täytyy vaan ahkerasti napata tyttöä mukaan autoilemaan. Lotte pääsi tapaamaan myös kahta naapurin borderterrieriä, jotka olivat siitä aluksi haukkuessaan aika eriskummallisia, mutta kyllä niitä silti käytiin haistamassa.

Olen ilokseni kuullut heti pentujen kuulumisia ja kaikilla tuntuu menevän tosi hyvin uusissa kodeissa ja elämä on täynnä uusia ja mielenkiintoisia asioita. Melkein kaikki pissat ovat tulleet ulos ja pennut ovat kuuleman mukaan syöneet hyvällä ruokahalulla. Tällaisia uutisia mielellään ottaa vastaan. Sain Hanista hauskoja kuviakin metsäretkeltä, josko saisin niitä tännekin jossain vaiheessa...

Sisarukset kuin kaksi marjaa:
Tara ja...
Hani

On ainakin tytöillä turvallinen olo uusissa kodeissa, kun voi kaikessa rauhassa nukkua oikosenaan :)

Hani oli päässyt myös metsäretkelle ja tässä hauska kaivuukuva:


Kiitos Oreniuksille ja Toppisille mainioista otoksista!

Ei kommentteja: