maanantaina, toukokuuta 04, 2009

Pentutestiin palatakseni

Otin pentutestistä ison kasan videoita, mutta sain niitä nyt vasta nettiin. Koitin valita videoita, joissa pentujen väliset erot näkyisivät selkeästi tai toisaalta saman tuloksen voi saada hieman erilaisin touhuin. Valitettavasti Malmskogenin autotallitestistä ei ole yhtään videota, koska se tehdään hämärässä huoneessa. Volhardin pentutesti on periaatteessa kokonaisuudessaan videoitu. Laittelen tähän linkkejä kunkin osion suhteen.

Kokonaisuudessaan pentutestin tulokset löytyvät E-pentueen sivulta Pentutesti-kohdasta.

Pentutesti aloitetaan sosiaalisuus-osiolla eli katsotaan miten pentu tervehtii vierasta ihmistä. Heti sen jälkeen jatketaan seuraamisella (mukana kulkemisella). Tässä näkyy aika selvästi pentujen erot.

Ensimmäissa videossa näkyy Dante, joka sai osioista 2 ja 1 eli tulee ja seuraa innokkaasti, korkea häntä, kulkee jaloissa ja puree jalkoja. Sen jälkeen Lotte, joka sai 2 ja 2 eli on innokas, häntä korkealla, muttei ihan niin riiviö kuin veljensä. Kolmantena Wilma, sellainen kiltti peruspentu (tuloksina 3 ja 3) ja viimeisenä Pipsa, jolla tuloksina 4 ja 3/4 eli se tulee varovaisemmin ja häntä alhaalla heiluen.
Sosiaalisuus ja seuraaminen (Dante)
Sosiaalisuus ja seuraaminen (Lotte)
Sosiaalisuus ja seuraaminen (Wilma)
Sosiaalisuus ja seuraaminen (Pipsa)

Sen jälkeen on kiinnipitäminen eli pentu makaa selällään ja testaaja pitää sitä turvallisesti kiinni. Eroja on huomattavissa tässäkin: Lotte taistelee vastaan, Wilma alistuu kohtaloonsa.
Kiinnipitäminen (Lotte)
Kiinnipitäminen (Wilma)

Sosiaalinen dominanssi-osiossa testaaja silittää pitkin vedoin pennun selkää ja katsoo, mitä se tekee. Näissäkin näkyy siskosten välillä selkeä ero.
Sosiaalinen dominanssi (Pipsa)
Sosiaalinen dominanssi (Lotte)

Nostaminen-kohdassa pentu nostetaan ilmaan, niin että kaikki jalat roikkuvat maan tason yläpuolella. Videoita on vain yksi, koska kaikki pennut vaan kellottivat ilmassa evää väräyttämättä.
Nostaminen (Lotte)

Noutotaipumus mittaa sitä, kuinka innokkaasti pentu lähtee esineen perään, ottaako se sen suuhunsa ja kääntyykö se luonnostaan testaajaa kohti. Sekä Dantella että Hanilla on tuloksena 3 eli lähtee perään ja tuo esineen testaajalle, koska ne luonnostaan kääntyvät testaajaa kohti.
Noutotaipumus (Dante)
Noutotaipumus (Hani)

Kivunsietokynnystä tutkitaan puristamalla ihoa varpaiden välistä. Puristus lopetetaan heti, kun pentu osoittaa epämiellyttävää oloa. Maksimissaan tätä jatketaan 10 sekuntia.
Kipuherkkyys (Lotte)

Ääniherkkyydessä testaaja lyö avaimella peltistä koirankuppia ja katsoo, mitä pentu tekee. Lotte ei juuri äänestä välitä, menee lähinnä katsomaan testaajaa sen näköisenä, että koska on ruoka-aika. Tara hieman hätkähtää ja sen tuleminen kestää aavistuksen kauemmin. Myös tulokset ovat paperilla hieman erilaiset: Lotte 3 ja Tara 4(3).
Ääniherkkyys (Lotte)
Ääniherkkyys (Tara)

Viimeisenä on uteliaisuus, saalisvietti, jossa mitataan kuinka innokkaasti pentu haluaa tarttua riepuun ja leikkiä vetoleikkiä testaajan kanssa. Kummallakin Lotella ja Dantella osiossa 1 eli katsoo, hyökkäilee ja puree.
Uteliaisuus (Dante)
Uteliaisuus (Lotte)

Ei kommentteja: