perjantaina, toukokuuta 15, 2009

Yhdeksänviikkoisten pentukoulu

Tänään kuvattiin videoita Säilän Sannan kanssa Loten toko-treeneistä. Eli tässä on videot katsekontakti-harjoituksista, paikallaolosta, luoksetulosta ja maahanmenosta. Kiitokset taas Sannalle!

Tähän mennessä pentujen kanssa on harjoiteltu katsekontaktia ohjaajan ollessa kyykyssä pennun edessä sekä omaehtoisesti että käskystä. Videot ja ohjeet tähän löytyvät runsaan viikon takaa nimikkeellä "kahdeksanviikkoisten pentukoulu". Nyt vaikeutetaan vaatimustasoa.

Pennun tulisi osata pitää katsekontaktia ohjaajaan myös ollessaan (usein pentu luonnostaan istahtaa) seisovan ohjaajan edessä. Taas pentua palkataan namilla onnistuneesta katsekontaktista. Harjoitusta voi vaikeuttaa pitämällä namikättä sivulla ja osottamalla, että pentu silti katsoo ohjaajaa silmiin. Vielä vaikeampi harjoitus olisi se, että ohjaaja liikuttaa kättä, mutta pennun pitäisi silti katsella ohjaajaa silmiin.
Katsekontakti ohjaajan edessä (Lotte)

TOKOa ajatellen katsekontaktin ottaminen perusasennossa on tosi tärkeä taito. Pennun istuessa perusasennossa voidaan pyytää sitä katsomaan silmiin ja taas palkka paikallaan istumisesta silmiin katsoen. Jos pohjatyöt sekä perusasentoon tulemisen, paikallaolon että katsekontaktin suhteen on tehty hyvin, on tämä lasten leikkiä :)
Katsekontakti perusasennossa (Lotte)

Vielä vaikeampi harjoitus on ottaa katsekontakti ohjaajan kävellessä. Tässä ohjaaja liikuu eteenpäin ja houkuttelee pennun mukaansa. Kun pentu seuraa kivasti sanotaan "katso" ja palkataan pentu sen katsoessa ohjaajaa silmiin. Tätä kannattaa harjoitella myös lenkillä.
Katsekontakti-harjoitus ohjaajan liikkuessa (Lotte)

Kontaktiharjoitukssista ja pennun koulutuksesta löytyy hyvä linkki Tending-bordercollieden sivustolta: Yleistä ja kontakti (Brian McGovern, suomentanut Nina Keski-Korpela)

Täytyisi myös muistaa alkaa harjoitella noita viime viikon asioita entistä vaikeammissa paikoissa, missä on häiriöitä. Esimerkiksi kadulla tai koulutuskentällä tai puistossa pitäisi pennun osata ottaa katsekontakti ohjaajan ollessa kyykyssä sen edessä.

Myös paikallaolo-harjoituksia voi alkaa vaikeuttaa. Kun pentu pysyy hyvin paikallaan perusasennossa, vaikka ohjaaja liikuttaa jalkaansa voidaan alkaa ottaa ensin askel vasemmalla jalalla, sitten askel kummallakin jalalla eteenpäin ja lopulta useiden toistojen jälkeen useampia askeleita eteenpäin pennun pysyessä paikallaan. Ohjaaja palaa tässä vaiheessa vielä peruuttaen pennun luo ja palkkaa sen rauhallisesti joko nameilla ja/tai kehuilla, ei kuitenkaan pentua innostavalla lelulla.
Paikallaoloharjoitus (Lotte)

Luoksetulo-harjoituksiakin voi alkaa vaikeuttaa, kun pentu tulee vauhdilla seisovan ohjaajan luo vasempaan käteen ja osaa tulla oikein perusasentoon. Nyt vaan yhdistetään nämä kaksi liikettä ja saadaan melkein valmis luoksetulo. Muistattehan vielä auttaa pentua vasemman jalan kanssa oikeanlaiseen perusasentoon.
Luoksetulo perusasentoon (Lotte)

Pentu on toivottavasti tähän mennessä oppinut tarjoamaan maahanmenoa ohjaajan pitäessä namikättä maassa ollessaan itse kyykyssä. Kun pentu tarjoaa oma-aloitteisesti maahanmenoa voidaan liikkeeseen yhdistää käsky. Monesti käskynä sana "Maa" on "maahan"-sanaa lyhyempi, ytimekkäämpi ja positiivisempi. Itse sanallahan ei sinänsä ole merkitystä. Nyt siis ohjaaja toimii samaan tapaan kuin aiemmin, mutta laittaessaan käden maahan sanotaan käskysana ja palkataan pentu aina maahanmenosta.
Maahanmeno käskystä (Lotte)

Eilen olimme Raisan kanssa agilitytreeneissä Merin johdolla. Olipas taas kivaa pitkästä aikaa. Raisa on edelleen tosi hyvä, mutta itse unohdin radankin pariin kertaan... Lottekin pääsi mukaan treeneihin ja sillä oli aivan älyttömän hauskaa treenikavereiden sylissä, heidän kanssaan leikkiessään ja remmiin totutellessa. Lisäksi Lotte pääsi tapaamaan shelttipentua Ticoa ja ulkoilemaan Jassa-flätin, irlanninterriereiden Fridan ja Olivian sekä collie-Caran kanssa. Teki pennulle tosi hyvää tavata kivoja aikuisia erirotuisia koiria :) Jassa innostui Loten kanssa leikkimään ja sitä peuhaamista olikin ilo seurata, Lotte riekkui Jassan päällä pahimmillaan ja sai parit hepulit.

Lotte kantaa ja tuo ylpeänä kaninkarvaa viikko takaperin

Ei kommentteja: